Filmul care a deschis în urmă cu două zile Festivalul de la Cannes, „Robin Hood” în regia lui Ridley Scott, va avea premiera astăzişi în România.
După sutele de filme, de romane şi studii istorice referitoare la cel mai cunoscut haiduc al lumii, producţia de faţă îl arată cu totul diferit pe eroul din Nottingham, pe lângă faptul că seamănă izbitor cu un cunoscut Gladiator. Ridley Scott, supranumit de presa americană „făuritorul de lumi”, a realizat o frescă a vremurilor tulburi, cu desfăşurări impresionante de forţe, strategii de luptă şi scene minuţios elaborate pe câmpul de bătălie. Însă poate cel mai important element este personajul central, Robin Hood, interpretat de Russell Crowe, care este construit pe elemente puţin sau deloc cunoscute, un războinic mai puţin familiar a cărui poveste se termină exact acolo unde încep celelalte producţii cinematografice. Ridley Scott a vrut o versiune despre Robin Hood în care se vorbeşte despre omul dinainte de a deveni mit.
Russell Crowe a citit peste 30 de cărţi despre Robin Hood
Pentru a-şi pregăti rolul, Russell Crowe spune că a citit mai mult de 30 de cărţi despre Robin Hood şi despre finele secolului al XII-lea şi începutul secolului al XIII-lea. „Robin a fost martor la asasinarea tatălui său când avea o vârstă foarte fragedă. A fost lăsat în Franţa, într-o mânăstire a Cavalerilor Templieri, unde a fost tratat foarte rău. Aşa că a preferat să fugă, luând cu el doar zaua care-i aparţinuse tatălui său. Imaginaţi-vă un băieţel târând după el o armură a unui adult (…). Timp de 35-40 de ani a fost convins că mama şi tatăl lui l-au părăsit şi nu l-au iubit. Dar acum e în Anglia. E un tip care a călătorit prin toată Europa, a văzut cum trăiesc tot felul de oameni, iar acum descoperă cu surprindere că Anglia e cel mai opresiv loc. Urmărim, aşadar, călătoria unui om de descoperire a sinelui, care ia lucrurile de unde le lăsase tatăl lui pentru a afla totul despre sine.” Poveştile de bravură ale lui Robin Hood fac parte din tezaurul literaturii engleze, numărându-se printre cele mai vechi istorisiri orale engleze. În filmul lui Ridley Scott, Robin Hood nu apare ca un haiduc, alături de banda lui, care jefuieşte de la bogaţi pentru a-i ajuta pe sărmani, ci este un adevărat războinic al secolului al XIII-lea, care se alătură locuitorilor unui sătuc terorizat de şeriful local, despot care ameninţă însăşi puterea regală.
Din haiduc, erou
Celebrul haiduc abia încheiase o bătălie decisivă dusă în slujba regelui Richard I împotriva francezilor. Revine glorios, cu titlul de cel mai bun arcaş, „onest, curajos, naiv”. Însă moare regele, ceea ce anunţă o perioadă de haos. O întâlneşte pe lady Marion (Cate Blanchett), care, la rândul său, este o femeie puternică, deloc sedusă de avansurile lui Robin. De fapt, cu speranţa de a o cuceri acceptă Robin să-i ajute cetatea, alături de mercenarii săi sângeroşi. Noul rege este incapabil să-şi conducă poporul şi este vulnerabil în relaţiile externe, iar Robin Hood ajunge, din haiduc, erou, împiedicând declanşarea unui război civil sângeros. Pelicula a fost filmată în Anglia şi Ţara Galilor, iar Russell Crowe a reuşit să facă istorie pe platouri: la o vizită a prinţului Andrew, actorul a aruncat spre el cu un trunchi de copac, în aşa fel încât acesta să-l poată prinde fără a se răni. A reuşit, iar scena nu a provocat decât râsete.
Filmul va rula în Bucureşti la Hollywood Multiplex, în fiecare zi de la orele 13.45, 16.30, 19.30, 22.15.