Caracteristici. Durabilitatea acestor constructii este mare, durata de executie – scazuta, iar costurile de realizare – mici.
Bugetele limitate si dorinta realizarii unei constructii durabile si ecologice ii determina pe tot mai multi romani sa caute alternative la casele clasice, din caramida sau beton, cea mai la indemana parand a fi casa din lemn, ieftina si usor de realizat. "In Romania, exista inca prejudecati vizavi de acest tip de constructie, motiv pentru care cele mai multe persoane care vor sa-si construiasca o casa pe pamant decid ca aceasta sa fie realizata din zidarie", spune Radu Alexandru, manager la compania Alma Construct.
Totusi, precizeaza specialistul, durabilitatea este chiar una dintre caracteristicile constructiilor din lemn, aici putand fi oferite drept exemplu miile de case din lemn care pot fi intalnite in Germania, Austria sau chiar Romania si care au cateva zeci de ani. Mai mult, in SUA, casele familiale din lemn au cea mai mare pondere din totalul locuintelor. Dintre avantajele principale ale acestor case putem enumera: durabilitatea caselor este ridicata, izolarea termica eficienta, durata de constructie – scazuta, iar costurile de realizare – mai mici.
Cererea este inca scazuta
Maria Avramescu, consultant imobiliar al agentiei Ideal Casa, spune ca, momentan, in tara noastra cererea de case din lemn in spatiul urban este una scazuta, constructiile din caramida sau beton aflandu-se in topul preferintelor. "Totusi, exista potentiali clienti, in special persoane care au calatorit in Vest sau in SUA si care au avut contact cu mentalitatea de acolo, care ne intreaba despre astfel de case, fiind convinsi ca acestea sunt durabile, mult mai ieftine si rapid de realizat", adauga expertul imobiliar. Maria Avramescu mai spune ca cererile respective nu vin, contrar asteptarilor, pentru case de vacanta in zona montana, ci chiar din spatiul urban.
"Tinerii sunt cei mai interesati"
Cuplurile tinere par a fi cele mai interesate de construirea unei case din lemn, spune Arpad Bege, manager la Bege&Bege Company, firma specializata in realizarea acestor constructii. El precizeaza ca, pana acum, doar lipsa promovarii a facut ca cererea sa fie una relativ scazuta, insa promovarea intensa din ultima vreme a contribuit la o crestere a popularitatii acestor case. Astfel, compania reprezentata de Arpad Bege a onorat, in 2008, cateva zeci de comenzi in mediul urban, cifra care ar putea creste in viitor.
Cat costa 180 de euro/mp
Pretul "la rosu", adica al unei case finalizate in proportie de 80%, este de 180 euro/mp, suma care include manopera, toate materialele din lemn cu usi, ferestre, feronerie, dusumea, vata minerala in toti peretii exteriori, interiori si sub dusumele, folie bariera de vapori, precum si scara interioara. Casele, in functie de preferinte si buget, pot avea o suprafata cuprinsa intre 80 si 150 mp.
Sursa: Arpad Bege, manager Bege&Bege Company