„Lacul fara fund” de la Ocna Sibiului, obiectiv natural aflat intr-o zona protejata de lege, va fi scos complet din circuitul turistic in urma unui control efectuat de inspectorii Agentiei de Protectia Mediului (APM), ce monitorizeaza ariile naturale protejate din judet.
Inspectorii institutiei au constatat ca, desi obiectivul se afla pe lista monumentelor naturale cu acces restrictionat, tocmai pentru a le asigura protectia necesara, „Lacul fara fund” devenise anexa „speciala” a unui camping din imediata vecinatate, al carui patron taiase chiar in gardul de protectie a lacului o poarta de acces dinspre camping in zona protejata.
Sanctiuni pentru autoritati
Pentru ca lacul se afla in suprafata inchiriata pentru camping, patronul societatii „Apior” SRL, ce administreaza zona de campare pentru turisti, a gasit astfel modalitatea inedita de a le oferi acestora acces direct la apa foarte sarata a „Lacului fara fund”, iar de la Primaria din Ocna Sibiului nimeni nu a avut ceva de comentat pe aceasta tema. Lacul, sustin inspectorii APM Sibiu, este totusi sub protectia legii, fiind declarat ca atare prin Hotararea Consiliului Judetean nr. 64/2004, care prevede, de altfel, si conditia necesara ca obiectivul sa fie izolat, scos din circuitul turistic, si pus sub interdictia accesului public.
Ideea este aceea de a lasa turistii sa se bucure de priveliste, dar nu de a transforma obiectivul in plaja publica sau, mai rau, in groapa de gunoi, mai ales ca se apropie sezonul estival.
Garda de Mediu a fost, la randul sau, sesizata, iar dupa verificarile de rigoare este posibil ca si Primaria Ocna Sibiului, precum si intreprinzatorul de la „Apior” SRL sa fie sanctionati contraventional. S-a constatat, de asemenea, ca tablitele de informare privind statutul de obiectiv natural protejat si cele de avertizare, ce trebuie amplasate in zona, nu sunt conforme cu prevederile HCJ nr. 64.
Un simbol turistic al locurilor
„Lacul fara fund” este de zeci de ani un simbol turistic al fostei zone balneare de la Ocna Sibiului, iar apa sa era folosita in trecut, in mod rational, in tratamentul diverselor afectiuni fizice. Acumularea de apa s-a format pe locul unei mine de sare imparatesti, inca in perioada Imperiului Austro-Ungar.
Zacamintele de sare din zona au fost exploatate inca din timpul romanilor, activitate ce a provocat aparitia unor mari goluri subterane, a caror prabusire a format lacuri saline. S-au format in zona zece lacuri cu apa sarata si patru lacuri cu apa dulce, dar singurul ocrotit de lege a ramas „Lacul fara fund”, denumit si „Lacul Francisc”.
Teoretic, lacul are o adancime de 34,5 metri, cu un diametru de 50 metri, forma ovala, si a luat nastere din prabusirea unei ocne parasite in anul 1775. Este, de fapt, un inedit fenomen de stratificare a apelor sale diferentiate prin nivelul de salinitate si temperatura fiecarei „paturi”. Tocmai pentru a evidentia calitatile lacului, o suprafata de 2.000 m in jurul acestuia a fost declarata rezervatie naturala cu valoare stiintifica.