16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialUn scriitor german de succes va publica un roman inspirat de trecutul...

Un scriitor german de succes va publica un roman inspirat de trecutul nazist al bunicului său

Ferdinand von Schirach, unul din cei mai bine vânduţi autori germani ai momentului şi nepotul liderului tinerilor hitlerişti, a scris un roman inspirat de trecutul nazist al bunicului său, relatează The Guardian, în ediţie electronică.

Ferdinand von Schirach este, în prezent, unul din cei mai bine vânduţi autori germani, în ciuda numelui său. Bunicul lui a fost Baldur von Schirach, nazistul care conducea mişcarea tinerilor hitlerişti, Hitlerjugend, şi care a fost condamnat la douăzeci de ani de detenţie, în procesele de la Nuremberg.

Până acum, volumele de povestiri scrise de Ferdinand von Schirach s-au bazat pe cazurile celor pe care i-a apărat, întrucât scriitorul în vârstă de 47 ani este şi avocat de drept penal. Acum, a decis să creeze un personaj inspirat de bunicul lui, în cel mai nou roman al său, „Cazul Collini”.

„Am simţit nevoia să scriu ceva despre naţional-socialism, despre ceea ce a făcut republica federală cu moştenirea ei. Dacă creşti cu un nume ca al meu, când ajungi la 15-16 ani, începi să te întrebi despre trecutul tău şi ai nevoie de răspunsuri cu care să poţi trăi. Este responsabilitatea ta „, a declarat autorul german, într-un interviu acordat revistei Focus.

Ferdinand von Schirach avea 12 ani când a descoperit cine fusese bunicul lui, precizează autorul, într-un eseu publicat în Der Spiegel. „În cartea mea de istorie, am găsit o fotografie cu el: Baldur von Schirach, conducătorul mişcării tineretului nazist, Hitlerjugend. Încă mai văd explicaţia asta în faţa ochilor”.

Von Schirach a povestit că nu a putut înţelege niciodată de ce bunicul lui a hotărât să se alăture Partidului Nazist la 18 ani. Mai târziu, a studiat procesele de la Nuremberg, ca să îşi explice cum s-a produs Holocaustul şi a aflat că bunicul lui, om de cultură cu propria lojă rezervată la Opera din Viena, se ocupase de deportarea a mii de evrei din Viena în lagărele de concentrare (Baldur von Schirach a fost închis pentru crime împotriva umanităţii, n.r.).

Nu există „nici o coincidenţă” că în ultima lui carte scrie despre” un bunic cu un trecut mohorât”, a declarat avocatul, într-un interviu pentru Bild.

Noul roman al lui Ferdinand von Schirach, „Cazul Collini” /The Collini Case/ este un thriller care spune povestea unui tânăr avocat, Caspar Leinen, care îl apără pe ucigaşul italian Fabrizio Collini. Încă de la început, autorul dezvăluie că italianul a împuşcat un fabricant german, Hans Meyer, după ce şi-a rupt talpa pantofului, călcându-i pe cap. Misterul romanului lui von Schirach stă în motivul pentru care a făcut asta.

Victima, Meyer, era bunicul celui mai bun prieten din copilărie al lui Leinen. Tânărul avocat decide să preia cazul, însă, pe parcursul investigaţiei, descoperă că Meyer împuşcase disidenţi italiani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Romanul este un exemplu clasic de confruntare cu trecutul, care tratează şi ideea vinei pe care au simţit-o generaţiile de germani născuţi după Holocaust”, apreciază cotidianul The Guardian.

Von Schirach a mai scris două volume de povestiri, care au fost traduse în 32 limbi.

(Puteţi citi mai multe informaţii despre Ferdinand von Schirach aici. )

 

 

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă