Recent, a fost publicat pe site-ul Primăriei Generale a Capitalei un proiect de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcţionare a Centrului Cultural al Municipiului București, ArCuB, prin transformarea sa în „instituţie de spectacole de proiecte“. În acest fel se restrâng drastic activităţile centrului şi posibilităţile sale de a finanţa proiecte culturale de anvergură. ArCuB ar putea deveni doar un simplu teatru de proiecte.
Interesant este că această idee a reorganizării ArCuB vine tocmai după ce în urma unui dosar şi a unei strategii culturale întocmite de o echipă de specialişti care a lucrat cu
ArCuB, Bucureştiul a intrat pe lista scurtă a oraşelor care candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021 alături de Cluj, Timişoara şi Baia Mare. Instituţia mandatată de autorităţi să gestioneze această candidatură a fost tocmai ArCuB care, însă, dacă astăzi se va vota în Consiliul General al Primăriei Bucureşti, hotărârea de reorganizare, rămâne fără “obiectul muncii”. Pentru că acţiunile legate de Bucureşti-Capitală Culturală Europeană depăşesc cu mult prerogativele unui teatru de proiecte. “ArCuB nu e teatru. ArCuB nu e filarmonică. ArCuB nu e bibliotecă. Este toate acestea la un loc”, a declarat Mihaela Păun, director al Instituției.
Astfel că deşi a fost o echipă câştigătoare, trecând într-o etapă superioară cu candidatura la titlul de capitală culturală europeană, ArCuB-ului i s-ar putea lua proiectul. Câtă vreme nimeni nu dădea vreo şansă Bucureştiului căci, cel puţin în ultimii 10 ani, nici o capitală de ţară nu a devenit şi capitală culturală europeană, această poveste nu a fost interesantă pentru autorităţi.
Cum oraşul este acum “în cărţi”, miza a crescut şi programul a devenit interesant şi pentru politicieni.
Cert este că dacă ArCuB se transformă din centru cultural în instituţie de spectacole nu va mai putea în mod legal să se ocupe de acest program, asta dacă nu cumva Primăria București va face o instituţie struţo-cămilă care să nu fie nici pe de-a-ntregul teatru, nici centru cultural, ci câte puţin din fiecare.
Atât Primăria, cât şi partidele politice au fost de acord să susţină candidatura Bucureştiului, dar acum nu se ştie dacă angajamentele luate în dosarul prezentat Uniunii Europene şi juriului de selecţie vor mai putea fi onorate. Primăria pare astfel să îşi saboteze din interior propriul oraş, diminuându-i şansele de a câştiga competiţia.
Cine va prelua sarcina de a se ocupa în continuare de pregătirea celui de-al doilea dosar de candidatură a Bucureştiului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii? Nu se ştie. În nici un caz o instituţie de spectacole de proiecte. Şansele Bucureştiului ar putea fi astfel iremediabil compromise.
În consecinţă mai mulți artiști și manageri culturali, membri ai echipei București 2021, i-au transmis primarului general interimar Răzvan Sava o scrisoare deschisă în care au atras atenția asupra faptului că este în pericol candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Declaraţiile celor de la Primărie se bat cap în cap cu cele ale reprezentanţilor ArCuB. În replică, Alexandru Ichim, purtător de cuvânt al Primăriei Capitalei, a declarat că: „Nu este pusă în pericol nici o secundă candidatura Bucureștiului la competiția Capitală Culturală Europeană pentru 2021, ba din contră această decizie argumentează că ArCuB va beneficia de subvenții și sprijin financiar pentru a dezvolta mai clar proiecte culturale pentru București. Această hotărâre vine să clarifice statutul acestei entități, nu este vorba despre a se tăia bugete, competențe, a pierde competențe această instituție, ba din contră este vorba despre eficientizarea acestei entități (…) La nivelul Bucureștiului există trei entități care se ocupă de activități și proiecte culturale. ArCuB va rămâne singura entitate ce se va ocupa de astfel de proiecte, urmând ca celelalte instituții existente să fie reorganizate pentru a eficientiza cheltuirea banului public. (…) Nu se pune problema de schimbare a cuiva, ci de reorganizare a unui serviciu“, a adăugat Ichim.
Pe de altă parte, Mihaela Păun, directorul ArCuB, afirmă că: “Eu nu înțeleg mobilul acestei reorganizări strict a instituției numite ArCuB şi nu înţeleg de ce este imperios necesară exact acum. Echipa de lucru pentru Capitală Culturală are nevoie de stabilitate ca să ducă mai departe ceea ce a început”.