Două lungmetraje 3d de artă pot fi văzute la Cluj în cadrul ediţiei 2011 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Realizat de celebrul regizor german Wim Wenders, „Pina” este una dintre peliculele care au făcut senzaţie la ediţia 2011 a Festivalului de Film de la Berlin. După cum spune regizorul, „Pina este un film pentru Pina Bausch”, una dintre cele mai importante coregrafe ale ultimelor decenii şi prietenă bună de-a lui Wim Wenders. Filmat 3D cu ansamblul companiei de dans Pina Bausch din Wuppertal, acest lungmetraj-eveniment ilustrează ameţitoarea şi inimitabila artă a marii coregrafe germane, care a murit în vara lui 2009. Filmul poate fi văzut, în premieră în România, sâmbătă, 4 iunie, 20.30, la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca. Din toamnă va putea fi văzut în toată ţara.
„Pina” deschide, astfel, în mod spectaculos un nou capitol în istoria TIFF: pe cel al proiecţiilor 3D, în care i se alătură, la această ediţie a festivalului, „Peştera viselor uitate” (SUA-Franţa, 2010), documentarul colegului de generaţie şi compatriotului lui Wenders, Werner Herzog, căruia îi este dedicat, anul acesta, unul dintre portretele secţiunii 3×3. La TIFF 2011, marea actriţă britanică Jacqueline Bisset va fi răsplătită cu Premiul Special pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială, pentru o carieră care cuprinde peste 85 de roluri în producţii de film şi televiziune, nominalizări la Globul de Aur, Emmy sau César. Un alt mare actor britanic, Michael York, va fi răsplătit cu Premiul pentru Întreaga Carieră acordat unei Personalităţi din Cinematografia Europeană. În onoarea sa, TIFF aduce joi, 9 iunie, de la ora 21.30, la Casa de Cultură a Studenţilor, cel mai important titlu din cariera lui York: „Cabaret” (r. Bob Fosse, 1971), într-o proiecţie prezentată de Cinemateca Română.
Pe lângă multele proiecţii din cele opt cinematografe, la TIFF vor fi din nou proiecţii în aer liber în Piaţa Unirii, spectacole de teatru, mai multe concerte, între care şi unul cu Goran Bregovic. Nu vor lipsi proiecţiile speciale, premierele naţionale, internaţionale sau mondiale, spectacolele de muzică sau teatru, dar nici atelierele şi masterclass-urile având ca protagonişti oaspeţi importanţi din industria de film, expoziţiile, lansările de carte, DVD-uri sau reviste.