Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Anim’est îşi deschide porţile în această seară, de la 19.00, când la Cinema Patria e proiectat în premieră pentru România lungmetrajul „Crulic-Drumul spre dincolo” de Anca Damian.
Membru în reţeaua pan-europeană Cartoon şi organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est se desfăşoară până pe 16 octombrie, la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti şi la Cluj-Napoca între 28 şi 30 octombrie. Pentru prima dată maratonul animat va fi prezentat şi pe meleaguri moldoveneşti, la Chişinău, între 3 şi 6 noiembrie, unde în deschidere se poate vedea tot filmul românesc „Crulic.”
Oferta bucureşteană, în cifre
Un număr de 436 de scurtmetraje şi lungmetraje din 45 de ţări aşteaptă să fie proiectate la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control, patru ateliere de film de animaţie vor fi organizate la Shift Pub, Sala ArCuB, Centrul Ceh şi Centrul Cultural al Republicii Ungare.
Doritorii se mai pot bucura de trei expoziţii, opt masterclass-uri, dezbateri şi prezentări susţinute la Cinema Union ori trei conferinţe la Sala ArCuB, două lansări de DVD-uri, 10 petreceri până în zori la Club Control, o noapte întreagă de proiecţii de scurtmetraje animate bizare sau live act-uri semnate Mirai Mizue, Montgomery Clunk şi Res Es („Creepy Animation Night 3″ la Cinema Patria). Nu lipsesc 80 de oi virtuale 3D, în prima aplicaţie smartphone dezvoltată de un festival de film din România, cu tot cu cei 150 de invitaţi români şi străini. La final, după ceremonia de pre–miere, patru scurtmetraje mute ale unui pionier al filmului animat, Ladislas Starewich (acompaniate live pe scena Cinema Patria de cvartetul sloven Vlasov’s Best Friend), vor fi proiectate, în premieră în România, la gala de închidere Anim’est 2011.
Invitaţi unul şi unul
Regizorul, scenaristul şi creatorul de efecte vizuale din SUA Shane Acker este unul dintre oaspeţii speciali Anim’est 2011.
Recunoaşterea internaţională a venit o dată cu scurtmetrajul „9″, nominalizat în 2006 la Oscar pentru „cel mai bun scurtmetraj de animaţie” şi astfel Acker l-a cunoscut pe Tim Burton, care impresionat, i-a propus să realizeze un film lung cu acelaşi nume, dezvoltând personajele şi povestea din scurtmetraj.
Duminică, 9 octombrie, de la ora 20.30, la Cinema Patria, el îşi va prezenta la Bucureşti lung-metrajul de debut, „9″, produs de Tim Burton.
Scenariul prezintă o poveste postapocaliptică, al cărei erou este o păpuşă din cârpe însufleţită de un om de ştiinţă excentric, iar printre cei ce dau voce personajelor animate se numără Elijah Wood, Jennifer Connelly, Christopher Plummer şi Martin Landau.
Tot Acker susţine, pe 13 octombrie, conferinţa „From School to Hollywood”, la Sala ArCuB din Capitală, unde le va istorisi celor prezenţi cum a devenit din student la arhitectură un regizor de succes.
Potrivit directorului Anim’est, Mihai Mitrică, „Shane Acker este o legătură pe care organizatorii festivalului de animaţie din Bucureşti doresc să o aibă cu Tim Burton”, tocmai de aceea nu e de mirare că face parte din echipa ce va juriza filmele de lungmetraj şi scurtmetraj alături de alţi doi tineri animatori-regizori: Anna Solanas din Spania şi Gerlando Infuso din Belgia.
Pe lista invitaţilor se mai află animatoarea americană Joan C. Gratz, laureata unui Oscar în anii ’90, pentru „cel mai bun scurtmetraj de animaţie” („Mona Lisa Descending a Staircase/Mona Lisa coborând o scară/”) şi inventatoarea tehnicii de animaţie bazată pe păpuşi din argilă pictată. Aceasta va susţine pe 14 octombrie, de la ora 19.00, la Sala ArCuB, o conferinţă cu intrare liberă în cadrul căreia va proiecta patru dintre scurtmetrajele realizate de ea, printre care unul recent, „Kubla Khan”, după poemul omonim de Samuel Coleridge şi inclus în competiţia de scurtmetraj internaţional de la Anim’est 2011.
Animatorul Alexander Damm, de la renumitul studio britanic de animaţie computerizată şi efecte vizuale „Framestore”, completează lista de invitaţi, acesta urmând să vorbească saptămâna viitoare, pe 12 octom-brie, la Sala ArCuB, şi de la 19.00, despre animaţie şi efecte vizuale în reclame şi filme.
Omagiaţi şi răsplătiţi
Regizorul Satoshi Kon (1963-2010), unul dintre „monştrii sacri” ai anime-ului, este omagiat de Anim’est printr-o secţiune retrospectivă în cadrul căreia vor fi proiectate cele mai reprezentative lungmetraje ale sale, de unde nu lipseşte „Albastru perfect/Perfect Blue” (Japonia, 1997).
Ca de fiecare dată, Anim’est nu uită să răsplătească pentru întreaga activitatea un animator român, aleasa fiind anul acesta Isabela Petraşincu, unul dintre puţinii realizatori de animaţie cu păpuşi din istoria filmului de animaţie românesc. Opt dintre scurtmetrajele ce îi aparţin sunt proiectate în prezenţa sa, pe 12 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Union.
De acum, pe DVD
Asociaţia Estenest lansează tot la Anim’est DVD-ul „Romanian ReAnimation”, ce cuprinde 14 scurtmetraje de animaţie premiate aparţinând unor animatori autohtoni contemporani. Primul de acest fel editat în România şi destinat promovării filmului românesc de animaţie, DVD-ul va fi prezentat oficial în cadrul dezbaterii „Romanian ReAnimation” programată pe 12 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Union.
După ce anul trecut a lansat lungmetrajul multipremiat regizat de Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud „Persepolis”, Transilvania Film oferă anul acesta, chiar în prima seară de festival, ediţia românească a DVD-ului „Iluzionistul”. în regia lui Sylvain Chomet, chiar filmul care a deschis Anim’est 2010.
Astăzi, de la ora 22.00, la Cinema Patria, se poate vedea o proiecţie specială a filmului şi pe toată perioada festivalului se poate achiziţiona DVD-ul, la un preţ special, de la giftshop-ul Anim’est din foaierul Cinema Patria.