Grecia este faimoasă pentru ruinele antice şi siteurile arheologice, dar puţini turişti ştiu de existenţa castelelor medievale de pe teritoriul elen care au poveşti la fel de fascinante.
Mii de oameni din întreaga lume vizitează regiunea Messinia din sud-vestul Peninsulei Peloponez pe tot parcursul anului. În afară de peisajele frumoase, care includ munţi pereni, văi sălbatice, câmpii inundate de soare, plaje superbe şi golfuri izolate cu ape cristaline, vizitatorii sunt intrigaţi de numeroasele castele medievale, dintre care majoritatea sunt bine conservate până în zilele noastre. Cele mai importante şi impresionante sunt castelulul din Koroni, castelul masiv din Methoni, castelul Pylos, micul castel din Zarnata, şi străvechiul castel din Kalamata.
Castelul masiv din Methoni
Castelul masiv din Methoni este situat pe malul mării şi include mica insulă Bourtzi pe care a fost construit un turn octogonal de apărare. Un şanţ adânc separă castelul de ţărm şi accesul se face pe un pod de lemn. De-a lungul timpului, grecii, otomanii şi veneţienii s-au luptat de mai multe ori pentru a deţine această fortificaţie şi mulţi soldaţi au murit în acest loc. În zilele noastre, zidurile castelului sunt în ruine, dar construcţia izolată şi părăsită continuă să fie impresionantă. Localnicii spun că atunci când bate vântul, se pot auzi ţipetele prizonierilor care au fost ucişi acolo. Cel mai bun moment de a admira castelul Methoni este după-amiaza târziu, de pe dealul opus. Atunci, lumina soarelui se pregăteşte să se scufunde în Marea Ionică şi alunecă pe ziduri mari, colorându-le în tonuri pale. O linişte dulce domină totul.
Castelul din Koroni
Astăzi, castelul din Koroni este doar amintire a trecutului glorios al oraşului-stat din vremurile străvechi. Castelul este situat la est de oraşul modern şi este construit pe ruinele oraşului antic Asine. Clădirea a fost ridicată în secolul 6 sau 7 şi a fost folosită pe tot parcursul perioadei bizantine. Castelul Koroni a fost capturat de veneţieni în 1206 şi a fost folosit ca un centru de aprovizionare. În 1500, castelul a fost ocupat de Paşa Bayazit Turk şi a rămas sub dominaţie turcească până în 1686 când a fost recucerit de către veneţieni. În anul 1715, atunci când veneţienii au plecat din Peloponez, castelul a fost din nou dominat de turci, care l-au ţinut până în 1828, când a fost eliberat de către generalul francez Maison. Castelul a trecut prin numeroase schimbări pe parcursul secolelor şi clădirile s-au erodat. Printre ruine, vizitatorii pot vedea minunata biserică bizantină Agia Sofia din secolul al 12-lea. Timp de mulţi ani, arheologii greci au efectuat lucrări de restaurare la diverse clădiri ale castelului.
Micul castel din Zarnata
Acest castel mic şi elegant este situat la aproximativ 22 de kilometri de oraşul Kalamata pe drumul spre Aeropoli şi a fost construit în partea de sus a unui acropole preistoric. Castelul a fost zidit de turci în 1460 şi apoi a fost preluat de veneţieni. În această perioadă, în interiorul castelului a fost ridicat un templu închinat Sfântului Nikolaos. În 1776, localnicii au câştigat castelul şi l-a transformat într-un important nod local administrativ. Astăzi, o parte din zidurile medievale ale clădirilor, picturi murale din secolul 15 şi bisericile din Agios Nikolaos şi Pigi Zoodochos sunt conservate. Totuşi, foarte puţini străini ajung să viziteze acest sit arheologic deoarece nu apare ca obiectiv pe hărţile pentru turişti.
Castelul din Kalamata
În secolul al 6-lea d. Hr. creştinii au construit o biserică dedicată Fecioarei Maria pe ruinele vechilor palate ale oraşului Kalamata. Din 1205, francezii au preluat întregul acropole şi au construit ziduri groase şi un turn cu mai multe etaje. Castelul a trecut de la francezi la turci doar pentru o scurtă perioadă, iar apoi a fost dobândit de greci pe 23 martie 1821. În timpul celui de-al doilea război mondial castelul din Kalamata a fost sub ocupaţie italiană şi apoi sub comandament german. Astăzi, este un loc de o importanţă istorică deosebită şi oferă o vedere panoramică a oraşului Kalamata. Turiştii nu pot vedea decât de afară fortăreaţa deoarece există pericolul de accidente, dar pe timpul verii, în amfiteatrul din vârful castelului au loc evenimente culturale organizate de autorităţile locale.