5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPe creasta Fagarasului se vorbeste mult germana

Pe creasta Fagarasului se vorbeste mult germana

Cabane primitoare si peisaje de vis la peste 1.500 de metri altitudine, dar si unitati de cazare aflate la poalele muntelui, unde turistii sunt tratati cu dispret. Trasee montane bine intretinute (in majoritatea cazurilor) de Salvamont, in contrast cu infrastructura dezastruoasa si cvasiinexistenta facilitatilor pentru turistii care doresc sa ajunga de la gara sau drumul national la potecile de acces spre cabane. O lume pestrita care, in cateva randuri, defineste cel mai inalt masiv muntos din tara noastra – Fagarasul.

Investitii la cabana Negoiu

Una dintre cele mai noi cabane din Muntii Fagaras si in care s-a investit cel mai mult in ultimii ani este Cabana Negoiu, situata la 1546 m altitudine, la poalele varfului cu acelasi nume.
Drumul de acces ar fi oarecum facil, daca autoritatile judetene sau chiar reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism ar intreprinde demersuri pentru rezolvarea situatiei transportului pana la inceputul potecii montane. Accesul spre cabana se face din drumul national 1, din localitatea Porumbacu de Jos, situata intre Ucea si Avrig. De aici porneste un drum comunal spre Porumbacu de Sus, care apoi, pe o portiune de peste 15 km, se transforma in drum forestier. Calitatea drumului lasa mult de dorit, iar pentru cei care au venit cu trenul mijloacele de transport sunt destul de greu de gasit. De aceea, este indicat sa luati legatura cu cabanierul inainte de a pleca in calatorie, pentru ca el sa aranjeze transportul, contra cost, cu vreun posesor de masina din sat.
Odata depasit obstacolul drumului forestier, se pleaca pe poteca spre cabana, pe un pitoresc drum prin padure. Dupa aproximativ doua ore de mers, intr-un luminis situat pe o culme, se vede cabana. In fata ei se ridica semet Varful Negoiu (2535 m), mai mereu acoperit de nori.
Cabana are peste o suta de locuri de cazare in camere duble, de patru, de sase si de zece paturi. Tarifele de cazare nu depasesc 300.000 de lei vechi pe noapte. In ultimii ani, de cand cabanierul Serban Pitaru a devenit proprietar cu acte in regula (dupa renuntarea la sistemul pagubos al locatiei de gestiune), aici s-au facut numeroase investitii in facilitati pentru turisti. Acestia beneficiaza, contra cost, de dusuri cu apa calda si chiar de sauna, aceasta din urma fiind extrem de apreciata de occidentali. Energia electrica este asigurata de o microhidrocentrala situata pe paraul Saratii, de unde este pompata si apa curenta.
De la an la an, numarul turistilor straini a fost in continua crestere, ajungand in prezent sa reprezinte aproape jumatate din total. Pentru asigurarea unui flux regulat de grupuri de turisti din Germania, cabanierul Serban Pitaru a inceput o colaborare cu agentia Interpares din Sibiu. In afara de nemti, la Negoiu sosesc si multi austrieci sau danezi, care-si „arvunesc” sejurul din vara inca din februarie-martie.

Cabanier bucurestean la Barcaciu

Aflata la numai doua ore si jumatate de mers de la Negoiu, cabana Barcaciu este condusa de nea' Petrica Mihai, de origine bucurestean, din cartierul Ferentari.
A renuntat cu ani in urma la viata in Capitala si a cumparat cabana, stabilindu-se la peste 1.500 m altitudine. Desi este mult mai mica si lipsita de facilitati cum ar fi curentul electric sau apa curenta, cabana este primitoare, iar tarifele atractive pentru amatorii de drumetii pe creasta. O noapte de cazare, la comun, costa 100.000 de lei, iar in camera cu sase paturi – 150.000 de lei. De aici, accesul spre lacul Avrig este mult mai la indemana, iar coborarea de pe munte se face pe la cabana Poiana Neamtului.

Dispret la Poiana Neamtului

Aceasta poarta titulatura de cabana mai mult in virtutea inertiei, pentru ca asa s-a impamantenit, deoarece este situata la poalele muntelui, fiind mai mult un motel unde se poate ajunge cu orice tip de autovehicul.
Si totusi nu este mai bine aprovizionata decat cabanele de pe creasta, unde alimentele se aduc cu magarii, nu cu camionul, ci dimpotriva. In plus, felurile de mancare preparate in bucataria cabanei patronate de senatorul Ilie Stoica lasa foarte mult de dorit. De asemenea, daca vrei sa pleci in drumetie la primele ore ale diminetii si, inainte de asta, sa bei un ceai cald, nu este posibil. Abia pe la ora 10.00 apare cineva somnoros la tejghea, caruia poti sa-i faci comanda.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă