Pastorul evanghelist Sam Childers l-a vânat pe sângerosul lider al uneia dintre cele mai puternice grupări criminale din Uganda. Întâmplările lui vor ajunge în cinematografe, cu Gerard Butler în rolul principal.
După povestea epică a celor 300 de războinici de la Termopile, Gerard Butler intră în pielea unui personaj real, pastorul Sam Childers, care îşi lasă viaţa de motociclist pentru o cauză nobilă, într-o ţară nesigură.
De la motocicletă şi tatuaje la creştinism
Fost motociclist la marginea legii, cu mustaţa pe oală şi tatuajele Harley aferente, a fost membru al unor bande precum „Outlaws” şi „Hells Angels”. Reverendul Sam a făcut trafic de droguri şi mult sex până a întâlnit-o pe Lynn într-un club de striptease.Ceea ce l-a transformat într-un asasin al Domnului este – după cum afirmă el însuşi – un disc de metal de mărimea unei farfurii, titra anul trecut Vanity Fair. O mină antipersonal fusese îngropată la marginea unui drum şi un copil a făcut greşeala să calce pe ea. Iar Childers s-a întâmplat să fie acolo şi să nu poată strânge în braţe decât un tors însângerat.
Şi-a lichidat mica afacere în construcţii, şi-a vândut cei 15 pittbulls, şi-a scos la licitaţie colecţia de arme (dar a păstrat un Magnum 44, genul „Dirty Harry”, pe care îl poartă tot timpul cu el), şi-a ipotecat casa şi a plecat în Sudan. „L-am descoperit pe Dumnezeu în 1992. L-am găsit pe Satana în 1998″, spune, iar toată lumea ştie la cine se referă: Joseph Kony. Fost membru al corului bisericii, Kony a devenit vraci la 12 ani; în 1987, la 25 de ani, s-a proclamat profet şi a început să-şi construiască propria armată particulară, Armata de Rezistenţă a Domnului (LRA), una dintre numeroasele grupări militaro-criminale care împânzesc Africa. În 20 de ani, două milioane de oameni au fost forţaţi să se refugieze în taberele din nordul Ugandei. LRA a răpit peste 30.000 de copii, băieţii devenind soldaţi de la vârsta de 8 ani, iar fetele – prostituate.
Renumele i-a adus celebritatea
Vanity Fair mai scria că Sam Childers a înfiinţat un orfelinat într-un orăşel din sudul Sudanului care arată ca o fortăreaţă. Circa 300 de copii au beneficiat de ajutorul lui. În mijlocul orfelinatului era o clădire, poreclită Biserica, unde erau depozitate cutii cu AK-47, lansatoare de grenade şi muniţie cumpărate „de la ruşi”. Între reparaţiile curente şi veşnica vânătoare a lui Kony, Sam Childers îşi găsea timp şi pentru Biserică. La slujbele lui veneau oameni gen ZZ Top, care par să înţeleagă cel mai bine teologia armelor de foc.
Actorul Sebastian Roche a realizat un documentar despre el, intitulat „Predicatorul cu mitralieră/Machine Gun Preacher”, nume păstrat şi pentru lungmetraj. Peter Fonda, actorul devenit celebru pentru rolul din „Easy Rider”, este un fan declarat al lui Childers: „Da, se dă în spectacol, dar ceea ce face el în Africa salvând acei copii este mai mult decât aş face eu sau ai face tu”.
Energicul Butler
Childers revine în SUA, publică o carte plină de detalii despre lumea pe care a întâlnit-o în Africa, „Another Man’s War”, iar în urma lansării este invitat, la sfârşitul anului 2009, în emisiuni de televiziune. De aici nu mai era decât un pas pentru transpunerea pe marele ecran a surprinzătoarei aventuri, vânătoarea liderului ugandez. Până la finele anului deja se discuta despre asocierea lui Gerard Butler cu numele pastorului, anunţându-se că actorul va juca rolul lui într-un film.
La Los Angeles, regizorul Marc Forster a lăsat să se înţeleagă că, în urmă cu câţiva ani, l-a vizitat acasă pe Sam Childers, aventurierul povestindu-i despre faptele sale. Astfel că regizorul – cunoscut pentru filmele „Monster’s Ball” (2001), „Quantum of Solace” (2008) sau „Finding Neverland” (2004) – , împreună cu scenaristul Jason Keller şi cu însuşi Sam Childers drept consultant, a pus la cale filmul biografic şi de acţiune „Machine Gun Preacher”.
Filmul a avut premiera oficială pe 25 septembrie, dar a fost lansat în festivalurile de la Toronto şi Atena. În România probabil că va ajunge anul viitor. Se pare că alegerea lui Butler în rolul lui Childers este de bun augur. Fanii reacţionează pe forumuri, venind cu predicţii pentru un Oscar la interpretare masculină. Publicaţia Variety, după premiera din Festivalul de la Toronto, aprecia că „Butler insuflă rolului energie şi o necesară prezenţă fizică robustă. Per-formanţa sa dominatoare este esenţială pentru personajul lui Sam, un pierde-vară şi necredincios, un om de acţiune violent în trecut, dar a cărui dorinţă astăzi este o renaştere, o schimbare pozitivă”.
Pe piaţa muzicală s-a lansat recent şi primul single extras de pe coloana sonoră a filmului „Machine Gun Preacher”, melodia „The Keeper”, de Chris Cornell, al cărei videoclip a fost filmat şi în orfelinatul lui Sam Childers din estul Africii.
Filmările au avut loc în Africa şi America, iar bugetul estimat ajunge undeva la 40 milioane dolari.