Ellis Island a fost preţ de mai bine de o jumătate de secol, poarta de intrare în Statele Unite pentru milioane de imigranţi. Printre ei: Isaac Asimov, Antonius Dvorak (Antonin Dvorjak), Rudyard Kipling, Enrico Caruso, Giacomo Puccini, Carl Jung, Sigmund Freud, Arthur Stanley Jefferson (din cuplul Stan&Bran), Woodrow Wilson, Charles Chaplin, Gustav Mahler, Elia Kazan, Arturo Toscanini, Theodore Roosvelt, Herbert Hoover, Walter Elias Disney, Sergei Rahmaninov, Albert Einstein, Leslie Howard, Maurice Chevalier şi Geroge Gershwin. Ori, mai apropiaţii Johnny Weismüller (Tarzan), Béla Lugosi sau Edward G. Robinson.
Albumul prezintă imagini de arhivă despre imigranţi sosiţi pe Ellis Island la începutul secolului 20. Printre ei şi o mână de români. Fotografiile au fost realizate de Augustus Sherman, funcţionar la Registratura insulei. Subiecţii, elaborat gătiţi pentru camera foto a inspiratului pozar, erau, dintr-un motiv sau altul, reţinuţi pe insulă. În timp ce aşteptau să li se rezolve problema (o escortă, nişte bani ori un bilet de călătorie), unii au fost convinşi de funcţionarul american să pozeze. Aşa că au îmbrăcat cele mai bune haine sau costume naţionale pe care le-au luat cu ei de acasă şi au purces la şedinţa foto.
Fotografiile lui Sherman au fost publicate în National Geographic, în 1907. Decenii la rând după aceea, au stat aruncate în careva sertar din sediul federal al Serviciului de Imigraţie din Manhattan, New York. Recent, însă, momentele imortalizate de Sherman cu veneticii ajunşi la Golden Door au reapărut. Le publicăm azi, de Ziua Internaţională a Migranţilor.