5.2 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăInternaționalFestivalul George Enescu 2015. Imagini INEDITE din ultima seară a evenimentului cultural

Festivalul George Enescu 2015. Imagini INEDITE din ultima seară a evenimentului cultural

FESTIVALUL GEORGE ENESCU 2015: Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam a încheiat, duminică la Sala Mare a Palatului, cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional "George Enescu". 

În ciclul Mari orchestre ale lumii, Royal Concertgebouw, dirijată de Andris Nelsons, a susținut un program care a cuprins: Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73 de Johannes Brahms ; Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11 nr. 2 de George Enescu și "Daphnis și Chloé" Suita nr. 2 de Maurice Ravel.

FESTIVALUL GEORGE ENESCU 2015: Sâmbătă, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam a concertat la Sala Mare a Palatului, programul cuprinzând: Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră de Bela Bartok și Simfonia nr. 7 în Do Major op.60 "Leningrad" de Dmitri Șostakovici.

Orchestra Regală Concertgebouw este cotată drept una dintre cele mai bune orchestre din lume. Criticii i-au lăudat dintotdeauna sunetul unic: secțiunea de corzi a orchestrei este "catifelată", sunetul instrumentelor de suflat din alamă e "de aur", al celor din lemn "deosebit de personal", iar instrumentele de percuție au o reputație internațională. Criticii de specialitate menționează și "acustica excepțională" a sălii Concertgebouw, proiectată de arhitectul A.L. van Gendt, potrivit site-ului Festivalului Enescu. 

FESTIVALUL GEORGE ENESCU 2015:  Atmosfera pe scenă, faptul că originile orchestrei sunt în Amsterdam și structura organizațională (Consiliul Director al Orchestrei Regale Concertgebouw include și membri ai orchestrei) alcătuiesc împreună premisele unei muzici extraordinare. Muzicienilor le este îngăduit să iasă în evidență, dar își asumă totodată responsabilitatea pentru colectiv. Împartășesc, de asemenea, obiectivul de a atinge cel mai înalt nivel de performanță la fiecare reprezentație, o ambiție care merge dincolo de reproducerea perfectă a sunetelor. Fiecare reprezentație este văzută ca o oportunitate de a oferi publicului ceva nemaiauzit, nemaisimțit, nemaiatins. Atunci, se întamplă ceva magic și concertul devine o experiență de neuitat, precizează sursa citată.

Cea de-a XXII-a ediție a adus în Capitală artiști și formații de primă mână la nivel mondial care au concertat pe scenele bucureștene timp de 22 de zile, printre prezențele notabile numărându-se, după 15 ani de discuții, Orchestra Filarmonicii din Berlin care a urcat pe scena Sălii Palatului, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle.

FESTIVALUL GEORGE ENESCU 2015:  Aproximativ 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români au fost prezenți la ediția de anul acesta a evenimentului, printre orchestrele care au încântat publicul numărându-se: San Francisco Symphony, Israel Philharmonic, dirijată de celebrul Zubin Mehta, Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din Munchen, Staatskapelle Dresden, London Symphony Orchestra, Orchestra din Sankt Petersburg.

Cele mai citite

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a instituit legea marțială

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a instituit legea marțială într-o intervenție televizată neașteptată, marți noaptea, acuzând principalul partid de opoziție de simpatii...

România, cea mai scumpă piață spot din UE, în luna noiembrie

De la începutul anului până în prezent, România a ocupat locul 3, în topul celor mai scumpe piețe spot din UE, după Irlanda și...

Diana Șoșoacă vrea guvern suveranist format din AUR, SOS și POT: Ne sacrificăm noi

Diana Șoșoacă, șefa formațiunii SOS România, le-a cerut, luni seară, formațiunilor "suveraniste" care au intrat în Parlament să colaboreze pentru formarea unui guvern minoritar,...
Ultima oră
Pe aceeași temă