5.2 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialBursă pentru cel mai bun violonist

Bursă pentru cel mai bun violonist

Cel mai bine clasat concurent român la Concursul Internațional George Enescu 2016, Secțiunea Vioară, va primi o bursă de studiu de un an la celebra Barenboim Academy din Berlin, fondată de renumitul dirijor și pianist Daniel Barenboim. Bursa este acordată de trei dintre cele mai bine cotate violoniste de origine română în plan internațional, Mihaela Martin, Silvia Marcovici și Mariana Sîrbu, și poartă numele unui important profesor și violonist român, Ștefan Gheorghiu.

Trei dintre cele mai bine cotate violoniste de origine română la nivel internațional, Mihaela Martin, Silvia Marcovici și Mariana Sîrbu, oferă o bursă la Berlin în memoria profesorului lor, violonistul Ștefan Gheorghiu pentru cel mai bine clasat concurent român la Secțiunea Vioară a Concursului Internațional George Enescu 2016 care are loc între 3 și 25 septembrie, la București. Bursa constă într-un an de studiu alături de renumiți profesori ai lumii la celebra Barenboim Academy din Berlin, fondată de dirijorul și pianistul Daniel Barenboim.

Unul dintre cei mai importanți profesori și violoniști români, Ștefan Gheorghiu (1926-2010) a fost elevul lui George Enescu și al lui David Oistrach.

Concursul Internațional Geor­ge Enescu este singura com­petiție de muzică clasică din România recunoscută de cel mai important for internațional de specialitate, World Federation of International Music Competitions.

Concursul Enescu reprezintă o adevărată platformă de lansare pentru viitoare personalități ale muzicii internaționale, dar și un motiv de bucurie pentru public, care are posibilitatea de a asculta pe scena Ateneului Român parcursul muzical al unora dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai momentului. 

Publicul se poate bucura în cadrul Concursului Enescu 2016 de peste 19 recitaluri, concerte cu orchestră și recitaluri extraordinare. Dirijorii celor trei finale în care cei mai bine clasați trei concurenți vor concerta alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu sunt Alex Bloch (violoncel), Christoph Poppen (vioară), John Axelrod (pian).

Tema concursului de anul acesta este puterea de a da viață visurilor noastre, putere care îi animă și pe tinerii concurenți să se pregătească, să muncească și să performeze pe scenă, în fața juriului și a publicului: „Trăiește-ți visul!“.

Violonista Mihaela Martin a concertat în întreaga lume, alături de orchestre precum BBC Symphony, Royal Philharmonic și Mozarteum Salzburg, sub bagheta unor dirijori ca Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur, Charles Dutoit. Debutul său la Carnegie Hall în New York a fost descris de New York Times ca fiind „captivant“.

Silvia Marcovici  a cântat cu mai multe orchestre de prestigiu din Europa și SUA: The Philarmonia, Royal Philarmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Orchestra Națională a Franței, Orchestra simfonică a Academiei Santa Cecilia, New York Philarmonic, Chicago Simphony, Cincinnati, Atlanta, National Simphony (Washing­ton D.C.), Philadelphia Orchestra etc. Silvia Marcovici a lucrat cu dirijori faimoși, ca Zubin Mehta, Claudio Abbado, Sergiu Comissiona, Placido Domingo, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici. La ediția 2013 a Festivalului Enescu, Silvia Marcovici a susținut un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, alături de pianistul Evgeny Kissin și de violoncelistul Alexander Kniazev.

Mariana Sîrbu predă vioara la prestigiosul Felix Mendelssohn Collage of Music and Theatre din Leipzig. Este, de asemenea, visiting teacher la The Irish World Academy of Music and Dance, din Irlanda. De-a lungul timpului, a făcut parte din juriul a numeroase concursuri de muzică internaționale. 

Publicul se poate bucura de peste 19 recitaluri, concerte cu orchestră și recitaluri extraordinare. Dirijorii celor trei finale ale Concursului Enescu 2016 sunt Alex Bloch (violoncel), Christoph Poppen (vioară), John Axelrod (pian).

Cele mai citite

Helmut Duckadam, comemorat de Aleksander Ceferin. „O moștenire ce va străluci cât timp se va juca fotbal”

Aleksander Ceferin, președintele UEFA, a transmis un mesaj emoționant după moartea lui Helmut Duckadam, aducând un omagiu celui cunoscut drept „Eroul de la Sevilla”. Lumea...

Alexandr Dughin: România va face parte din Rusia. MAE: Rusia va eșua

După ce i-a luat, luni, oficial, apărarea lui Călin Georgescu, arătând că este la curent și preocupat de alegerile prezidențiale din România, Vladimir Putin...

Elisabeta Lipă, după moartea lui Helmut Duckadam: „Va juca fotbal de acum înainte lângă Dumnezeu”

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, a adus un emoționant omagiu marți, la Arena Națională, în memoria legendarului portar Helmut Duckadam. Vizibil afectată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă