0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăZece ponturi pentru o vacanţă ieftină

Zece ponturi pentru o vacanţă ieftină

Vacanţa este o provocare pentru bugetul oricărei familii. Mai ales în vremuri de criză trebuie să păstrăm un echilibru al cheltuielilor făcute cu această ocazie, indiferent dacă plecăm în străinătate sau rămânem în ţară. România Liberă vă oferă zece sfaturi pentru a avea un concediu plăcut, iar la întoarcere să nu aveţi nevoie de un credit la bancă pentru a vă petici bugetul.

 

1. Plănuieşte-ţi vacanţa cu mult timp în avans.

Avantajele sunt evidente: camerele de hotel sunt ieftine, la fel şi preţurile de avion.

Aceasta este prima regulă pentru cei care vor să economisească bani chiar şi atunci când merg în vacanţă. Nici nu vă imaginaţi ce oferte bune puteţi obţine dacă vă planificaţi din timp sejurul! Spre exemplu, rezervat cu două luni în avans, un bilet de avion dus-întors la Wizz Air pe ruta Timişoara-Veneţia (22-29 septembrie) costă 58 lei, mai ieftin cu 2 lei decât preţul unui bilet dus-întors cu acceleratul, la clasa a doua, de la Bucureşti la Braşov. Dacă te-ai hotărât azi şi vrei să pleci peste două zile, acelaşi bilet costă 470 lei. Un alt exemplu: un bilet de avion pe ruta Bucureşti-Barcelona pentru luna august cumpărat din iunie  costă 250 euro, faţă de 400, cât ar costa dacă ar fi cumpărat la sfârşitul lui iulie. Pentru o cameră de hotel 4* în Barcelona rezervată din luna iunie s-au plătit 100 euro pe noapte, cu 50% mai puţin decât dacă ar fi rezervată la sfârşitul lui iulie.

2. Cumpără vacanţele de pe site-urile de internet.

Reduci costurile semnificativ, dar poţi avea şi  feedback de la cei care au fost acolo înaintea ta.

Intră pe www.kayac.com pentru oferte ieftine mixte (cazare şi avion), pe www.booking.com  pentru cazări. Principalele avantaje ale rezervării online sunt economia de timp şi bani (cumpărăturile online  sunt mai ieftine). Site-ul românesc http://www.rezervarebileteavion.ro oferă bilete la preţuri avantajoase  la companii aeriene altele decât low-cost.

3. Alege fără teamă destinaţiile îndepărtate.

Uneori preţul biletului de avion este invers proporţional cu preţul vieţii în ţara respectivă.

Această regulă vine în ajutorul celor care vor să plece în ţări exotice, dar se tem că ar putea costa prea mult. De multe ori costul total al excursiei poate fi mai mic decât al unei vacanţe în Europa. Spre exemplu, cine merge în India, la Goa, plăteşte 1.300 euro dus-întors numai cu avionul, însă cheltuielile la faţa locului sunt foarte mici. Cazarea într-o cameră dublă pe noapte la hotel 4* costă maximum 20 euro pe noapte de persoană. Alte destinaţii îndepărtate în care costul vieţii e relativ mic sunt Argentina, Thailanda sau Kenya. Regula nu se aplică în ţări precum Japonia sau SUA. Dintre destinaţiile apropiate în care se trăieşte ieftin am putea aminti Bulgaria.

4. Caută ţări afectate de criza economică sau cu rating turistic scăzut.

De când cu izbucnirea crizei, pachetele turistice din Grecia au scăzut cu 5-15% faţă de 2009 şi cu 40-55% faţă de 2008.

De exemplu, o săptămână de cazare la 3 stele, cu demipensiune (mic  – dejun plus cină), cu avion şi transferuri, preţul e 325 €. De asemenea, pe site-ul viaromania.eu, a apărut o ofertă mai mult decât tentantă: „plăteşti 1 şi plecaţi 2″, valabilă în perioada 8 iulie-1 august.  

Site-urile de travel din Marea Britanie recomandă turiştilor care vor să aloce bugete mai mici vacanţelor peste hotare să meargă în Mexic şi Sri Lanka, al căror rating turistic s-a degradat din cauza epidemiei de gripă porcină şi a protestelor civile. De asemenea se recomandă staţiunea Eilat din Israel, unde preţurile s-au ajustat ca urmare a conflictelor diplomatico-militare din această ţară. Agenţii de turism consideră însă Eliat ca fiind amplasată într-o regiune  caldă tot timpul anului şi destul de îndepărtată de zonele de conflict.

5. Alege destinaţii mai puţin căutate de turişti.

Atunci când bugetul familiei s-a redus nu este obligatoriu să mergi la Poiana Braşov.

Există şi alte locuri mai puţin frecventate de turişti, dar care oferă  satisfacţii depline. Iată câteva ponturi din România: la Mărişel, în Munţii Apuseni, preţurile sunt la jumătate faţă de cele din staţiunea Băişoara din judeţul Cluj, într-o zonă cu lacuri montane şi cu un defileu sălbatic. Turiştii se pot caza la localnici la preţuri cuprinse între 25 şi 35 de lei pe noapte. La pensiune tariful sare la 80 de lei pentru o cameră cu două paturi şi 110 lei pentru una cu trei paturi.

Un alt exemplu ar fi localitatea Parva din Carpaţii Orientali, situată la circa 35 de kilometri depărtare de Năsăud. Aceasta este e o alternativă la mult mai cunoscuta Vatra Dornei. Grupurile de turişti se pot caza gratis anul acesta (după cum a promis primarul din Parva) în centrul turistic româno-francez „Hubert Tyrode”, cu condiţia ca mai apoi să popularizeze staţiunea printre cunoscuţi. La pensiuni, preţul cazării variază între 30-55 de lei de persoană pe noapte.

Pentru cei care merg pe litoral, una dintre variante ar fi localitatea Corbu. Turiştii se pot bucura de linişte, iar, în plus, la cele două terase de pe plajă berea la pahar costă 2 lei. Mâncarea aici este de asemenea ieftină, un prânz decent poate costa între 10 şi 15 lei. Turiştii pot închiria corturi sau se pot caza la localnici cu până-n 30 lei pe noapte. Aici e şi singura grădină zoologică privată din Dobrogea. Spre comparaţie, turistul care alege să se cazeze la Mamaia la un hotel de două stele trebuie să achite cel puţin 60-70 lei. Tot ca alternativă la Mamaia, Techirghiol oferă cazare de la 50 de lei/noapte.

6. Alege să stai oriunde în altă parte decât la hotel

Pentru oamenii cu bugete de vacanţă subţiri, hotelul nu este cea mai bună opţiune.

Aceştia se pot caza însă fără să cheltuiască un leu la „Cetăţile Ponorului”, în Munţii Apuseni. Singura condiţie este să doarmă în cort. Zona, de o frumuseţe sălbatică, cu vârfuri împădurite şi peşteri scobite în calcar, se află la circa 100 de kilometri de Huedin. Turiştii pot face rafting, însă trebuie să îşi aducă echipamentul cu ei, pentru că nu vor găsi de închiriat. Pentru cei care pleacă în străinătate şi preferă un stil de viaţă studenţesc, o variantă ar fi să meargă la Veneţia. La Collegio Armeno Moorat Raphael, o cameră cu trei locuri  dar cu baie la capătul palierului, costă  numai 25 de euro de persoană. Un alt pont: în Veneţia diferenţele de preţuri la cazare între periferia oraşului şi centrul istoric sunt chiar şi de 30%.

7. Cumpără mâncare de la supermarket. Cazează-te în apartamente cu bucătărie.

O butelie de gaz şi o plită sau un cuptor  cu microunde nu ocupă chiar atât de mult spaţiu în portbagaj.

Mai simplu este pentru cei care stau la cort. Grătarul este ieftin: 7-9 lei/kg de pulpe dacă le iei din supermarket, bere şi suc de la magazin.

8. Pleacă în vacanţă cu mai mulţi prieteni.

Astfel poţi împărţi costurile transportului (dacă mergi cu maşina), cazării, mâncarea etc.

Când pleci în vacanţă nu trebuie să uiţi că distracţiile solitare (de exemplu plimbarea cu skijet-ul) sunt mai scumpe decât cele în grup (fotbal pe plajă).

Mergeţi patru cu maşina unuia dintre voi şi consumul de motorină va ajunge la 1,5-2 litri/100 km/turist. Dacă sunteţi un grup de prieteni sau o familie, luaţi-vă o cameră cu patru paturi şi veţi scuti jumătate din preţul cazării. De exemplu, să închiriezi „Casa Bunicii”, cu patru paturi, bucătărie şi baie situată în Cetatea Sighişoarei, costă 125 lei, tot atât cât ar costa o cameră dublă la alte pensiuni din oraş.

9. All inclusive poate fi o variantă mai ieftină

Este o vacanţă „economică” agreată mai  ales de familiile cu copii.

De exemplu, o familie formată din 2 adulţi şi un copil scoate din buzunar  450 euro pentru un sejur all inclusive de o săptămână în Bulgaria, la un hotel 4*. Pentru India sau Jamaica o persoană plăteşte 895 euro pentru cazare la hotel 4 *  cu all inclusive  pentru 7 nopţi/8 zile, iar pentru Republica Dominicană tot la 4*, scoate din buzunar 995 €. Ultimele trei oferte au zbor inclus în preţ, din Germania sau Austria.

10. Vacanţa în extrasezon

Dacă ai citit aceste sfaturi şi tot nu te încadrezi în bugetul de vacanţă, mai avem un singur pont: mergi în vacanţă când toată lumea s-a întors la lucru.

Nu este o glumă. De altfel, site-urile de traveling din afară recomandă turiştilor să viziteze Irlanda în februarie, Japonia în septembrie şi Florida în mai-iunie. E mai ieftin şi scapi şi de aglomeraţie.

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...
Ultima oră
Pe aceeași temă