În cadrul procedurilor de verificare şi închidere a conturilor, Comisia Europeană revendică o sumă totală de 335 de milioane euro, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE, cheltuite în mod incorect de statele membre. România a fost penalizată pentru întârzierea plăţilor, banii fiind însă deja recuperaţi de Bruxelles.
Cu toate acestea, deoarece unele dintre aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, impactul financiar al deciziei de joi, 12 decembrie, va fi de aproximativ 304 de milioane euro. Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare, se arată în comunicatul Comisiei.
Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăţilor şi cu verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligaţia de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect.
Citeşte şi: Peste 82 de milioane de euro, fonduri europene, pentru centura Braşovului
În conformitate cu această ultimă decizie, vor fi recuperate fonduri de la 15 state membre: Austria, Belgia, Republica Cehă, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Olanda, România şi Suedia. Cele mai semnificative corecţii individuale sunt:
141,8 milioane euro (impact financiar1: 141,5 milioane euro) imputate Franţei din motive de puncte slabe privind ecocondiţionalitatea
78,8 milioane euro (impact financiar1: 66,6 milioane euro) imputate Greciei din motive de puncte slabe privind deficienţe în alocarea de drepturi la plată
24,3 milioane euro (impact financiar1: 24,1 milioane euro) imputate Olandei din motive de puncte slabe privind funcţionarea LPIS, controalele la faţa locului şi calcularea plăţilor şi a sancţiunilor
22,2 milioane euro (impact financiar1: 21,0 milioane euro) imputate Greciei din motive de puncte slabe privind ecocondiţionalitatea
17,7 milioane euro (impact financiar1: 10,9 milioane euro) imputate Franţei din motive de puncte slabe privind recunoaşterea organizaţiilor de producători de fructe şi legume.
Ca urmare a hotărârii Curţii Europene de Justiţie împotriva unei decizii anterioare a Comisiei, Portugaliei i se va rambursa suma de 0,5 milioane euro.