Academia Europeană de Film a organizat în această seară, la Berlin, European Film Awards – gală ajunsă la cea de-a 24 ediţie. Gala s-a desfăşurat într-una dintre cele mai mari arene destinate evenimentelor culturale – Tempodrom.
Atmosfera a fost întreţinută de Shantel and the Bucovina Club Orkestar. Shantel (Stefan Hantel) este descendentul unei familii de români din Bucovina. Artistul s-a născut la Frankfurt.
În competiţia din acest an România a fost reprezentată de două scurt metraje, de altfel, devenit o tradiţie ca în ultimii ani ţara noastră să aibă reprezentanţi la această categorie.
23:45 – Cel mai bun film al anului: „Melancholia” al danezului Lars von Trier. Regizorul a lipsit de la ceremonie, însă premiul a fost ridicat de soţia acestuia, Bente Frøge. Aceasta a spus că von Trier transmite acelaşi mesaj ca şi alte dăţi: „Nu am nimic de declarat!”. ”Oare de ce?”, s-a întrebat retoric soţia acestuia.
În luna mai, la Cannes, von Trier a făcut mai multe declaraţii controversate, printre care şi cea că este un admirator al lui Hitler. Declaraţiile sale au cauzat un tir de acuzaţii din partea presei şi a majorităţii cineaştilor prezenţi pe Croazetă, iar regizorul a spus că va fi mai retras de acum încolo.
23:40 – Cel mai bun scurt metraj al anului este din Italia: The Wholly Family de Terry Gilliam.
23:31 – Regizorul Stephen Frears primeşte premiul Academiei Europene de Film pentru întreaga sa activitate. El este cunoscut publicului român pentru filmul „Regina / The Queen” (cu Helen Mirren).
„Fac filme amuzante pentru că nu mai suport mizeria în care trăim”, spune marele regizor. Spune că la începutul carierei nu ştia ce înseamnă cinematograful european. „Eram britanic, pentru numele lui Dumnezeu! Apoi am descoperit-o pe Brigitte Bardot, pe Sophia Loren… apoi a venit cinematograful ceh, cel polonez şi altele. Şi aşa am descoperit cinematograful european”, mai spune Frears.
23:23 Alexandra Maria Lara, actriţa germană de origine română, prezintă „Discursul regelui / King’s Speech”. Actriţa şi-a început discursul spunând ”Bună seara!”.
23:20 – People’s Choice Award. A venit momentul să aflăm preferinţele publicului. Statueta merge la „Discursul regelui / King’s Speech”.
23:12 – Shantel and the Bucovina Club Orkestar încântă din nou audienţa.
Până acum avem două premii pentru „Melancholia” danezului Lars von Trier – premiul „Carlo di Palma” pentru cel mai bun director de imagine şi premiul pentru cel mai bun scenograf european este Jette Lehmann. Favoritul serii, „Discursul regelui / King’s Speech” are tot două premii: cel mai bun actor – Colin Firth şi premiul pentru cel mai bun montaj.
23:10 – Cel mai bun monteur european este Tariq Anwar – The King’s Speech
23:05 – Cel mai bun scenograf european este Jette Lehmann pentru „Melancholia”. Al doilea premiu în această seară pentru filmul lui Lars von Trier.
23:00 Statueta pentru cel mai bun actor merge la Colin Firth pentr „Discursul regelui / The King’s Speech”. Actorul nu este prezent la gală.
22:53 – Cea mai bună actriţă este Tilda Swinton pentru rolul din drama „We Need To Talk About Kevin”. Actriţa nu este prezent la gală.
22:44 – Premiul ARTE pentru cel mai bun documentar european merge la Wim Wenders, pentru documentarul PINA. Aveau oare celelalte documentare vreo şansă în faţa Preşedintelui Academiei Europene de Film?
22:35 – Cel mai bun compozitor european este Ludovic Bource pentru pelicula „The Artist”. Marele piezător la această categorie este „Discursul Regelui / The King’s Speech” (compozitor – Alexandre Desplat).
22:30 – Cel mai bun scenarist european este Jean-Pierre & Luc Dardenne pentru pelicula „Le Gamin Au Velo / The Kid with a Bike”.
22:13 – Suedezul Stellan Skarsgard oferă premiul pentru contribuţie în cinematografia mondială actorului Mads Mikkelsen. Acesta din urmă a deţinut rolul principal în pelicule precum „Open Hearts” (2002) şi „After the Wedding”, ambele în regia lui Susanne Bier (cel mai bun regizor european al lui 2011 pentru pelicula „Hævnen”).
22:05 Câştigătorul de la descoperirea europeană a anului – Prix FIPRESCI – este: ADEM (Oxygen), Belgia/Olanda, scenariul şi regia: Hans Van Nuffel.
21:54 – Premiul pentru cel mai bun regizor european merge în 2011 la Susanne Bier pentru Hævnen / In A Better World. Lars von Trier a pierdut în faţa compatrioatei sale.
21:46 – Maria de Medeiros este pe scenă pentru a oferi premiul pentru co-producătorul european (EURIMAGES), premiu care merge la Mariela Besuievsky. „Sunt foarte fericită pentru că acest premiu merge la o femeie. Nu sunt foarte multe femei nominalizate în seara asta”, spune de Medeiros.
21:42 – Premiul pentru întreaga carieră – un premiu suprziă – Michel Piccoli – „Habemus Papam!”
21:32 – Premiul „Carlo di Palma” pentru cel mai bun director de imagine: Manuel Alberto Claro – Melancholia. Primul premiu pentru filmul lui Lars von Trier.
21:25 – Premiul pentru cea mai bună animaţie: CHICO & RITA, Spania/Isle of Man – Regia: Tono Errando, Javier Mariscal & Fernando Trueba.
21:08 – Pe scenă apare amfitrioana serii, Anke Engelke, comedianul german care ne-a încântat cu glumele sale şi la Tallin, la European Film Awards 2010. Anul acesta ea poartă o rochie de mireasă! „Nu pot să vorbesc cu tine… eşti un nominalizat” a spusn Anke unui cineas din primul rând, după care şi-a continuat drumul prin sală: „Tot ce trebuie să reţineţi n seara asta este numele meu: Anke! Anke Danke. Este foarte uşor domnule Picolli!”.
20:50 – A început gala decernării premiilor Academiei Europene de Film cu discursul Preşedintelui Academiei, Wim Wenders.
20:24 – Actorul italian Michel Piccoli trece foarte repede pe covorul roşu, fără a se opri în faţa fotografilor şi cameramanilor, ceea ce îi face pe jurnalişti să îl ocărească puţin: „booooooo…..” se aude la unison. Asemenea personajului său din pelicula „Habemus Papam”, Piccoli parcă nu era gata să apară în public. După câteva momente, convins de ataşaţii de presă ai Academiei Europene de Film, actorul revine pe covorul roşu.
20:12 – Regizorul Stephen Frears – cunoscut pentru filmul „Regina / The Queen” (cu Helen Mirren) a păşit pe covorul roşu. El va ridica statueta decernată de Academia Europenă de Film pentru întreaga sa activitate.
20:01 – Preşedintele Academiei Europene de Film – Wim Wenders – a sosit la gala de decernare a premiilor împreună cu soţia sa, fotograful Donata Wenders. Cineastul frapeză prin frizura sa consacrată şi prin ochelarii ciudaţi pe care-i poartă – ramă groasă, din plastic, albastră, în timp ce soţia sa impresionează printr-o clasică rochie roşie, clasică. Wim Wenders nu este în această seară numai preşedintele Academiei, ci şi concuret în cadrul evenimentului. Documentarul său – „Pina” – este nominalizat la categoria cel mai bun film documentar european din 2011.
Cine sunt cei doi români care au fost nominalizaţi de Academia Europeană de Film
Anca Miruna Lăzărescu semnează regia şi scenariul scurtmetrajului „Apele tac”, film ce spune povestea a doi români (Andi Vasluianu şi Toma Cuzin) care în 1986 decid să fugă din ţară, însă realizează că – deşi au nevoie unul de celălalt – nu există încredere totală între ei.
Filmul Mirunei Lăzărescu a fost nominalizat anul acesta în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin şi a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la mai multe festivaluri europene. Scurtmetrajul îi are printre producători pe Cătălin Mitulescu (regizorul „Loverboy” şi „Eu când vreau să fluier, fluier”).
Paul Negoescu se reîntoarce pe lista Academiei Europene de Film cu filmul „Derby”, un film despre relaţia dintre un tată divorţat şi fiica sa în vârstă de 15 ani. Într-o seară, fata îşi aduce prietenul la cină, se retrag în dormitor, iar tatăl aude tot ce se întâmplă în timp ce… se uită la un meci de fotbal.
Pelicula a fost nominalizată şi ea la Festivalului Internaţional de Film de la Berlin anul acesta. Negoescu a mai fost nominalizat la „Oscarurile europene” anul trecut, pentru scurtmetrajul „Renovare”.
Trei dintre cele 17 premii au fost deja anunţate de-a lungul anului:
Premiul pentru co-producţie – Premiul EURIMAGES – a ajuns la „un producător remarcabil şi foarte dedicat” (cum au declarat memebrii Academiei Europene de Film), Mariela Besuievsky, partener la Tornasol Films şi producător executiv a peste 40 de filme. Printre aceste filme se numără câştigătorul Palme d’Or-ului de la Cannes – „The Wind that Shakes the Barley” al regizorului Ken Loach (cunoscut publicului din România pentru pelicula „Căutându-l pe Erci/Looking for Eric”)., „Tetro” al lui Francis Ford Coppola sau „Crimele din Oxford/The Oxford Murders” al regizorului Alex de la Iglesia.
Premiul pentru întreaga carieră va merge la regizorul britanic Stephen Frears, cel care a stat la cârma unor pelicule precum „Dangerous liaisons”, „Regina / The Queen” sau ”The Hi-Lo Country”.
Pelicula „Regina / The Queen” a fost probabil cel mai mare succes din întreaga carieră a lui Frears, obţinând nominalizări pentru cel mai bun film, cea mai bună regie şi cea mai bună actriţă într-un rol principal mai la toate festivalurile de film din lume. La capitolul premii, rezultatele nu au fost mai prejos, filmul putând să se laude cu Oscarul, un Glob de Aur şi premiul Academiei Europene de Film pentru cea mai bună actriţă – Helen Mirren, dar şi premiul BAFTA pentru cea mai bună peliculă a lui 2007.
Premiul pentru contribuţie în cinematografia mondială merge la actorul Mads Mikkelsen care a deţinut rolul principal în pelicule precum „Open Hearts” (2002) şi ”After the Wedding”, ambele în regia lui Susanne Bier (nominalizată anul acesta pentru titlul de cel mai bun regizor european al lui 2011 pentru pelicula ”Hævnen”, peliculă care are mai multe nominalizări – vezi lista mai jos).
Iată mai jos lista celor 13 categorii cu nominalizaţii din acest an la Premiile Academiei Europene de Film
Cel mai bun film
The Artist (Franţa). Regizor: Michel Hazanavicius
Le Gamin au Velo/ The Kid with a Bike (Belgia/Franţa/Italia). Regizor: Jean-Pierre & Luc Dardenne
Hævnen / In a Better World (Denmark). Regizor: Susanne Bier
Discursul regelui / The King’s Speech (Marea Britanie). Regizor: Tom Hooper
Le Havre (Finlanda/Franţa/Germania). Regizor: Aki Kaurismäki
Melancholia (Danemarca/Suedia/Franţa/Germania). Regizor: Lars von Trier
Premiul Publicului – EFA People’s Choice Awards
Benvenuti al sud / Welcome to the South (Italia). Regia: Luca Miniero
Hævnen / In a Better World (Danemarca). Regia: Sussane Bier
The King’s Speech (Marea Biritanie). Regia: Tom Hooper
Konferenz der tiere / Animals United (Germania). Regia: Reinhard Klooss
Les petits mouchoirs / Little White Lies (Franta). Regia: Guillaume Canet
Potiche (Franta). Regia: Francois Ozon
También la lluvia / Even the Rain (Spania). Regia: Icíar Bollaín
Unknown Identity / Unknown (Germania). Regia: Jaume Collet-Serra
Cel mai bun regizor european 2011
Susanne Bier – Hævnen (In A Better World)
Jean-Pierre & Luc Dardenne – Le Gamin Au Velo (The Kid With A Bike)
Aki Kaurismäki – Le Havre
Béla Tarr – A Torinoi Lo (The Turin Horse)
Lars Von Trier – Melancholia
Cea mai bună actriţă:
Kirsten Dunst (Melancholia)
Cécile de France (Le Gamin au Velo)
Charlotte Gainsbourg (Melancholia)
Nadezhda Markina (Elena)
Tilda Swinton (We Need To Talk About Kevin)
Cel mai bun actor:
Jean Dujardin (The Artist)
Colin Firth (Discursul regelui)
Mikael Persbrandt (Hævnen)
Michel Piccoli (Habemus Papam)
André Wilms (Le Havre)
Cel mai bun scenarist european:
Jean-Pierre & Luc Dardenne – Le Gamin Au Velo (The Kid with a Bike)
Anders Thomas Jensen – Hævnen (In a Better World)
Aki Kaurismäki – Le Havre
Lars von Trier – Melancholia
Premiul „Carlo di Palma” pentru cel mai bun director de imagine:
Manuel Alberto Claro – Melancholia
Fred Kelemen – A Torinoi Lo (The Turin Horse)
Guillaume Schiffman – The Artist
Adam Sikora – Essential Killing
Cel mai bun monteur european:
Tariq Anwar – The King’s Speech
Mathilde Bonnefoy – Drei (Three)
Molly Malene Stensgaard – Melancholia
Cel mai bun scenograf european:
Paola Bizzarri – Habemus Papam
Antxón Gómez – La Piel Que Habito (The Skin I Live in)
Jette Lehmann – Melancholia
Cel mai bun compozitor european:
Ludovic Bource – The Artist
Alexandre Desplat – The King’s Speech
Alberto Iglesias – La Piel Que Habito (The Skin I Live in)
Mihály Vig – A Torinoi Lo (The Turin Horse)
Cel mai bun scurtmetraj european:
BERIK. Regia: Daniel Joseph Borgman
SMÅ BARN, STORA ORD (Little Children, Big Words). Regia: Lisa James-Larsson
HÄNDELSE VID BANK (Incident by a Bank). Regia: Ruben Östlund
DERBY. Regia: Paul Negoescu
JESSI. Regia: Mariejosephin Schneider
I LUPI (The Wolves) Regia: Alberto de Michele
ÅTERFÖDELSEN (The Unliving) by Hugo Lilja
APELE TAC (Silent River) by Anca Miruna Lăzărescu
PAPARAZZI. Regia: Piotr Bernas
LA GRAN CARRERA (The Great Race). Regia: Kote Camacho
DIMANCHES. Regia: Valéry Rosier
TSE (Out). Regia: Roee Rosen
OPOWIESCI Z CHLODNI (Frozen Stories). Regia: Grzegorz Jaroszuk
HYPERCRISIS. Regia: Josef Dabernig
THE WHOLLY FAMILY. Regia: Terry Gilliam
Descoperirea europeană a anului – Prix FIPRESCI:
ADEM (Oxygen), Belgia/Olanda
Scenariul şi regia: Hans Van Nuffel
ATMEN (Breathing), Austria
Scenariul şi regia: Karl Markovics
MICHAEL, Austria
Scenariul şi regia: Markus Schleinzer
SMUKKE MENESKER (Nothing’s All Bad), Danemarca
Scenariul şi regia: Mikkel Munch-Fals
TILVA ROŠ, Serbia
Scenariul şi regia: Nikola Ležaić
Premiul ARTE pentru cel mai bun documentar european:
PINA, Germania
Scenariul şi regia: Wim Wenders
STAND VAN DE STERREN (Position Among the Stars), Olanda
Regia: Leonard Retel Helmrich
¡VIVAN LAS ANTIPODAS!, Germania/Olanda/Argentina/Chile
Scenariul şi regia: Victor Kossakovsky
Cea mai bună animaţie europeană:
LE CHAT DU RABBIN (The Rabbi’s Cat), Franţa
Regia: Antoine Delesvaux & Joann Sfar
CHICO & RITA, Spania/Isle of Man
Regia: Tono Errando, Javier Mariscal & Fernando Trueba
UNE VIE DE CHAT (A Cat in Paris), Franţa/Belgia
Regia: Jean-Loup Felicioli & Alain Gagnol