23.3 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialMai şi iunie, două luni de teatru de calitate la Timişoara

Mai şi iunie, două luni de teatru de calitate la Timişoara

În perioadele 14-18 mai şi 10-17 iunie 2014 va avea loc, la Timişoara, o nouă ediţie a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR). Evenimentul propune la ediţia 2014 o premieră: cele două module de spectacole, şi anume cele cuprinse în Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FDR) şi cele din cadrul Festivalului European al Spectacolului (FEST), vor fi prezentate în două perioade diferite.

Luna mai este dedicată, aşadar, spectacolelor pe texte româneşti, spectacole selecţionate din ultimele două stagiuni teatrale. Vorbind despre conceptul ediţiei 2014 a FEST-FDR, selecţionerul Oana Borş mărturisea: „Privesc un festival ca pe o reinterpretare. Reinterpretarea unei teme date. Aici, dramaturgia contemporană. Privesc un festival ca pe o reţea ce redă, caleidoscopic, o imagine. Recompune şi nu ierarhizează. Alătură şi nu înregimentează. Locuim fizic şi spiritual într-o lume a pluralității. O lumea a punctelor de vedere. O lume a reinterpretării. Mi s-ar părea un câștig dacă, și pe scenă, într-un festival de teatru, i-am îngădui să se manifeste ca atare”.

Piese de teatru made in România

Modulul FDR, ce va avea loc în perioada 14-18 mai, se deschide cu montarea Teatrului Naţional Timișoara, „A fost odată la Timişoara” de Peter Kerek, „o poveste despre oameni și despre cum acești oameni sunt, individual și în interiorul legăturilor lor de sânge, o proiecție fidelă – deși subiectivă și la scară redusă – a istoriei mari.” Mai departe, publicul va putea vedea spectacole de teatru document, ce ficţionează bucăţi şi întâmplări din istoria noastră recentă; spectacole – apel la memorie, bazate pe texte ce intervievează trecutul nu prea îndepărtat şi pun în lumină sechelele rămase în mentalitatea noastră, dar şi spectacole pe texte ce preferă sondarea introspectivă. Alina Nelega, Gianina Cărbunariu, Székely Csaba, Peca Ştefan, Maria Manolescu, Alice Monica Marinescu şi David Schwartz, Bogdan Georgescu, Elise Wilk, Radu Iacoban, Catinca Drăgănescu sunt autorii ale căror piese fac o imagine a ceea ce înseamnă dramaturgia românească în acest moment.

Totodată, şi textul clasic românesc este prezent cu piese care graţie unor priviri regizorale de marcă au căpătat o prospeţime a interpretării. Vorbim aici despre „Sânziana şi Pepelea”, de Vasile Alecsandri, regia: Alexandru Dabija (Teatrul Naţional din Cluj), şi „Cabaretul cuvintelor”, de Matei Vişniec, regia Ștefan Iordănescu (Teatrul Naţional Timișoara).

A doua componentă importantă a Festivalului, foarte aşteptată şi apreciată, este FEST (Festivalul European al Spectacolului), modul dedicat perioadei 10-17 iunie. Atunci publicul se va putea bucura de teatru în aer liber, spectacole de teatru-dans, performance-uri, concerte. Sunt invitate trupe din Franţa, Italia, Spania, Polonia etc., ce vor performa alături de artiştii români.

Aşadar, putem spune că Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) va transforma Timişoara, în lunile mai şi iunie, într-un oraş al artelor demn de a concura la titlul de Capitală Culturală Europeană.

Cele mai citite

România-Olanda în optimi de finală la EURO 2024. Tabloul complet al meciurilor din optimi

S-a decis tabloul complet al optimilor de finală de la EURO 2024. Cu siguranţă, cea mai aşteptată partidă pentru noi este duelul România –...

Elenei Lasconi i-ar fi suficientă o noapte de președinte ca a lui Geoană, ca să vorbească mai mult ca Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu La cum a început să turuie primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, imediat după ce a fost aleasă online președinte al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă