Pe portalurile de executări silite te aştepţi să găseşti “oportunităţi”, mai ales dacă nimereşti la disconturi de peste 50% faţă de nivelul stabillit de evaluator. Ce ziceţi însă de ocazia de a cumpăra o …fracţiune de imobil?
Ideea de a răsfoi anunţurile de executare silită mi-a vent de la un studiu realizat de executări.com şi citat de Agerpres în care se estima că piaţa bunurilor executate silit se va ridica în acest an la 16.000 de unităţi, de la 8.400 în 2012 şi 4.200 în 2011. Portalul se mândrea că în 2012 valoarea bunurilor excutate silit postate fusese de 210 milioane euro-din care 180 milioane erau imobilele, 20 de milioane echipamentele şi utilajele iar restul unităţile auto-moto – şanse bune deci pentru a vă întâlni cu “oportunităţile”. Am răsfoit ofertele pentru apartamente în Bucureşti iar din cele 122 de executări silite, ofertele active erau în număr de 89 iar cele care includeau reduceri faţă de estimarea iniţială a evaluatorului “doar” 48.
Ce mi-a sărit însă în ochi, dincolo de faptul că preţurile nu rupeau neapărat gura târgului iar unii executori veneau cu formulări inedite – gen “creditoarea (o bancă, n.n) insistă ca vânzarea imobilului să nu se facă la mai puţin de 75% din valoarea la care a fost evaluat” (păi, ori e licitaţie, ori nu mai e? dacă se prezintă mai mult de 2 cumpărători interesaţi preţul poate scădea şi cu 70% sub cel de pornire…) – este că erau scoase la vânzare şi fracţiuni de imobil. Iată ce oferte am cules la întâmplare.
Pentru 3/16 dintr-un apartament de 2 camere dintr-un bloc de pe Şoseaua Giurgiului se cereau de pildă 10.000 euro. Amuzant este că executarea silită a co-proprietarului se facea pentru mai multe bilete la ordin în favoarea FNGIMM în valoare de aproape 2 milioane de lei (noi) şi că pentru cealaltă fracţiune de casă exista clauză de uzufruct viager cu obligaţie de întreţinere! Altfel, parcă am mai auzit de respectivul fond de garantare la începutul anului, când mai mulţi bancheri erau plimbaţi cu dubele DIICOT.
Într-o altă excutare silită, 1/2 dintr-un apartament din Berceni, strada Uioara, era scos la licitaţie pentru 54.500 lei, pentru recuperarea unei creanţe de 4.800 euro, pe care debitorul o are faţă de o persoană fizică (or fi cămătari la mijloc?). Executorul are aici mania exactităţii, anunţul de vânzare specificând clar “imobilul compus din 2 camere şi dependinţe dispune de uşă de acces metalică de culoare roşu cu modele negre, cu toc de culoare neagră…”
Pe strada Partiturii din sectorul 6 amatorii de chilipiruri au la dispoziţie 37,5% dintr-un apartament de 3 camere, licitaţia pornind de la valoarea de 77.000 lei (75% din preţul de evaluare). Aici e vorba de o firmă ce o execută silit pe alta, pentru o datorie ce depăşeşte 370.000 lei. O sumă asemănătoare ar trebui să aveţi pregătită şi pentru 1/2 dintr-un apartament de 2 camere de pe Bulevardul Iuliu Maniu.
Mă întreb cum se evaluează fracţiunile de apartament (urmăriţi cât de diferite sunt sumele de pornire a licitaţiilor în cazurile prezentate)? Ce discount se aplică? Şi cum se stabileşte cu proprietarul folosirea spaţiilor comune? Prin contract legalizat la notariat? Pe executori am remarcat că nu îi sensibilizează detaliul asta, cel puţin cât timp tarfiul pentru o executare silită poate ajunge la 7-8.000 lei.
Dacă respectivele oferte v-au făcut cu ochiul, trebuie să ştiţi că pentru finanţarea achiziţiilor de bunuri executate silit există câteva bănci care oferă produse de creditare proprii, dar şi împrumuturi prin programul Prima Casă. Cei interesaţi să achiziţioneze un bun executat silit din surse proprii şi finanţare bancară pot să opteze pentru varianta în care plătesc la început 50% din preţ, iar diferenţa va fi achitată timp de un an în rate egale.