9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTurismul responsabil, un concept salvator pentru satele Romaniei

Turismul responsabil, un concept salvator pentru satele Romaniei

De ani buni exista in lume preocupari si ingrijorari fata de efectul degradarii la care sunt expuse natura si spatiul cultural al comunitatilor mici, rurale, in urma invaziei turistice de masa, globala si uniformizanta in ceea ce priveste ofertele si destinatiile. Expertul american Harold Goodwin asociaza turismul, din punct de vedere ecologic, unei „industrii extractive”.

Fenomenul, care ameninta si Romania, are totusi o solutie pe cat de simpla si de bun simt, pe atat de eficienta. Se numeste turismul responsabil si este, in esenta, un concept prin care se creaza un mediu de locuit mai frumos si mai sanatos si care ofera, la randul lui, oameni si locuri de vizitat frumoase si sanatoase, unice in autenticitatea lor culturala. Desi primele idei asupra conceptului au aparut in Declaratia de la Manila din 1980, abia in 2002, declaratia de la Cape Town, adoptata de Conferinta Internationala a Turismului Responsabil al Destinatiilor, defineste si structureaza directiile de actiune si factorii implicati, pentru dezvoltarea si aplicarea turismului responsabil.

De la bun inceput acesta este gandit prin integrarea simultana a aspectelor economice, sociale si de mediu pentru comunitatile carora li se adreseaza. Orice comunitate este interesanta pentru turismul responsabil si direct interesata in a-l aplica, pentru ca ii mobilizeaza practic pe toti membrii ei, care devin furnizori de bunuri si servicii turistice – de la cazare si masa pana la activitati de recreere si culturale. Implicarea turistului in viata comunitatii, relatia cu localnicii, intr-un joc de roluri arhetipale gazda – oaspete, e prilej pentru turist de a trai experiente unice, complexe, prin impartasirea cutumelor locale, a traditiilor, schimburi culturale in ambele sensuri, in contextul prezervarii traditiilor si culturii comunitatii, al protectiei mediului.

Toate acestea duc in final la construirea unui brand local al comunitatilor, care promoveaza si asigura in acelasi timp durabilitatea practicilor turistice responsabile. Un rol important il joaca si autoritatile locale, capabile sa mobilizeze si sa gestioneze, in folosul locuitorilor, resursele de informatie si financiare de dezvoltare, sa mentina legatura cu autoritatile centrale si jucatorii societatii civile, ONG-uri cu proiecte de mediu, sociale si culturale.

Vestea buna e ca in Romania au inceput deja sa apara forme de turism responsabil, prin crearea de comunitati turistice locale, cum este cea din jurul satului sasesc Viscri, cu o istorie veche de peste 800 de ani, patronata de catre Charles, print de Wales. Mai sunt exemple, nu multe, care acopera totusi tara: din Delta pana pe obcinele bucovinene si din Apuseni pana la Cazanele Mici ale Dunarii.

E limpede ca implementarea formelor de turism responsabil la noi este de durata si presupune o politica turistico-teritoriala care sa includa legi, reguli, linii directoare, obiective de promovare si de dezvoltare, trebuie sa creeze un cadru de referinta, in care se vor lua atat deciziile individuale cat si cele colective, pentru dezvoltarea turistica a teritoriului.

Fundatia Amfiteatru si-a asumat misiunea de a promova conceptul de turism responsabil, prin crearea, pentru prima oara in Romania, a unei platforme-program care, odata cu stabilirea principiilor fundamentale la care poate adera oricine implicat in industria turismului, isi propune sa aduca pe agenda publica necesitatea dezvoltarii activitatii turistice in Romania sub forma turismului responsabil si de a sprijini comunitatea incipienta, dar in crestere, a celor care il practica.

La sfarsitul lunii martie, la Bucuresti, fundatia organizeaza, in parteneriat cu Academia Romana – Centrul de Economia Industriei si Serviciilor, cea de-a doua editie a Forumului International pentru Turismul Responsabil, eveniment care va aduce alaturi reprezentanti ai autoritatilor publice, centrale si locale, ai asociatiilor profesionale, ai mediului academic si de cercetare, ai IMM-urilor, ONG-urilor, publicatiilor de specialitate, specialisti din tara si strainatate si reprezentanti ai unor organizatii si institutii internationale de profil. Caracterul stiintific al evenimentului este dat si de editarea, de catre Fundatia Amfiteatru, a revistei “International Journal for Responsible Tourism“, publicatie indexata in baze de date internationale, in care vor fi publicate o parte dintre lucrarile prezentate la Forum.

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Isack Hadjar va debuta în Formula 1 în sezonul 2025

Isack Hadjar va debuta în Formula 1 în sezonul 2025, ocupând ultima poziție disponibilă pe grila de start, după ce a semnat un acord...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă