6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCertificatul de performanţă energetică – obligatoriu şi nu prea…

Certificatul de performanţă energetică – obligatoriu şi nu prea…

Încă de la începutul acestui an, cei ce au dorit să îşi înstrăineze imobilele trebuiau să prezinte notarului public certificatul de performanţă energetică asupra clădirii ce urma să fie tranzacţionată. Puţini cumpărători însă au arătat interes pentru obţinerea certificatului.

 „Numărul celor care prezintă certificate de performanţă energetică este destul de scăzut atât la vânzare, cât şi la închirierea imobilelor. Cu toate acestea, în cazul creditelor ipotecare sau a programului Prima Casă, clienţii prezintă obligatoriu asemenea documente, respectând cerinţele băncii„, a menţionat Georgiana Man, director marketing Nobila Casa Imobiliare, Cluj.

Cu toate că normele juridice fac referire la obligativitatea unui astfel de document în momentul încheierii actelor notariale, în realitate cei ce doresc să îşi înstrăineze sau să îşi închirieze imobilele se pot folosi de anumite scăpări ale legii.

 „Chiar dacă legea care reglementează performanţa energetică a clădirilor este în vigoare, în realitate din dispoziţiile ei nu rezultă destul de concis anumite prevederi care să ateste obligativitatea prezentării certificatului de performanţă energetică în momentul autentificării actelor notariale. Cu toate că noi recomandăm notarilor publici să îl solicite, în realitate legea dă dreptul părţilor de a cumpăra un imobil fără a se folosi de un asemenea document„, a declarat Dumitru Viorel Mănescu, preşedintele U.N.N.P.R.

Nu văd necesitatea prezentării certificatului de performanţă energetică în cazul în care îţi achiziţionezi o locuinţă destul de şubredă, pe care doreşti să o demolezi pentru a reconstrui alta„, a completat acesta.

Cu alte cuvinte, vânzătorul va putea înstrăina imobilul fără a prezenta un astfel de certificat la încheierea actului de vânzare-cumpărare, în cazul în care cumpărătorul acceptă situaţia ca atare, consimţind să încheie actul în acest fel.

Dacă vânzătorul nu deţine un astfel de document, notarul public are datoria de a da părţilor lămuririle necesare în conformitate cu normele juridice şi dacă părţile consimt să încheie astfel contractul, notarul va putea trece la autentificarea actului notarial, cu includerea menţiunii din care să rezulte că locatarul/cumpărătorul acceptă să închirieze/cumpere imobilul în acest fel„, a adăugat Miruna Popescu, notar public.

Ce spun auditorii energetici

Lipsa sancţiunii legii determină părţile să încheie astfel de tranzacţii fără să ţină cont de riscurile ulterioare la care se expun.

În cazul în care vânzătorul nu prezintă în momentul tranzacţionarii imobilului astfel de documente, riscul cel mai mare îl poartă cumpărătorul. Este ca şi cum ai cumpăra un costum fără a şti din ce material este fabricat, urmând să verifici acest lucru după ce intri în posesia lui. Tocmai de aceea, avem un număr destul de mare de plângeri dupa încheierea actului notarial, când au constatat din textul contractului că au fi putut să solicite prezenta certificatului la dosar„, a menţionat Emilia Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri.

Chiar dacă costul emiterii unui astfel de certificat variază între 100 şi 200 de Euro, investiţia va putea fi amortizată în viitorul destul de apropiat, atunci când preţul gigacaloriei va creşte.

Situaţia va fi destul de dramatică începând cu anul viitor atunci când preţul gigacaloriei nu va mai fi subvenţionat. Tocmai de aceea, este necesar ca dosarul actului de vânzare să conţină şi certificatul de performanţă energetică. Directiva Europeană a fost facută pentru ca oamenii să conştientizeze cât de mult contează performanţa energetică a clădirii. Însă, suntem destul de nedisciplinaţi – tot mai mulţi notari, din dorinţa de a simplifica procedura acceptă să încheie actul în lipsa certificatului„, a mai adăugat Emilia Mladin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă