Premierul Victor Ponta îl vrea dat jos pe şeful CEC Bank, Radu Gheţea, vinovat de a fi înlesnit acordarea unui credit bancar Ioanei Băsescu. Pretinsa ilegalitate a acestei operaţiuni nu a fost confirmată însă de către comisia parlamentară însărcinată cu cercetarea cazului.
Premierul Victor Ponta a găsit cea mai uşoară cale de a scăpa de Radu Gheţea de la şefia CEC Bank. Bancherul a intrat în dizgraţiile lui Victor Ponta la finele anului trecut când fostul ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu a spus că a fost sunat de preşedintele Traian Băsescu pentru a-l ţine în funcţie pe Gheţea la CEC. În plus, acesta a fost acuzat că i-a înlesnit un substanţial împrumut Ioanei Băsescu pentru achiziţionarea unor terenuri în judeţul Călăraşi.
Gheţea, înlocuit o dată cu sistemul de management
Debarcarea lui Radu Gheţea de la şefia CEC urmează să se facă o dată cu înlocuirea vechiului sistem de management al băncii, unitar, cu un altul dualist. Vechiul sistem nu ar permite performanţa instituţiei, iar majoritatea băncilor ar fi organizate pe sistemul dualist, justifica măsura artizanul acesteia, fostul ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu.
Fără acest truc, înlocuirea lui Gheţea ar fi dificilă. CEC este bancă de stat, are drept acţionar Ministerul Finanţelor, adică Guvernul, însă revocarea bancherului din funcţia de preşedinte al Consiliului Director se poate face doar de către Consiliul de Administraţie al băncii. Conducerea acestuia îi revine tot lui. Atât în supravegherea băncii, cât şi în conducerea acesteia, se găsesc şi membri apropiaţi PDL, precum Gheorghe Cărăbăşan sau Andrei Stamatian, numiţi în funcţii în mandatul fostului ministru democrat-liberal de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu.
Schimbarea sistemului de management al băncii îi va permite premierului Victor Ponta să destituie fostele structuri de conducere, respectiv Consiliul de Administraţie şi Consiliul Director, concomitent cu numirea altor structuri noi, anume Directoratul şi Consiliul de Supraveghere CEC Bank.
Întrebat de jurnalişti dacă în această perioadă de interimat schimbă structura conducerii la CEC Bank pentru a-l înlocui pe Radu Gheţea din funcţia de preşedinte, premierul a dat joi un răspuns afirmativ. „Da. Sunt nişte proceduri, eu semnez ordinul probabil luni”, a spus Ponta. Potrivit lui, ordinul ar fi fost semnat, de fapt, de către fostul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, dar care „nu a mai apucat să-l semneze”.
Ponta a preluat, joi, mandatul interimar de ministru al Finanţelor.
La finele anului trecut fostul ministru de Finanţe, menţiona existenţa unui ordin privind trecerea CEC la un sistem de conducere dualist, invocând faptul că “activitatea managerială a CEC Bank nu a adus impulsul dorit”.
Ancheta CEC – concluzii în coadă de peşte
La aproape trei luni de la declanşarea scandalului şi după avalanşa de declaraţii care de care mai războinice, ancheta parlamentară pe tema creditului obţinut de Ioana Băsescu de la CEC Bank s-a încheiat. În linişte, fără ca raportul să fie votat în plen şi fără să se mai vorbească de demiteri.
Conducerea Senatului a decis recent să ia doar act de raportul întocmit de comisia care a anchetat activitatea CEC. Raportul nu va fi prezentat public şi nici votat în plen, ci doar trimis „spre informare“ instituţiilor vizate (CEC Bank, BNR şi Ministerul Finanţelor). În acest fel se închide, cu extremă discreţie, încă unul din fronturile deschise de liderii USL în războiul cu preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit declaraţiilor făcute la finele anului trecut de către preşedintele Comisiei de buget din Senat, Cosmin Nicula (PSD): „Acel contract a fost luat în condiţii de respectare a procedurilor bancare, discuţiile politice pot duce în direcţia de moralitate“. La rândul său, senatorul PSD Viorel Arcaş declara că „nu este vorba de un credit preferenţial, poate personalizat“.