4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăReabilitarea termica urca pretul cu 5-10%

Reabilitarea termica urca pretul cu 5-10%

Certificarea energetica, obligatorie din 2010, va duce la o crestere a valorii locuintelor vechi care nu pierd caldura, fata de cele care nu au imbunatatiri.

Orice locuinta care se va vinde sau se va inchiria de la 1 ianuarie 2010 va trebui sa detina un certificat energetic, conform legii 372 din 2005. In piata exista anumite temeri ca tranzactiile vor fi blocate la inceputul anului viitor, din cauza faptului ca nu exista norme clare pentru auditarea termica a apartamentelor vechi. Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii si Locuintelor, cat si auditorii certificati ii linistesc pe proprietari: la mijlocul acestei luni vor fi facute publice modele clare de calcul, dar si un ghid in acest sens.
In functie de calificativul termic obtinut, apartamentelor vechi "calduroase" ar putea sa le creasca pretul cu 5–10%, fata de locuintele din care se pierde foarte multa energie termica.

Calificative de la A la J

Certificatele de performanta energetica, pe care trebuie sa le detina proprietarii de apartamente sau case, care vor sa vanda sau sa inchirieze de la 1 ianuarie 2010, vor fi eliberate de catre auditori energetici atestati, in urma unei expertize energetice. Certificatul va fi valabil zece ani de la data emiterii, conform legii 372/2005, privind performanta energetica a cladirilor. Legea, adoptata de tara noastra in 2005, reprezinta transpunerea integrala a unei directive europene din 2002.
Cu alte cuvinte, cei care vor dori sa vanda sau sa inchirieze vor fi obligati sa apeleze la un auditor certificat, care va stabili, pe baza unor studii, in ce clasa energetica se situeaza respectiva locuinta. Acest lucru se va face pe baza unor calificative, de la J la A, litera J indicand pierderi masive de caldura, iar litera A – pierderi foarte mici.

Ghid de calcul in decembrie

"Introducerea unui astfel de certificat ar putea opri sau chiar incetini tranzactiile imobiliare. Din cauza situatiei politice actuale, este posibil ca o metodologie clara in ceea ce priveste sistemul de auditare a apartamentelor vechi sa nu fie gata", atrage atentia Radu Zilisteanu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Chiar si in cazul in care aceste norme vor fi aprobate de guvernul interimar pana la sfarsitul anului, aplicarea legii se va face totusi cu intarziere. si asta, deoarece dureaza cateva luni pana cand partile implicate – respectiv proprietari, auditori, notari etc – se vor lamuri cum functioneaza acest sistem nou pentru tara noastra.
Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL), a precizat ca situatia politica nu va duce la un blocaj in piata imobiliara si ca, pentru a fi clara si problema certificarii termice a apartamentelor vechi, se va face public, in perioada 10–15 decembrie, un ghid de calcul in acest sens. "Ghidul de calcul va avea exemple concrete. De asemenea, avem o solicitare din partea Universitatii Tehnice din Timisoara sa le aprobam un soft de calcul", a declarat Andreica.
Emilia Cernea Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania (AAER), spune ca ministerul va rezolva situatia pana la sfarsitul anului: "Nu se va bloca piata, pentru ca am incredere ca se vor face modificarile necesare, astfel incat se va putea realiza certificarea termica a apartamentelor la nivel individual".
Inginerul Adam Cristian Petru din Suceava, auditor certificat, spune ca metodologia exista inca din 2006, dar ca intr-adevar nu se specifica foarte clar modalitatea de auditare pentru apartamente. "Auditarea se poate insa face si acum pentru orice fel de cladire, pe baza de bilant termic", adauga Petru. La ora actuala exista circa 700 de auditori certificati, dar numarul lor este in crestere. Ei nu au stabilit niste preturi exacte, dar inginerul din Suceava crede ca proprietarii vor plati intre 1 si 4 euro pe mp, in functie de complexitatea studiului termic ce trebuie realizat.
Calificativele termice care se vor da apartamentelor sau caselor puse in vanzare vor influenta in mod direct pretul de tranzactionare, dupa cum spune Radu Zilisteanu, presedintele ARAI. De exemplu, un apartament caruia proprietarul nu i-a adus imbunatatiri precum termopane, usi metalice sau nu a izolat peretii, ar putea primi un calificativ termic sub medie, ceea ce ar face ca pretul locuintei sa scada fata de anul acesta. Pe de alta parte, apartamentele evaluate ca avand o eficienta energetica de clasa A ar putea fi vandute mai scump decat acum. Diferentele de pret dintre acestea ar fi de 5–10%, in functie de nota primita.

Termopanele, izolarea peretilor – un plus

Totusi, o crestere a randamentului termic presupune nu numai schimbarea tamplariei si izolarea peretilor, dar si schimbarea tevilor din interior, a celor de pe coloana blocului, precum si reabilitarea externa a blocului. Ceea ce inseamna costuri destul de mari, de cateva mii de euro pentru un apartament, dupa cum spune Zilisteanu. Din acest motiv, presedintele ARAI nu le recomanda celor care nu si-au facut imbunatatiri in apartamente sa se apuce de reabilitari. El crede ca preturile ar putea fi dictate, pana la urma, tot de raportul dintre cerere si oferta. "In cazul unui apartament vechi de doua camere, din Berceni de exemplu, care se vinde acum cu 50.000–60.000 de euro, reabilitarea inseamna cheltuieli de circa 5.000 de euro, ceea ce nu este rentabil pentru vanzator, daca nu isi va recupera acesti bani".
Radu Zilisteanu se bazeaza pe cazuri precedente. In 2005, preturile au scazut din cauza inundatiilor si a lipsei sistemului de canalizare in zona Pipera, dar casele au revenit la valoarea de piata initiala dupa numai cateva luni de la eveniment, dupa ce oamenii au uitat. La fel de putin timp a influentat piata imobiliara si harta seismica a Capitalei, elaborata de Primaria Municipiului Bucuresti in 2007, care arata zonele cele mai expuse riscului seismic.

Auditarea, facuta de specialisti

Pe de alta parte, proprietarii care si-au reabilitat locuintele in regim propriu, apeland la prieteni sau cunoscuti, si nu neaparat la o firma de constructii, nu trebuie sa fie ingrijorati, pentru ca ei nu trebuie sa certifice cu acte investitiile facute.
Inginerul Adam Cristian Petru spune ca auditarea se va face cu aparatura speciala care masoara pierderile de caldura dintr-un apartament sau imobil, dar si pe baza unor studii de specialitate, in functie de dotarile din casa, dar fara sa tina cont de existenta unor facturi.

Legislatie
Blocurile comuniste
"Legea, in forma actuala, spune ca pe apartamente nu se dau certificate energetice, ci doar pe cladire, si ca trebuie luat un apartament reprezentativ. E greu insa de gasit un apartament reprezentativ intr-un bloc comunist", a declarat Emilia Cernea Mladin (foto), presedintele AAER. Totusi, ea a adaugat ca situatia nu este disperata, deoarece "suntem in decembrie si ministerul a promis ca pana in ianuarie va rezolva si aceasta problema legislativa".

Cele mai citite

O cicatrice pe un tablou istoric

Uneori, durerea unei nații nu vine doar din tragedii evidente, ci și din pierderi profund simbolice. Așa se simte povestea acestui furt de comori...

Strategii inteligente pentru reducerea costurilor la cumpărături

Reducerea costurilor la cumpărături nu presupune compromisuri semnificative, ci doar o planificare mai atentă și adoptarea unor obiceiuri financiare sănătoase Alegerea momentelor potrivite și urmărirea...

O cicatrice pe un tablou istoric

Uneori, durerea unei nații nu vine doar din tragedii evidente, ci și din pierderi profund simbolice. Așa se simte povestea acestui furt de comori...
Ultima oră
Pe aceeași temă