Ideea unui impozit aplicat serviciilor care să nu poată fi fentat de către agenţii economici din domeniu este, desigur, o idee atrăgătoare. Magazinele, restaurantele, firmele de mici servicii tehnice, hotelurile, pompele funebre, foarte puţine dintre acestea îşi trec veniturile prin casele de marcat fiscale, evitând astfel plata impozitului pe profit.
Soluţia va fi introducerea impozitului forfetar în anumite domenii, au picat de acord zilele trecute premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini.
„Am discutat astăzi cu doamna Grapini apropos de ideea de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii, pentru că acum practic nu încasăm nimic. Cred că şi pentru hotelieri, cei care au restaurante cei mai mulţi dintre ei, ideea de a plăti un impozit forfetar, să ştie că au scăpat şi cu asta-basta… „, a spus Ponta zilele trecute.
Un impozit frumos pe afară
Ideea introducerii unui impozit independent de veniturile şi cheltuielile firmelor, indicatori ce pot fi jonglaţi de către acestea cu uşurinţă, este desigur atractivă pentru cei responsabili de colectarea banilor la buget.
Va fi însă imposibilă stabilirea unor criterii pe care se va face impozitarea şi a unor cote de impozitare, spune Dan Schwartz, consultant al firmei Scot & Company Consulting. „In cazul unui restaurant, în funcţie de ce se va stabili impozitul? Va fi pe numărul de scaune, pe suprafaţă, pe numărul de personal, pe numărul de becuri? Apoi sunt greu de stabilit cotele. Cât să fie 1%,3%, 8%?”, spune el. In loc să fie impozitat profitul prin forfetar vor fi impozitate veniturile, ceea ce e incorect. Firme falimentare şi firme foarte profitabile ar putea plăti la grămadă acelaşi impozit. Dificultatea stabilirii criteriilor şi cotelor este dealtfel motivul pentru forfetarul a eşuat în 2010. Atunci acesta urma să înlocuiască impozitul minim, considerat vinovat de închiderea a 200.000 de firme în perioada 2009-2010. Dan Schwartz a fost unul dintre specialiştii ce au participat la Finanţe la discuţiile privitoare la impozitul forfetar de atunci. Soluţia sa este, nu atât impozitul forfetar, cât o verificare riguroasă de către Fisc a veniturilor înregistrate în casele de marcat de la comercianţi, combinată cu o educare a românilor în sensul cererii de bonuri fiscale de la comercianţi. „E nevoie de o propagandă în acest sens”, spune el.
Dispute politice pe taxelor locale
Izbucnit în luna decembrie când guvernul Ponta a anunţat intenţia majorării taxelor locale cu 16%, disputele politice pe această temă au căpătat ieri din nou amploare. Mai mulţi primari, printre care şi fostul premier Emil Boc, edil-şef al Clujului, au cerut imperativ Guvernului adoptarea unei ordonanţe care să le permită menţinerea taxelor în acest an la nivelul din 2012. In decembrie guvernul Ponta a majorat prin hotărâre de guvern nivelul taxelor cu 16%, însă premierul a spus atunci că nu e obligatoriu ca şi primăriile să crească aceste taxe. Acesta deoarece, susţinea atunci Victor Ponta, primăriile au posibilitatea creşterii sau micşorării acestora cu 20%.
Schimbare la faţă
Dacă în decembrie a afirmat că există posibilitatea menţinerii taxelor la acelaşi nivel, ieri, în urma solicitărilor făcute de primari, premierul a acceptat tacit că fără o ordonanţă primarii sunt obligaţi să majoreze taxele locale cu cel puţin 16%, potrivit hotărârii din decembrie. Posibilitatea micşorării taxelor cu până la 20%, idee susţinută de Ponta în decembrie, nu există în Codul Fiscal. Există doar varianta majorării lor prin decizie locală cu până la 20%. Victor Ponta a declarat ieri că nu a putut adopta ordonanţa necesară care să ofere varianta păstrării taxelor la nivelul de anul trecut deoarece preşedintele Traian Băsescu a abilitat de abia vineri Guvernul să emită acest tip de acte legislative. Ar fi necesare trei zile pentru ca abilitarea să devină efectivă.
Abilitarea cerută de Victor Ponta, inutilă
Abilitarea nu era necesară în cazul de faţă, deoarece măsura putea fi decisă şi prin o ordonanţă de urgenţă caz în care Guvernul nu mai are nevoie de acceptul preşedintelui, a spus ieri Emil Boc, primar al Clujului şi fost premier. El a indicat proiectul unei ordonanţe de urgenţă prezent pe situl Ministerului Finanţelor încă din luna decembrie, neadoptat însă, care stabilea exact acest lucru, anume posibilitatea ca administraţiile locale să nu aplice majorarea de 16%.