Asteptata cu nerabdare de gestionarii fondurilor de pensii, tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va incepe luni, 4 august, potrivit anuntului lui Stere Farmache, presedintele BVB. si totusi listarea la bursa a titlurilor de stat nu va schimba, pentru mult timp, mersul pietei, deoarece acestea sunt "capturate" de cele 12 banci care le cumpara direct de la Finante, prin intermediul Bancii Centrale. Asa au stat lucrurile si pana acum. Noutatea listarii la Bursa este aceea ca bancile sau clientii pentru care ele cumpara aceste obligatiuni de stat pot vinde o parte din surplusul de titluri de stat si pe piata bursiera, nu intamplator numita piata secundara.
De altfel, analistii sunt sceptici in ce priveste inundarea Bursei de titluri de stat. Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, sugereaza totusi posibilitatea ca, spre finalul anului, statul sa aiba mai mare nevoie de bani, sa emita deci mai multe titluri de stat, de o valoare care sa depaseasca nevoile bancilor. Acest surplus se va misca spre Bursa. Din 4 august vor fi disponibile la tranzactionare 26 de serii de obligatiuni guvernamentale cu cupon fix care nu si-au atins inca maturitatea, valoarea totala a acestora fiind de 8 miliarde lei, a spus Varujan Vosganian, ministrul Finantelor. Tranzactionarea titlurilor de stat la BVB se va face pe o piata secundara, care va functiona in paralel cu piata primara pe care activeaza cele 12 banci autorizate. Cele 26 de obligatiuni de stat au maturitati cuprinse intre un an si 15 ani, iar dobanzile platite de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) se incadreaza intre 6 si 8,25%. "Piata primara va ramane cea mai importanta, insa, din moment ce vor fi emise noi obligatiuni de stat, estimam ca pana la 20% din acest volum de titluri vor face obiectul tranzactionarii pe Bursa. In functie de dobanda de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), unele titluri vor fi mai mult sau mai putin atractive. De exemplu, o data cu reducerea dobanzii de referinta de catre BNR, pretul titlurilor de stat va creste, ceea ce va face mai atractiva tranzactionarea lor", a declarat Vosganian.
Costuri mici
Pentru a incuraja piata titlurilor de stat, BVB a hotarat sa perceapa un comision de doar 0,0009% (adica 9 lei la un milion de lei), iar Depozitarul Central un comision de 0,001% (10 lei la un milion de lei). De asemenea, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), criticata de brokeri pentru nivelul comisioanelor sale, a emis o ordonanta prin care in acest an nu va percepe nici o taxa pentru tranzactionarea titlurilor de stat, potrivit Gabrielei Anghelache, presedinta CNVM.
Piata titlurilor de stat le va oferi un refugiu investitorilor pe piata de capital in momentele de volatilitate sau de turbulente ale pietei.
Principalele avantaje ale listarii sunt cresterea transparentei pietei titlurilor de stat, o accesibilitate mult mai larga si o mai buna informare, a spus ministrul Finantelor. Vosganian a adaugat ca piata titlurilor de stat poate contribui la stabilitatea Bursei, venind intr-un moment dificil prin care trece aceasta. "Prin listatea titlurilor de stat am lansat un apel de incredere in piata de capital. Bursa trebuie iubita cand ii este greu", a declarat Vosganian. "Pentru inceput, nu ne putem astepta la volume mari de tranzactionare. Bancile care au acumulat titluri de stat cu randamente bune e greu de crezut ca vor opta pentru vanzarea acestora. Mai degraba unii dintre clientii bancilor, care de acum nu mai sunt captivi pe piata bancara si au posibilitatea vanzarii pe Bursa", a explicat Stere Farmache.
» PRET MARE
Omul obisnuit cu tranzactiile prin broker nu are un acces usor la titlurile statului al carui contribuabil este, din cauza modului in care sunt acestea emise, la valori ridicate. Prin valoarea nominala destul de ridicata, de 10.000 lei (2.800 euro), titlurile de stat sunt un instrument financiar cu adresa precisa: institutiile financiare.