De anul acesta, angajatorii sunt nevoiţi să-şi depună contractele de muncă şi ştatele de plată pe suport electronic, iar inspectorii de muncă vor avea dreptul permanent de a intra în sediul unei firme pentru a verifica acte.
De luna aceasta, contractele de muncă şi ştatele de plată vor fi depuse de anga-jatori la Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) pe suport electronic. Astfel, angajatorii şi ITM-urile sunt nevoiţi să restituie carnetele de muncă titularilor până la sfârşitul lunii iunie 2011, iar refacerea vechimii în muncă se va face doar în instanţă, a precizat, pentru Mediafax, Inspecţia Muncii.
Angajatorii care păstrează şi completează carnetele de muncă le vor elibera titularilor în mod eşalonat, până la data de 30 iunie 2011, acelaşi lucru urmând să fie făcut şi de către inspectoratele teritoriale de muncă, care deţin carnetele de muncă ale salariaţilor, şi care vor trebui eliberate angajatorilor până la aceeaşi dată. Tot de la 1 ianuarie, angajatorii nu vor mai plăti comisioanele de 0,75% pentru păstrarea carnetelor de muncă la ITM-uri şi de 0,25% pentru păstrarea acestora de către angajator.
Drept de control continuu
Inspectorii de muncă vor avea dreptul permanent de a intra în sediul unei firme pentru a verifica acte şi vor putea dispune retragerea autorizaţiei de funcţionare, cu suspendarea directă a activităţii, dacă descoperă încălcări flagrante ale legii, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş, citat de Mediafax.
Potrivit ministrului, în 2010 au fost efectuate, prin intermediul Inspecţiei Muncii, un număr de 101.138 acţiuni de control, dintre care 79.541 pentru munca la negru. În urma acestor verificări, 51.145 de angajatori au fost amendaţi, dintre care 8.418 patroni pentru muncă nedeclarată. Valoarea totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la 64.534.975 lei, din care 44.742.500 lei pentru munca la negru.
Angajatorii nu vor mai plăti comisioanele de 0,75% pentru păstrarea carnetelor de muncă la ITM-uri şi de 0,25% pentru păstrarea acestora de către angajator.