“525.000 de oaspeţi din România au vizitat anul trecut Germania, cu 11% mai mult decât cu un an în urmă. Aceştia au cheltuit peste 300 de milioane de euro. Astfel, Germania a devenit a doua destinaţie de vacanţă a românilor, după Ungaria, înaintea Bulgariei”, a declarat, ieri, Cristian Sallai, marketing&sales manager al Organizaţiei Germane pentru Turism, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Capitală.
Conform acestuia, românii preferă să călătorească în sudul Germaniei şi la Berlin, în Capitală optând pentru city break. Astfel, 41% dintre conaţionali au vizitat această ţară în scop de afaceri, inclusiv participarea la târguri şi expoziţii, 35% în scop turistic, iar 24% au călătorit la rude sau prieteni.
Afirmaţia că românii ar prefera Germania, după Ungaria, dar înaintea Bulgariei a declanşat o serie de discuţii în rândul organizaţiilor de profil din ţară.
Citeşte şi: Turiştii români au “lăsat” în Germania peste 300 de milioane de euro, în 2012
“Este o informaţie confuză, în care sunt puşi la un loc românii care călătoresc în Germania în scop personal, de afaceri şi în scop turistic. Nu pot să cred că sute de mii de români pleacă în concediu în această ţară, mai mulţi decât în Bulgaria. În ceea ce priveşte Ungaria, acolo vorbim de micul trafic de frontieră. Germania nu este o destinaţie turistică”, spune Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Agenţiilor de Turism din România (ANAT).
La rândul său, Dragoş Răducan, vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) susţine că informaţia lansată de reprezentantul Organizaţiei Germane pentru Turism este contrară mersului actual din industria ospitalităţii.
“Mi se pare ciudat să existe astfel de cifre record, în condiţiile în care Germania nu este promovată în România. Ştiim câţi turişti trimitem la schi în Austria sau pe litoralul bulgăresc. Dar, câte agenţii de turism de la noi vând produsul turistic german? Mă îndoiesc că românii pleacă în această ţară, în număr aşa mare, făcând singuri rezervări online”, explică Răducan.
Statistica de la Bucureşti nu se potriveşte cu cea de la Berlin
Acesta detaliază, arătând că, pe litoralul nostru îşi petrec vacanţa circa 800.000 de români, alţi 200.000 pleacă în Bulgaria, iar circa 80.000 pe litoralul turcesc.
“Nu ştiu cum să interpretez aceste informaţii, care bulversează întregul sistem de referinţă în ceea ce priveşte statisticile privind plecările românilor peste hotare”, conchide reprezentantul FPTR.
Conform datelor furnizate de această asociaţie profesională, anul trecut au călătorit în Germania, prin intermediul agenţiilor de turism, circa 26.500 de români. Din Germania, tot prin intermediul agenţiilor de voiaj, au venit în ţara noastră aproximativ 111.000 de vizitatori.
Aceeaşi statistică arată că, de la începutul acestui an şi până pe 30 septembrie, au fost cazaţi 230.000 de vizitatori germani în structurile de primire turistică din ţara noastră, numărul total al înnoptărilor fiind de aproximativ 495.000.