18.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăInternaționalPlimbare imaginară printr-o expoziţie de pictură, în acompaniamentul pianistului Horia Mihail

Plimbare imaginară printr-o expoziţie de pictură, în acompaniamentul pianistului Horia Mihail

Pianistul Horia Mihail va evolua pe scena Sălii Radio pentru prima dată în postură solistică de la încheierea turneului Pianul călător de la finalul stagiunii trecute a Orchestrei Naţionale Radio. De această dată, va propune publicului versiunea sa la Concertul nr. 3 în do minor pentru pian şi orchestră de Beethoven în concertul programat vineri, 19 octombrie 2012, ora 19, la Sala Radio.

Superba partitură prefigurează deja compoziţiile romantice, energia şi puterea temperamentală specific beethoveniene fiind completate de pasaje intens lirice, în atmosfera nocturnelor romantice.
Atunci când ascultăm muzică într-o sală de concerte, mintea noastră zboară pe aripile imaginaţiei traducând sunetele în imagini. Parcurgând exact calea inversă, de la imagine spre armonia muzicii, în 1874 compozitorul rus Modest Musorgski concepea cea mai cunoscută partitură a sa pentru pian: suita Tablouri dintr-o expoziţie. Dedicată unui bun prieten pictor dispărut la doar 39 de ani, lucrarea compusă în doar şase săptămâni descrie un tur imaginar printre tablourile afişate la expoziţia de la Academia de Arte Frumoase din Sankt Petersburg închinată artistului. Numeroase orchestraţii şi interpretări au făcut celebră suita Tablouri dintr-o expoziţie, aranjamentul orchestral conceput de Ravel fiind însă cel mai cântat în lume. La Sala Radio, dirijorul Vlad Conta este cel care vă propune să vă bucuraţi de această lucrare în versiunea Orchestrei Naţionale Radio. În aceeaşi seară, veţi avea de asemenea ocazia să ascultaţi Concertul pentru orchestră op. 12 (compus între 1954-1955) semnat de Anatol Vieru (1926-1998) – o inspirată simbioză între simfonie, divertisment şi concert.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cântând « Concertul în Re major » de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Universităţii din Boston, unde a fost şi lector universitar.

A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio », a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ».

Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011 artistul a sustinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul Călător”, continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău. În afară de cele două ediţii cu „Duelul viorilor”, s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale intitulate „Cele trei dive”, „Flautul de aur”, alături de muzicieni români de talie internaţională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Ion Bogdan Ştefănescu ş.a.

Fiul marelui dirijor Iosif Conta, a cărui carieră a fost strâns legată de Orchestra Naţională Radio, Vlad Conta a urmat cursurile unor prestigioase şcoli de specialitate din străinătate: a fost student al Conservatorului din Geneva, a studiat apoi la „Mozarteum” cu reputatul muzician Carlo Zecchi, a frecventat Academia Chigiana din Siena unde a fost student al lui Franco Ferrara.

Cariera sa pianistică a fost marcată de numeroase concerte şi recitaluri susţinute în Danemarca, Germania, Franţa, Italia, Rusia, Singapore, SUA. Alături de Orchestrele şi Corurile Radio, Vlad Conta desfăşoară de treizeci de ani o bogată colaborare, activitatea sa dirijorală cuprinzând concerte şi cu Orchestra Naţională Rusă (Moscova), „Philharmonia” (Londra), National Symphony Orchestra (Washington), Orchestra della R.A.I. (Torino), Orchestre de la Suisse Romande (Elveţia), Orchestre de Chambre de Lausanne, Zürich Kammerorchester, Orchestra della Svizzera Italiana, Vancouver Symphony (în Canada), precum şi cu orchestrele din Edmonton şi Quebec. De asemenea, Vlad Conta a ocupat poziţia de director muzical la Regina Symphony Orchestra (Canada, 1989-1997), dirijor invitat permanent al Teatro Regio Torino (1989-1993) şi a fost corepetitor la operele din Geneva şi Monte Carlo (1983-1985).

În prezent, Vlad Conta este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti.

Cele mai citite

De ce Donald Trump vrea să amenințe Iranul cu „distrugerea”

Donald Trump a declarat miercuri că ar trebui să ameninţe Iranul cu "distrugerea" dacă această ţară ar ataca un candidat la alegerile americane, declaraţie...

Economia mondială e în proces de stabilizare

OCDE se așteaptă la un avans de 3,2% al economiei mondiale până în 2025 Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a îmbunătățit previziunile economice pentru...

Ministrul Sănătății din Liban: Țara este în război/500000 de persoane au fost strămutate

Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că țara este "deja în război", iar aproape jumătate de milion de persoane au fost strămutate...
Ultima oră
Pe aceeași temă