9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalCasa Storck poate fi vizitată iar. Din milostenia Primăriei București, întemeietorul sculpturii...

Casa Storck poate fi vizitată iar. Din milostenia Primăriei București, întemeietorul sculpturii academice românești a reintrat în circuitul expozițional

S-a redeschis Casa Storck. Sau, cum e -aceasta cunoscută oficial, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck. Un loc esențial nu doar pentru istoria Bucureștiului, ci și pentru cea a artelor frumoase românești.

Nu aveți nevoie să vă rezervați mai mult de două ore ca să vedeți parterul casei Storck și grădina dimprejur decât dacă intenționați să desenați exponatele, bucată cu bucată. Ceea ce nu ar fi rău, dacă dispuneți de talentul necesar sau măcar credeți că aveți ceva care să semene cu așa ceva.

Storck. Aman. Începuturile

Conform prezentării oficiale, “Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck se află în nordul Bucureştilor, pe strada Vasile Alecsandri, nr.16. Patrimoniul muzeului constituie donația făcută în octombrie 1951 de către Cecilia Cuțescu-Storck și de fiicele acesteia Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck Botez, către Sfatul Popular al Capitalei. Casa – monument de arhitectură, construită de cei doi artişti între anii 1911 și 1913, conservă creaţia unei întregi familii de artişti plastici. Karl Storck (1826-1887) – sculptor, a fost primul profesor de sculptură la Şcoala de Belle-Arte înfiinţată de Theodor Aman. Este autorul primei sculpturi monumentale din Bucureşti, care se păstrează – Spătarul Mihail Cantacuzino.”

Nu veți afla, însă, din -a-ceastă prezentare dacă “donația făcută în octombrie 1951” a fost mai puțin voluntară decât lasă să se înțeleagă textul neutru de pe site-ul Muzeului București.

Carol, Frederic și Cecilia

Cele mai multe lucrări de pictură și sculptură, însă, au fost realizate de fiii și nora “patriarhului” Karl Storck. Sau, după cum arată prezentarea oficială, e vorba de “Carol Storck (1854-1926) – sculptor, fiul lui Karl Storck, este autorul a trei din alegoriile care decorează palatul de Justiţie din Bucureşti şi a monumentului «Gen. Dr. Carol Davila» aflat în faţa Facultăţii de Medicină din Bucureşti”, de “Frederic Storck (1872-1942) – sculptor, fiul lui Karl Storck, profesor la Şcoala de Belle-Arte, Bucureşti” și de “Cecilia Cuțescu -Storck (1879-1969) – pictor, soția sculptorului Frederic Storck, a fost prima femeie profesor într-o academie de arte, de stat, din Europa. A predat pictura şi artele decorative în Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti”.

Dacă e comodat, PMB acceptă muzeul

Cât despre cât de mult înțelege să investească în patrimoniu Primăria Municipiului București, relevant este o frază din textul oficial despre Casa Storck: “Colecția «Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck», cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe. La acestea se adaugă o serie de plachete și medalii lucrate în bronz și alte obiecte de colecție, monede antice, icoane. În prezent, muzeul funcţionează în baza unui contract de comodat cu fraţii Alvaro şi Alexandru Botez, care au oferit imobilul din strada Vasile Alecsandri, nr.16, pentru expunerea şi conservarea colecţiei”.

Frații Alvaro și Alexandru Botez, urmași ai lui Frederick Storck, acum proprietarii de drept ai casei, au închiriat-o gratuit, deci, Muzeului București, deși imobilul are nevoie de lucrări nu doar de restaurare, ci și de consolidare.   

Cele mai citite

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Migraţia ilegală la frontierele României a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%

Vești bune de la granițele României. Migrația ilegală a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%, transmite MAI. Reducerea semnificativă a migrației...
Ultima oră
Pe aceeași temă