Viile si cramele celei mai productive podgorii din Romania au devenit de cativa ani o adevarata atractie turistica, sute de cetateni straini incluzand in calatoria lor prin tara noastra si Cotnariul. Pe langa indeletnicirile legate de struguri, turistii gusta licoarea minunata ce l-a incantat pe Stefan cel Mare. Grasa de Cotnari, cel mai vestit vin din Romania, va deveni, alaturi de poalele-n brau, „pasaportul” pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Podgoria Cotnari, una dintre cele mai intinse din Romania, produce anual peste 7 milioane litri de vin, cele peste 1.200 hectare de vie fiind ingrijite dupa cele mai inalte standarde din domeniu.
Recoltatul strugurilor, peisajul rustic si vinul de o calitate exceptionala atrag deopotriva romani, dar si francezi, englezi sau israelieni. „Dupa ce au petrecut o zi de toamna autentica la Cotnari si au sorbit dintr-unul din cele sase soiuri de vin cu care s-a delectat si domnitorul nostru Stefan cel Mare orice om se intoarce la Cotnari. Mai mult, el va aduce de fiecare data cel putin un prieten. Am realizat astfel ca incet-incet am inceput sa facem si turism. Zilnic in perioada recoltatului avem oaspeti din strainatate, peste 150 de turisti. Avem posibilitati de cazare si masa, in perioada urmatoare trebuind sa mai investim in aceasta directie”, spune Constantin Deleanu, directorul general al Cotnari SA Iasi. Punctele de atractie a turistilor raman, fara indoiala, cele 15 hrube ce se intind pe mai bine de doi kilometri, din loc in loc vizitatorii odihnindu-se pentru o degustare. Cea mai veche sticla de vin din beciurile Cotnariului dateaza din 1958 si este pusa in vanzare contra unei sume exorbitante: 3.000 de euro. Cel mai vechi vin vandut inca pe scara industriala este din 1979, pretul unei sticle de colectie fiind de 2,3 milioane de lei.
1.200 de „furnicute” culeg manual viile de la Cotnari
Secretul succesului podgoriei Cotnari il reprezinta, fara indoiala, pastrarea retetelor traditionale si folosirea din plin a experientei celor 20 de ingineri, carora li s-a impus o disciplina de fier. „Disciplina si produsele cele mai scumpe pentru mentinerea calitatii strugurilor sunt cheia succesului la Cotnari. Via a fost stropita de 10 ori in acest an numai cu substante produse in 2005, toate aduse din import. Avem si o productie pe masura, 7.000 kg de struguri „Grasa” la hectar, 8.000 la „Tamaioasa” si 10.000 la „Feteasca” si „Francusa”. Cred ca aceste cifre spun totul despre noi”, a precizat dr. ing. Iosif Andor, director tehnic al podgoriilor Cotnari. Perioada recoltatului strugurilor este una foarte animata, via de la Cotnari fiind culeasa manual de peste 1.200 de angajati, care primesc trei mese zilnic, plus 700 de lei pentru fiecare kilogram de struguri recoltat. „Cotnari a fost binecuvantat anul acesta de Dumnezeu si de Stefan cel Mare si Sfant. Productia din acest an este aceeasi cu a anului trecut, calitatea fiind mult mai buna. Pretul de livrare ramane acelasi ca anul trecut, noi mentinand preturile, chiar daca restul colegilor au anuntat majorari cu pana la 30%. La Cotnari este toamna bogata si miroase a tulburel”, a precizat Constantin Deleanu.