În cele cinci zile de târg la „marea librărie” se vor lansa volume ale câştigătorilor Premiului Nobel pentru Literatură, autori români consacraţi, romane la modă cu vampiri şi cărţi semnate de politicieni cu veleităţi literare.
Vladimir Epstein, directorul Gaudeamus a declarat recent că, aflându-ne într-un an de criză, este o realizare faptul că târgul Gaudeamus, are loc. „Având în vedere faptul că, în România, distribuţia de carte nu funcţionează, Târgul este un moment de vârf din piaţă”, a spus Epstein, subliniind că organizatorii îşi doresc mai mult decât oricând ca „târgul să fie o mare şi minunată librărie”.
Invitatul special al ediţiei din acest an este Belgia, Valonia-Bruxelles, iar preşedintele de onoare al târgului este Jacques Dubois, filolog romanist, profesor la Universitatea din Liège, expert în opera lui Georges Simenon.
„Norman Manea: obsesia incertitudinii”
Una dintre prezenţele importante ale acestui eveniment este cea a scriitorului Norman Manea (74 de ani), cel mai tradus autor român în străinătate, stabilit în SUA din 1986. Scriitorul va rămâne în ţara noastră zece zile, iar vineri va participa la Gaudeamus la o masă rotundă cu tema „Norman Manea: obsesia incertitudinii”, ce va fi urmată de o sesiune de autografe. Cele mai multe volume scrise de Norman Manea, printre care „Vizuina” şi „Curierul de Est”, au apărut în seria de autor editată de Polirom. Tot la Polirom vor fi lansate scrieri inedite de Julio Cortazar, „Jurnalul” lui George Orwell şi „În slujba poporului” de Yan Lianke, precum şi noi titluri din seriile de autor Orhan Pamuk şi Salman Rushdie.
„Jurnalul esenţial” al Monicăi Lovinescu
La Humanitas se va lansa „Jurnalul esenţial” al Monicăi Lovinescu. „Această «nouă traducere» este, în cazul de faţă, concentrarea celor şase jurnale ale Monicăi Lovinescu într-unul singur”, explică eseista Ioana Pârvulescu. Aceeaşi editură mizează la acest târg pe reeditări ale volumelor din seria de autor Mario Vargas Llosa, laureatul Nobelului pentru Literatură în 2010 („Cine l-a ucis pe Palomino Molero?”, „Oraşul şi câinii” şi „Paradisul de după colţ”).
Vineri, de la ora 18.00, se lansează în ediţie Humanitas celebrul volum „Aer cu diamante” de Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Traian T. Coşovei, Ion Stratan, cu ilustraţii de Tudor Jebeleanu. Volumul este prezentat de Florin Iaru astfel: „Acum treizeci de ani, stând noi, poeţi tineri şi furioşi, şi judecând realitatea potrivnică, obidiţi de piedicile puse prin edituri nouă, corifeilor ei, ce ne dă-n gând ideea? Să scoatem o carte-n regie proprie! O antologie din tot ce e mai bun, mai adevărat, mai modern în cultura română. Aţi prins şpilul? Noi eram ăia! Care «noi»? Păi, Traian T. Coşovei, Mircea Cărtărescu şi subsemnatul. Eram, care să mă-nţelegeţi, floarea lirică românească”.
Reţetele Principesei Margareta şi „Iluzia” lui Andrei Hrebenciuc
Ca în fiecare an, tot mai mulţi politicieni sau persoane publice din România optează pentru literatura de specialitate. Fostul ministru al Apărării, acum europarlamentar PSD, Ioan Mircea Paşcu, va lansa la Editura Rao „Jurnal de…«front»”, volum ce va fi prezentat de Ion Iliescu, Augustin Buzura şi George Maior. Analistul politic Bogdan Teodorescu, membru în Uniunea Scriitorilor şi autor a peste 10 volume, scoate pe piaţă un roman „despre manipulare”, „Băieţi aproape buni”, la Editura Tritonic. Curtea Veche lansează „Carte regală de bucate”, semnată de Principesa Margareta a României, dar şi volumul liderului UDMR, Markó Béla, „Erotica grădinii”. Ultimul convertit în lumea literelor este Andrei Hrebenciuc, fiul fostului secretar general al PSD Viorel Hrebenciuc, care îşi va lansa prima carte, „Iluzia – erou şi antierou în crizele economice”.
Vampiri şi istorie contemporană
Duminică, de la ora 16.00, Editura Vellant lansează volumul de memorii „Mărturisesc că am trăit” , al poetului chilian laureat al Premiului Nobel, Pablo Neruda. Printre titlurile Editurii Cartea Românească (care anunţă reduceri de 20%) se numără Dan Perjovschi – „20/22. Douăzeci de ani de texte”, Matei Vişniec – „Domnul K. eliberat” şi Eugen Negrici – „Literatura română sub comunism 1948-1964″. Editura Leda, mizează pe cărţile cu vampiri şi vrăjitori: „Balul fetelor moarte. Vampirii din Morganville” de Rachel Caine (vol. 2) şi „Revelaţia. Forţele răului absolut” de Kelley Armstrong (vol. 2) dar şi „Întoarcerea: Căderea nopţii” de L.J. Smith, un volum „între «Amurg» şi «Trueblood», dar cu cel puţin un deceniu înaintea amândurora, o serie electrizantă despre o iubire adolescentină în Florenţa secolului cincisprezece”. La Rao sunt pregătite lansările unor volume de nonficţiune ca „Povestea unei trădări. Spionajul britanic în România. 1940 – 1944″, de Mihai Retegan şi „… ISME – să înţelegem moda”, de Mairi Mackenzie. Tot la categoria istorie contem-porană, Tritonic va prezenta colecţia „Mişcarea legionară 1941-1948″.
Cartea, liberă să circule
La Gaudeamus se va lansa un program inedit importat de afară, „Bookcrossing în România”, care prevede transformarea Bucureştiului într-o mare bibliotecă şi care funcţionează după un principiu original: cineva lasă într-un loc public (cafenea, autobuz, parc) o carte pe care şi-ar dori ca o altă persoană să o citească. Pe una dintre copertele cărţii este trecut un cod care este înregistrat pe site şi un set minimal de instrucţiuni. Persoana care găseşte cartea are datoria să anunţe acest lucru pe site, să o citească, să posteze pe site o scurtă recenzie şi apoi să repună volumul în circulaţie. În prezent, www.bookcrossing.com are peste 814.000 de utilizatori înregistraţi şi a fost un subiect mult discutat în întreaga lume.
Târgul se închide luni
Târgul se deschide oficial joi, la ora 18.00, iar programul pentru vizitatori este vineri şi sâmbătă în intervalul 16.00 şi 21.00 duminică între 10.00 şi 20.00 şi luni, între 10.00 şi 16.00. Intrarea costă 4 lei, iar un abonament 10 lei. Exceptaţi sunt elevii, studenţii, profesorii, jurnaliştii, scriitorii şi pensionarii. Luni intrarea va fi liberă.
Editurile au anunţat reduceri între 10 % şi 70 %, dar şi promoţii speciale de 5 sau 9 lei volumul.
Una dintre prezen-ţele importante ale evenimentului este cea a scriitorului Norman Manea.