Duminică, 13 martie, și marți, 15 martie, celebrul violonist francez David Grimal revine la București, cu o propunere deosebit de ambiţioasă: Integrala sonatelor şi partitelor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach, în două concerte.
Cu siguranţă melomanii îşi amintesc cu plăcere de prezenţa violonistului David Grimal şi a orchestrei sale Les Dissonances în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu“, ediţia din 2015. Duminică seară, pe scena Ateneului va interpreta, de la ora 19.00, Integrala sonatelor şi partitelor pentru vioară solo I: Sonata nr. 1, în sol minor, Partita nr. 1, în si minor, Sonata nr. 2, în la minor. Marți seară, tot la Sala Mare a Ateneului, de la aceeași oră, va urma partea a doua a recitalului de vioară Bach (Integrala sonatelor şi partitelor pentru vioară solo II): Partita nr. 3, în mi major, Sonata nr. 3, în do major, Partita nr. 2, în re minor.
Violonist de mare reputaţie internaţională, David Grimal (43 de ani) s-a format la şcoala unor maeştri celebri, printre ei Isaac Stern, Schlomo Mintz şi Philippe Hirschorn, care i-a devenit şi mentor. Abordează un repertoriu uriaş în cele mai mari săli de concert ale lumii alături de orchestre şi dirijori de legendă. În anul 2004 şi-a format propria orchestră, Les Dissonances, un ansamblu de elită alcătuit, practic, numai din solişti.
David Grimal se mişcă cu aceeaşi uşurinţă atât în repertoriul contemporan, cât şi în cel clasic. Profunda cunoaştere a tuturor epocilor creatoare permite virtuozului o abordare sonoră, estetică şi filosofică personală, unică. Versiunea Integralei sonatelor şi partitelor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach pe care o va oferi la Bucureşti, în două concerte pe scena Sălii Mari a Ateneului Român va fi, cu siguranţă, îmbietoare pentru public şi deosebit de interesantă pentru specialişti.
Cântă pe o vioară Stradivarius
David Grimal are o carieră internaţională de violonist solo, de-a lungul căreia a susţinut regulat concerte în ultimii 20 de ani pe principalele scene de muzică clasică ale lumii şi cu orchestre prestigioase, cum ar fi Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Russian National Orchestra, Orchestre National de Lyon, Orchestre de l’Opéra de Lyon, Mozarteum Orchestra Salzburg.
Violonistul, care cântă pe un Stradivarius, „ex Roederer“ din 1710, dar şi pe „Don Quijote“ (o vioară concepută pentru el de lutierul francez Jacques Fustier), a înregistrat Sonatinele lui Schubert cu Valery Afanassiev. În 2009, înregistrarea sa cu Sonatele şi Partitele complete ale lui Bach plus „Kontrapartita“ lui Brice Pauset, o creaţie dedicată iniţial chiar lui David Grimal, a primit Choc de Classica – Le Monde de la Musique (cea mai importantă publicaţie de muzică clasică din Franţa). Înregistrarea pe care a făcut-o pentru Concertul pentru vioară al lui Thierry Escaich,
împreună cu Orchestre National de Lyon, a primit de asemenea Choc de Classica în 2011.
„Nu avem nevoie să facem turul lumii de 5 ori pe an dacă nu servește la nimic. În epoca lui Bach nu existau turnee mondiale. Beethoven, Brahms, Bartok, Enescu erau oameni care munceau, care erau artiști și nu reprezentanți comerciali. Pentru mine, organizarea concertelor, festivalurilor, turneelor, lansarea albumelor, toate sunt formidabile, extraordinare, însă atât timp cât se fac în serviciul muzicii. Dacă nu, suntem într-un sistem în care creativitatea suferă, nu mai are libertate“, spunea artistul, într-un interviu.
Libertatea muzicii
Pe lângă cariera sa de artist solo, David Grimal a ţinut să exploreze şi proiecte mai personale. Libertatea pe care i-a oferit-o colaborarea cu Les Dissonances i-a permis
să-şi dezvolte universul interior prin aventurarea în repertorii ce nu le sunt accesibile artiştilor solo. „Ne-am obişnuit să-i vedem pe muzicieni dirijaţi cu bagheta. A cânta fără dirijor înseamnă a avea libertatea de a se întruni
într-un spaţiu deschis unde fiecare îşi creează, găseşte propriul rost, de-a lungul şedinţelor de lucru; un alt fel de a face muzică.
Solişti, interpreţi de muzică de cameră, muzicieni de orchestră şi străluciţi studenţi îşi dau întâlnire cu scopul de a se îmbogăţi reciproc, într-un spaţiu unde compozitori şi interpreţi leagă un dialog necesar. Les Dissonances stimulează mereu nivelul artistic prin provocările pe care acest ansamblu le oferă, de la Simfoniile lui Beethoven la cele ale lui Brahms, trecând prin programe ce pun în lumină opere prea puţin cunoscute de către public“, spune David Grimal, violonist şi director artistic.
Recital de vioară
Duminică, 13 martie 2016, 19.00-21.00
Sala Mare
DAVID GRIMAL
Program
Johann Sebastian Bach
Integrala sonatelor şi partitelor
pentru vioară solo I:
Sonata nr. 1, în sol minor, BWV 1001
Partita nr. 1, în si minor, BWV 1002
Sonata nr. 2, în la minor, BWV 1003
Marți, 15 martie 2016, 19.00-21.00
Sala Mare
DAVID GRIMAL
Program
Johann Sebastian Bach
Integrala sonatelor şi partitelor
pentru vioară solo II:
Partita nr. 3, în mi major, BWV 1006
Sonata nr. 3, în do major, BWV 1005
Partita nr. 2, în re minor, BWV 1004