10.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCum pot plati firmele impozite mai mici

Cum pot plati firmele impozite mai mici

Estimare. In acest an, companiile care isi desfasoara activitatea in Romania vor putea achita un impozit mult mai mic prin reevaluarea imobilelor aflate in proprietate.

Persoanelor juridice li se aplica o cota de impozitare stabilita prin hotararea Consiliului Local. Aceasta cota poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5% din valoarea de inventar pentru cladirile aflate in patrimoniu, pentru care persoanele juridice au efectuat cel putin o reevaluare in ultimii trei ani, anteriori anului fiscal de referinta.
Irina Grosu, manager de comunicare al companiei de consultanta imobiliara Media City, precizeaza ca "persoanelor juridice care nu au efectuat nicio reevaluare a cladirilor detinute in ultimii trei ani, anteriori anului fiscal de referinta, li se aplica o cota de impozitare cuprinsa intre 5% si 10%".

Scaderile de preturi inregistrate in ultimul timp la tranzactionarea imobilelor influenteaza valoarea curenta de piata pe care o constata raportul de evaluare imobiliara. Astfel, companiile pot profita, in acest moment, pentru a solicita reevaluarea cladirilor din patrimoniu.

Reevaluarea le-ar ajuta sa plateasca o suma mai mica drept impozit pe cladiri. si asta pentru ca, adauga Irina Grosu, in urma reevaluarii, impozitul pe cladiri se calculeaza pe baza cotei minimale si la valoarea actuala de piata.

Diferenta care se poate economisi fata de anii precedenti depinde de momentul in care au fost cumparate imobilele detinute in proprietate de compania respectiva si de cat de repede ea solicita reevaluarea acestora, chiar fara sa astepte trecerea celor trei ani fiscali. Astfel, daca se solicita o reevaluare acum, cand valoarea de piata a cladirilor a scazut fata de anii precedenti, cota de impozitare va fi intre 0,25% si 1,5% din valoarea actuala rezultata in urma evaluarii. Practic, persoanele juridice vor plati mai putin.

Cele mai citite

Dorințe pentru 2025: Românii vor sănătate, călătorii și schimbări profesionale

Românii își propun pentru 2025 să adopte un stil de viață mai sănătos și să călătorească mai mult, conform unui studiu recent al unei...

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...

Piața mondială a petrolului, bine aprovizionată în 2025, conform AIE

Cererea de petrol este prognozată să crească ușor mai mult, decât se estimase, în special pentru măsurile economice recente, adoptate în Asia Agenția Internațională pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă