Două expoziţii de fotografie de excepţie sunt deschise la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal. Excepţia rezultă din lucrările memorabile ale lui Jurgen Teller şi din tema dificilă a experimentului de grup, „Desire is WAR”.
Nu cu puţin timp în urmă a fost publicată o fotografie senzaţională cu Helen Mirren, goală la 65 de ani, în cadă. Imaginea a fost opera renumitului fotograf german, Juergen Teller, de 47 ani. Fiind unul dintre cei mai iubiţi fotografi de modă, Teller a avut privilegiul să scoată nişte bijuterii de artă din chipuri sau gesturile unor vedete. Tot el a a realizat fotografii cu pictorul şi fotograful David Hockney fumând scufundat într-un fotoliu sau cu misterioasa actriţă Charlotte Rampling pozând goală la Luvru, alături de care însuşi fotograful apare în câteva ipostaze intime.
Acest fenomenal artist vizual a fost în România, la vernisarea expoziţiei sale de la Brukenthal, oferind un spectacol surprinzător, aşa cum lucrările însele o fac. Teller are o metodă unică şi fascinantă,a ceea de a combina fotografia de modă comercială cu arta şi fragmente din viaţa personală, aspecte care l-a făcut responsabil pentru campaniile realizate în ultimii ani pentru Marc Jac obs, Helmut Long, Yves Saint Laurent sau Vivienne Westwood.
Într-o lume suprasaturată de vizualitate, Juergen Teller şterge graniţa dintre privit şi privitor, dintre fotograf şi fotografie, încorporând imaginea pentru o lecturare mai pură, gata să declanşeze reale dezbateri despre modă sau actualitate, pentru a irita sau pentru a fi el însuşi. Preferă să pozeze cu un Contax G2, o prelungire vizuală aproape carnală între imagine şi spectator, creând confuzii între ce este real şi realitatea ce devine mult mai veridică din imagine. Pentru această finalitate, autorul intră adânc în mediul privat, în intimitatea subiectului, şi îl deconstruieşte fără a mai pune piesele la loc după ce totul s-a terminat.
Expoziţia de la Sibiu este prima prezentare a lucrărilor sale în România şi este alcătuită dintr-o selecţie realizată chiar de artist în ZEITmagazin din perioada 1991 – 2011.
„Desire is WAR”
O altă expoziţie deschisă simultan cu cea a lui Teller la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal este „Desire is WAR”, un alt experiment vizual curajos şi decomplexat pe o temă extrem de dificilă, extrem de ofertantă. Expun 14 artişti sau muzicieni, iar curatori sunt Anca Mihuleţ şi Dragoş Olea. Lucrările sunt de o mare sensibilitate, surprinzătoare şi foarte inteligente, după cum se observă în imaginile alăturate, însoţite de un dispaly memorabil.
Curatorii motivează într-un fel interesant, de asemenea, alegerea temei: „În ciuda progresului evident înregistrat în procesul de secularizare şi negociere a identităţii din societatea românească, moralitatea sexuală rămâne sub dominaţia religiei, a discursului exagerat şi a mitologiilor facile. Chiar dacă gradul de toleranţă faţă de minorităţile sexuale a crescut în ultimii ani, înţelegerea, respectul şi reala acceptare politică a acestor comunităţi sunt departe de a fi puse în practică”. Aşa că, în acest context mai degrabă ostil, Desire is WAR poate fi văzută ca o expoziţie-statement, o formă de activism cultural care îşi propune să provoace o dezbatere în jurul unui anumit tip de dorinţă care aprinde adesea conflicte intense, chiar „războaie” în familii, grupuri de prieteni, vecini, şcoli, la locul de muncă sau acasă: dorinţa pentru persoane de acelaşi sex.
Selecţia lucrărilor realizate în diverse medii – video, desen, text, sound – aparţin unor artişti şi muzicieni care au abordat consistent şi au examinat topica queer, printre altele. Expoziţia, pe lângă provocare la dialog, îşi doreşte îndepărtarea de la perceperea culturii queer drept o liberalizare a emoţiilor sau o ameninţare a establishment-ului social şi politic. Muzica ocupă un loc special în prezentare, ea acţinând ca un instrument de comunicare în masă al ideilor radicale, dar şi al celor mai veritabile emoţii şi dorinţe queer. Display-ul expoziţional este realizat în colaborare cu arhitecta Laura Paraschiv.
Artişti: Apparatus 22 (RO), Muhammad Ali (PK), Ştefan Botez (RO/CH), Katja-Lee Eliad (RO/IL), Farid Fairuz (LB/RO), Mikhail Karikis (GR/UK), Matts Leiderstram (SE), Matmos (US), MEN (US), regretata artistă Ioana Nemeş (RO), Gyarfas Olah (RO), Karol Radziszewski (PL), Emily Roysdon (SE/US) şi Ryan Trecartin (US). Expoziţia mai este deschisă până în 31 iulie.