După ce aseară, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, marele scriitor franco-belgian Eric-Emmanuel Schmitt şi-a lansat romanul „Femeia în faţa oglinzii“, apărut recent la Editura Humanitas Fiction, volum care a fost bestsellerul editurii la ediţia din această toamnă a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, miercuri, la ora 18.30, la Ateneul Român, el va intra într-un dialog, în oglindă, cu cine altcineva decât cu o femeie, şi anume criticul de teatru Marina Constantinescu.
Evenimentul, realizat în cadrul „Conferinţelor Ateneului Român“, se va încheia cu o sesiune de autografe în foaierul Ateneului.
Romanul “Femeia în faţa oglinzii” spune poveştile a trei femei care au trăit în epoci diferite. Ana trăiește la Bruges în timpul Renașterii, Hanna în Viena imperială de la începutul secolului XX, iar Anny în Hollywoodul actual. Toate trei se simt profund diferite de contemporanii lor. Autorul pune cititorul pe gânduri făcându-l să se întrebe dacă nu cumva ele sunt, de fapt, faţete ale uneia şi aceleiaşi femei.
În secolul al XVI-lea, Anne, o tânără modestă din Bruges, fuge de acasă în ziua nunții pentru a nu fi victima unui destin pe care nu și-l dorește. În Viena lui Freud, Hanna von Waldberg, răsfățată a lumii bune, își părăsește soțul care o adoră pentru a se descoperi pe sine cu ajutorul psihanalizei. Iar în zilele noastre, la Hollywood, Anny Lee, o actriță a cărei frumusețe nu e întrecută decât de nevoia ei de a se autodistruge prin droguri și alcool, rupe tiparele industriei entertainment-ului și refuză stratagemele care ar transforma-o într-un adevărat star. Trei epoci diferite, pe care le unesc însă ipostazele unei femei libere, nesupuse, aflate în căutarea adevărului și a iubirii.
Revistele literare din Franţa au avut numai cuvinte de laudă despre “Femeia în faţa oglinzii”. Le Figaro Littéraire nota: „Această carte complexă este în aceeaşi măsură o poveste filozofică şi psihologică, un roman istoric şi o parabolă modernă“. Iar “Lire” considera că: „În noul lui roman, Eric-Emmanuel Schmitt semnează o inedită pledoarie în favoarea slăbiciunilor şi, mai ales, a forţei sexului frumos“.
Un autor de succes
Eric-Emmanuel Schmitt s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon, într-o familie de origine alsaciană. Multă vreme a fost agnostic, precum părinţii săi, pentru ca mai târziu să se declare creştin.
În 1983 a absolvit cursurile prestigioasei École Normale Supérieure din Paris cu o diplomă în filozofie. Trei ani mai târziu obţine titlul de doctor în filozofie cu teza “Diderot şi metafizica”. Debutează în 1991 cu o piesă de teatru, “Noaptea la Valognes”. Îi urmează “Vizitatorul”, care îi aduce consacrarea şi pentru care este distins cu trei premii Molière, “Variaţiuni enigmatice”, “Libertinul” etc.
În 1994 îi apare primul roman, “Secta Egoiştilor”, dar scrie în continuare piese de teatru care fac săli pline în Franţa şi în străinătate. În 2001 este recompensat de Academia Franceză cu Grand Prix du Théâtre pentru întreaga activitate. De acelaşi succes răsunător se bucură şi romanele sale “Evanghelia după Pilat” (2000), “Partea celuilalt” (2001), “Pe când eram o operă de artă” (2002), precum şi eseul “Viaţa mea cu Mozart” (2005).
Volumele care alcătuiesc “Ciclul Invizibilului “– “Milarepa” (1997), “Domnul Ibrahim şi florile din Coran“ (2001),”Oscar şi Tanti Roz” (2002), “Copilul lui Noe” (2004), “Luptătorul de sumo care nu se putea îngrăşa” (2009) şi “Cei zece copii pe care doamna Ming nu i-a avut niciodată” (2012) – s-au aflat luni întregi pe listele de bestselleruri din numeroase ţări. Eric-Emmanuel Schmitt este autorul a patru volume de nuvele şi povestiri: “Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri” (2006), “Visătoarea din Ostende” (2007), “Concert în memoria unui înger” (2010), distins cu Premiul Goncourt pentru nuvelă, şi “Cei doi domni din Bruxelles” (2012). În 2008 publică romanul “Ulysse from Bagdad”, în 2011 “Femeia în faţa oglinzii”, în 2013 “Papagalii din Piaţa Arezzo”, în 2014 dipticul “Elixirul dragostei” şi “Otrava iubirii,” iar în 2015 “Noaptea de foc”.
Din 2002 locuieşte la Bruxelles, primind şi cetăţenie belgiană.
Lui Eric-Emmanuel Schmitt i s-au decernat peste douăzeci de premii şi distincţii literare, în 2001 primind titlul de Chevalier des Arts et des Lettres. Cărţile lui sunt traduse în peste patruzeci de limbi.
În româneşte, în seria de autor „Eric-Emmanuel Schmitt“, la Editura Humanitas Fiction, au apărut: “Milarepa”, “Domnul Ibrahim și florile din Coran”, “Oscar și Tanti Roz”, “Copilul lui Noe”, “Viața mea cu Mozart”, “Secta Egoiștilor”, “Evanghelia după Pilat”, “Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri”, “Visătoarea din Ostende”, “Pe când eram o operă de artă”, “Concert în memoria unui înger”, “Cei doi domni din Bruxelles”, “Elixirul dragostei” şi “Femeia în faţa oglinzii”.
Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“, care este promotorul proiectului Conferinţele Ateneului Român, spune despre aceste evenimente cu ştaif: „În intenţia mea, Conferinţele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică – ca un spaţiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore ştiinţifice, artistice, politice, literare, cu conferenţiari de mare calibru”.