Autorul primei „Biblii în versuri” din România, Ioan Ciorca, lucrează ca muncitor la Electrica Cluj. Scriitorul clujean Ioan Ciorca a devenit o personalitate cunoscută în mediile literare şi ecleziastice, după ce, în premieră pentru literatura română, a transpus în versuri cele 66 de cărţi ale Bibliei.
Succesul repurtat nu l-a scutit însă pe scriitor de marginalizarea socială la care a fost supus fără voia lui. Ioan Ciorca îşi câştigă existenţa ca muncitor în cadrul companiei Electrica Cluj, deşi a terminat Facultatea de Filosofie cu nota 10 şi are şi un masterat în managementul proiectelor. Scriitorul spune că a fost nevoit să se mulţumească cu actualul său statut deoarece nimeni nu i-a oferit niciodată şansa să promoveze.
„Am trăit sub trei imperative: «N-avem, nu este şi nu se poate!»”
Clujeanul provine dintr-o familie săracă. „Pe vremea comunismului se putea spune că am origine socială sănătoasă. În familia mea am trăit sub trei imperative: «N-avem, nu este şi nu se poate!»”, glumeşte amar Ioan Ciorca. În tinereţe a devenit student la Institutul de Ştiinţe Economice, însă a fost nevoit să renunţe după ce tatăl său i-a spus că nu îşi permite să îl ţină în facultate. S-a reorientat către o meserie care să-i asigure existenţa, cea de mecanic auto.
Amintiri despre Saddam Hussein
Pentru că a devenit unul dintre cei mai buni specialişti în domeniu, în anul 1981 Ioan Ciorca a fost trimis ca mecanic la compania românească ce lucra în Irakul lui Saddam Hussein la instalarea a trei magistrale de curent electric. A ajuns de trei ori în Irak, chiar în timp ce această ţară se afla în război cu Iranul. „Unul dintre şantierele noastre era situat chiar lângă rafinăria de la marginea cartierului Raşidia al Bagdadului, pe care iranienii o căutau în fiecare noapte cu rachetele”, îşi aminteşte clujeanul. El spune că, în perioada petrecută în Irak, nu avea nevoie de ceas deşteptător, pentru că „deşteptarea era dată de alarma antiaeriană”. „Pe vremea aceea, încă, Saddam era iubit de irakieni. Îmi amintesc cum intra în bordeiele lor şi se uita în oale şi în frigidere ca să vadă dacă oamenii au ce mânca. De altfel, am văzut chestii regizate, care sporeau entuziasmul irakienilor.
Într-o zi, Saddam se plimba prin Bagdad. Din mulţime s-a apropiat un cerşetor. Acesta i-a cerut ceasul lui Saddam, iar dictatorul şi-a scos ceasul şi i l-a dat. După care, cerşetorul i-a cerut mantaua. Saddam şi-a scos mantaua militară şi i-a pus-o pe umeri. Apoi, în timp ce mulţimea era cuprinsă de entuziasm delirant, Saddam i-a dat şi pistolul pe care îl purta la brâu”, spune Ioan Ciorca. Întors în ţară, a fost repartizat ca mecanic la autobaza SC Electrica Transilvania Nord, acolo unde lucrează şi în prezent.
„Este o lucrare beletristică, nu una religioasă”
Ca un soi de răzbunare pe destinul său, Ioan Ciorca s-a apucat să creeze. A publicat opt cărţi, dintre care două în Statele Unite ale Americii. Cea mai importantă creaţie a sa este „Biblia în versuri”.
Practic, el a transpus în versuri cărţile Vechiului şi Noului Testament. „Este o lucrare beletristică, nu una religioasă”, spune scriitorul clujean. În România, a găsit bani doar pentru tipărirea Noului Testament în versuri.
Volumul a fost lansat în cadrul grupului ecumenic de rugăciune din Parlament. Cartea se bucură de apreciere şi din partea clericilor. Printre cei care laudă opera scriitorului se numără şi decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj, Ioan Chirilă. Volumul a ajuns şi la Muntele Athos, dar şi în Statele Unite ale Americii. Acolo, o editură a început publicarea „Bibliei în versuri” într-o serie care va cuprinde 21 de cărţi. În paralel cu activitatea literară, Ioan Ciorca şi-a găsit timp să inoveze şi în domeniul mecanicii. Una dintre invenţiile sale a luat medalia de aur la Salonul Internaţional din Cluj. Este vorba de un motor de maşină care consumă doar un litru de combustibil la 100 de kilometri. Şi tot în paralel, el şi-a finalizat, la 50 de ani, studiile universitare.
În 2008 a terminat cu nota 10 Facultatea de Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai, iar în 2009, cu nota 9,80, a terminat şi un masterat în managementul proiectelor. Acum,
Ioan Ciorca vrea să se apuce de un doctorat în domeniul eticii. Însă, în tot acest timp, el continuă să lucreze ca simplu muncitor la Electrica. Nu se consideră înjosit de acest statut. „Şi Apostolul Pavel a împletit plase pentru pescari”, glumeşte amar Ioan Ciorca.
„Biblia în versuri” a ajuns şi la Muntele Athos, dar şi în Statele Unite ale Americii, unde o editură a început publicarea volumului într-o serie care va cuprinde 21 de cărţi.