6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCase mari, utilizare partiala

Case mari, utilizare partiala

Greseala. Specialistii considera ca romanii nu fac bine atunci cand construiesc case mari, fara sa tina cont de costuri.

De multe ori, spun specialistii, romanii incep sa-si construiasca locuinte fara sa tina seama de costurile totale ale proiectarii, ridicarii, dotarii si intretinerii ei. Acesta este unul dintre motivele pentru care exista sute de astfel de santiere individuale atat in orasele mari, cat si in zone de provincie, care dureaza, uneori, ani de zile.
Construirea unei case reprezinta un proces care necesita o atentie sporita din partea proprietarului. "Realismul si constientizarea costurilor si a posibilitatilor de plata sunt conditii absolut obligatorii pentru a evita posibile neplaceri pe viitor", este de parere Ovidiu Apetrei, arhitect. Acesta considera ca greseala multor romani este aceea ca nu solicita consilierea specialistilor, invocand costurile angajarii acestora, si decid sa-si construiasca locuinta in totala regie proprie.

"De multe ori rezulta o casa foarte mare, cu niste costuri de intretinere lunare extrem de mari, carora proprietarii nu le fac fata. Mai interesant este ca respectiva casa, din pricina marimii sale, nici macar nu este exploatata 100% in ceea ce priveste suprafata", spune arhitectul.

"Vreau o casa care sa sara in ochi"
Marian Eftimie, manager al firmei de constructii My House, ne spune, din propria experinta, ca romanii, in baza unui simt exagerat al proprietatii, dar si din dorinta de a fi remarcati in comunitate, vor case mari, desi multi nu stiu ce costuri presupun acestea, fiind dispusi sa astepte ani de zile pana la finalizarea lor. "Imi amintesc de o lucrare pe care am executat-o in apropiere de Bucuresti, cand proprietarul, atunci cand l-am intrebat la ce tip de proiect s-a gandit, ne-a raspuns ca isi doreste o casa care sa le sara in ochi trecatorilor si vecinilor", exemplifica Marian Eftimie.
Pe de alta parte, Radu Alexandru, manager al companiei Alma Construct, explica multitudinea de case care stau "la rosu" ani de zile prin lipsa unei culturi a constructiilor in randul romanilor. "In loc sa fie atenti la distribuirea eficienta a spatiului locativ al casei si sa opteze pentru proportii adaptate nevoilor si puterii financiare lunare, multi romani aleg grandoarea si cantitatea, in detrimentul spatiului minim, dar util, ieftin si utilizat eficient", adauga specialistul.

Costuri mari, intretinere dificila
O casa mare presupune costuri pe masura, indiferent ca vorbim de caldura, curent, gaze sau apa. De asemenea, intretinerea ei este una dificila. Totodata, persoanele care doresc sa aiba o casa pe pamant ar trebui sa-si analizeze atent posbilitatile financiare inainte de a demara proiectul, pentru a fi siguri ca vor face fata costurilor ridicarii ei.

Sursa: Radu Alexandru, manager al companiei Alma Construct

Cele mai citite

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...
Ultima oră
Pe aceeași temă