Un autentic desant de regizori, producători, actori, directori de imagine și scenariști au descins la TIFF pentru mult așteptatele Zile ale Filmului Românesc. Nu mai puțin de 31 de producții românești vor putea fi vizionate la Cluj între 4 și 6 iunie. Regizorii-vedetă vor fi veteranul Mircea Daneliuc și laureatul la Cannes de anul acesta, Corneliu Porumboiu.
Azi de la ora 19.30, la Cinema „Florin Piersic“ are loc proiecția de gală a filmului “Proba de microfon“, film ce datează din 1980, în prezența marelui regizor Mircea Daneliuc, celebrat anul acesta cu o retrospectivă la TIFF.
Apoi, de la 21.45, în Piața Unirii Open Air, vine Corneliu Porumboiu cu filmul său premiat la Cannes, „Comoara“. Tot azi este și ziua dedicată canalului HBO, partener de lungă durată al TIFF-ului, care aduce documentare originale românești, ca multi-premiatul „Toto și surorile lui“ (regia Alexander Nanau), „Rețeaua“ (regia Claudiu Mitcu), „Omul Pasăre“ (regia Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea) și „Pașaport de Germania“ (regia Răzvan Georgescu). Producția americană „Olive Kitteridge“ (regia Lisa Cholodenko), va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la 10.00, într-o proiecție-maraton. „Chuck Norris vs. Communism“ (regia Ilinca Călugăreanu) are parte de o proiecție specială, în premieră în România.
10 ani de la „Moartea domnului Lăzărescu“
Multe alte filme românești vor avea zilele acestea premiera națională la Cluj, în prezența realizatorilor. Este cazul filmelor „București NonStop“ (regia Dan Chișu), „Lumea e a mea“ (regia Nicolae Constantin Tănase), “Bondoc“ (regia Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea), “Stația Iezer 15 033“ (regia Iulia Matei) și „Be My Cat: A Film for Anne“ (regia Adrian Țofei).
Vineri, la ora 18.15, la Casa de Cultură a Studenților, o proiecție specială îi va aduce înapoi la Cluj, la 10 ani de la premiera în cadrul TIFF, pe realizatorii filmului „Moartea domnului Lăzărescu“, în regia lui Cristi Puiu, film ce a schimbat fața cinematografului românesc.
Dezbateri și ateliere
Personalități ale industriei de film se întâlnesc cu publicul la TIFF Lounge în Piața Unirii zilnic, de la ora 17.00. Azi publicul se va întâlni cu echipele filmelor românești prezentate la Cannes 2015: „Comoara“ – Corneliu Porumboiu, Toma Cuzin, Adrian Purcărescu; „Un etaj mai jos“ – Radu Muntean, Teodor Corban; „Ramona“ – Andrei Crețulescu, Codruța Crețulescu, Rodica Lazăr.
Transilvania Talent Lab prezintă o serie de masterclass-uri cu experți în regie, scenaristică, actorie și distribuție, în Mansarda Napoca 15. La prima întâlnire, joi, 4 iunie, la ora 15.00, vine Clare Downs, scenaristă cu experiență vastă în consultanța pe scenarii. Despre distribuția de film în context digital va vorbi, de la 17.30, Jon Reiss, denumit de Variety unul din cei „10 regizori de film pe digital care trebuie urmăriți“.
Ieri s-a redeschis Depozitul de filme, reactivat anul trecut prin campania „Salvați Marele Ecran!“. Până duminică, vor fi acolo târguri, concerte, petreceri și filme. Programul începe de la ora 14.00, iar fiecare zi este concentrată în jurul unei teme – miercuri este ziua IT, punctată de filmul lui Dan Chișu, „Youtube Bazaar“, de la 21.45; joi este ziua punk, care se va încheia cu filmul „Zivan Makes a Punk Festival“ și concertul Datum Vyroby, de la 21.30. Programul Depozitului de filme este prezentat în parteneriat cu MOL România. Competiția locală își proiectează finaliștii și își premiază câștigătorii miercuri, de la ora 19.30, la Cinema Arta, iar intrarea este liberă. În aceeași zi, de la ora 21.30, la Casa TIFF va fi proiectat un documentar produs de Digi World, despre Călușarii din Bârla. Înainte de proiecție, de la ora 19:30, călușarii vor fi în Piața Unirii și apoi pe străduțele din centru, în formație completă. „De ce eu?“, lungmetrajul lui Tudor Giurgiu, va fi proiectat în Piația Unirii tot miercuri, dar de la 21.45.
Concerte și evenimente conexe
Azi de la ora 17.30, la Muzeul de Artă, are loc vernisajul expoziţiei de fotografii realizate pe platourile de filmare de Silviu Gheție, în prezența artistului.
Iar seara va fi animată de două concerte speciale. Danezul Kim Larsen – unul dintre cei mai apreciați muzicieni neofolk – prezintă proiectul „Of the Wand & the Moon“ la Casa TIFF, de la ora 21.30. Albumul său din 2011, „The Lone Descent“, a fost descris de unii critici drept o capodoperă a neofolk-ului. La Hotel Continental, Robin and the Backstabbers fac lansarea clujeană a noului lor album, „Arhanghelsk“, de la ora 22.00.