1.1 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul, principalul "partener" al asiguratorilor şi în 2012

Statul, principalul „partener” al asiguratorilor şi în 2012

Anul 2011 a fost foarte greu pentru asigurători, iar 2012 va fi, din păcate, şi mai greu. Astfel caracteriza situaţia pieţei asigurărilor unul dintre cei mai vechi oameni din sistemul asigurărilor la o întâlnire informală cu jurnaliştii. Şi totuşi există şi veşti bune. Anul care abia începe va aduce un cadou aşteptat de multă vreme de mai multe companii din România. Este vorba despre începutul reformei sănătăţii, care, din 2013, va genera o infuzie de aproape 3 miliarde de euro pe an în piaţa asigurărilor, adică exact suma colectată anual la bugetul asigurărilor de sănătate care va trece în administrare privată.

Tot în 2012 există şanse reale ca poliţele auto, până acum vedetele incontestabile ale pieţei, să piardă majoritatea absolută în portofoliile asigurătorilor. Tendinţa este sesizabilă încă din rezultatele obţinute de companii după primele nouă luni ale anului trecut, când vânzările de asigurări RCA au scăzut cu aproape 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce primele brute subscrise pe segmentul CASCO au scăzut cu aproape 20%. Pe ansamblu, segmentul auto mai reprezintă doar puţin peste 60% din întreaga piaţă, faţă de aproape 80% la cât ajunsese în anii de vârf 2008 şi 2009. Ce pun asigurătorii în loc? Segmentul life nu a încetat să crească de la debutul crizei.

A făcut-o şi după primele nouă luni ale anului trecut şi a ajuns la o pondere totală în piaţă de peste 21%, nivel maxim absolut. Datele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor relevă şi o altă surpriză. Nivelul primelor brute subscrise pe asigurări de locuinţe crescuse cu nu mai puţin de 90% după finele trimestrului III al anului trecut, stimulat de apariţia legii asigurării obligatorii a locuinţei. Deşi actul normativ ar fi trebuit să determine populaţia să îşi cumpere poliţe obligatorii emise de ­Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), o scăpare din lege a oferit companiilor o oportunitate nesperată. Legea spune că fiecare locuinţă trebuie să aibă o asigurare, indiferent dacă este obligatorie sau este facultativă.

Şi astfel, în timp ce vânzările PAID continuă să scadă, cele ale companiilor cresc agresiv. Una peste alta, după „tratamentul” cu criza, companiile par să scape de dependenţa de segmentul auto. Nu şi de nevoia de vitamine de la stat. Fără „obligativităţi”, puţini sunt cei care s-ar putea descurca.

Afaceri mai sigure

Una dintre noutăţile anului 2011 vine dinspre Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. O dată cu schimbarea conducerii, supraveghetorul pieţei a venit cu o serie de reglementări menite să întărească stabilitatea companiilor. Şi procesul va continua. Principalele modificări transpun practic regulile europene în norme locale.

Companiile care întârzie cu plata reparaţiilor pe segmentul auto vor fi penalizate cu 0,3% din valoarea daunei pe fiecare zi de întârziere. De asemenea, nivelul rezervelor, dar şi al reasigurărilor va trebui să crească. Rezultatul va fi o creştere a preţurilor pentru RCA, fapt de altfel normal dacă luăm în considerare cifrele primelor nouă luni. În timp ce valoarea medie a daunei a crescut cu 8% faţă de 2010, iar valoarea rezervelor cu 33%, prima medie încasată scăzuse după primele nouă luni cu 24%.

La polul opus al scalei profitabilităţii se află asigurările de locuinţă, motiv pentru care companiile se luptă aprig pentru acest segment, iar ponderea locuinţelor asigurate în totalul din România a ajuns deja la peste 50%. În perioada ianuarie-septembrie 2011, companiile de asigurări au plătit despăgubiri de aproximativ 46 milioane de euro ca urmare a daunelor provenite din poliţe de locuinţe. Totodată, încasările pe acelaşi segment au fost de peste 240 milioane de euro. Dacă mai punem la socoteală şi liberalizarea sistemului medical, putem trage concluzia că, în 2012, clasamentul companiilor ar putea arăta total diferit.

Ce cred brokerii

Cred că 2011 a fost cel mai greu an în asigurări. Pentru că s-au continuat tendinţele de scădere de pe segmentul auto – principalul motor al asigurărilor. În plus, piaţa de creditare nu s-a revigorat şi nu a generat busi­ness, apetitul pentru consum a scăzut, veştile proaste de la mijlocul anului au temperat multe proiecte de investiţii, companiile au continuat reducerea costurilor operaţionale. Peste toate acestea, felul în care piaţa asigurărilor a înţeles să concureze, exclusiv prin preţ, a făcut ca aceasta să se ducă în jos, spune Victor Şraer, directorul general al Otto Broker.

Potrivit lui, asigurările pentru locuinţe au fost singura sursă de business nou care a compensat, doar într-o anumită măsură, scăderile de pe segmentul auto. Scăderea îngrijorătoare a tarifelor e remarcată şi de Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR). „Cred că 2011 s-a caracterizat printr-o scădere bruscă a tarifelor în primele opt luni şi o frânare lentă spre finalul anului. S-a ajuns la limita de suportabilitate.

Sub aceste tarife e sinucidere curată. Spre exemplu, la RCA pentru persoane fizice, de la o primă de anuală de circa 380 lei, în 2010, s-a coborât până la o primă aproximativ 320 lei. În condiţiile în care daunele au crescut destul, ducându-i pe mulţi în situaţii dificile, cu pierderi consistente”, zice Andriescu. La RCA, s-a ajuns la aceste tarife derizorii din cauza concurenţei acerbe între societăţile de asigurare, care nu au mai ţinut cont de criteriile actuale, ci doar de piaţă, explică Andriescu. Şeful Otto Broker crede că, pe partea de RCA, tot ce s-a întâmplat în primele şapte-opt luni ale anului i-a făcut pe asigurători să înţeleagă că trebuie să domolească lupta care se dă exclusiv prin preţuri.

Cu cât se vor scumpi poliţele CASCO şi RCA

„Peste toate problemele specifice pieţei de asigurări, o să vină impactul daunelor morale. Încep să ajungă la final, pentru despăgubire, procesele începute în 2007-2009, iar acum se nasc şi mai multe astfel de procese cu pretenţii foarte mari – de la multe zeci de mii de euro la sute de mii de euro. Mă aştept ca tarifele la RCA să crească semnificativ în 2012, cu 2%-3%-4% de la o lună la alta şi măcar cu 25% cumulat pe tot anul”, e de părere şeful Otto Broker.

După ce asigurătorii au dus agresiv tarifele în jos, şeful brokerilor crede că le va fi greu să recupereze această reducere, deşi realitatea ar justifica acest lucru.

„Pentru 2012, tarifele au început să fie regândite spre niveluri mai rezonabile, asigurătorii fiind împinşi de pierderi şi de verificările Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Deşi tarifele ar trebui să se dubleze, cred că vom vedea creşteri treptate în paşi mici, cu circa 10%-15% pe tot anul. Depinde foarte mult şi de încrederea oamenilor în asigurări”, spune Andriescu.

Piaţa de RCA va creşte o dată cu tarifele, putând fi impulsionată de controale mai bune din partea autorităţilor, pe lângă cele de la CSA fiind bine-venită o verificare similară cu cea de la vignete (prin sistem video), consideră şeful brokerilor.

„Asigurătorii nu-şi vor mai permite să nu-şi plătească daunele, iar ca să aibă de unde trebuie să aibă tarife rezonabile. Noi am propus CSA să ridice licenţa celui ce are pierdere pe RCA. Să practice nişte tarife realiste, astfel încât să încheie pe zero sau cel mult 5% profit”, explică Andriescu. Şraer estimează că pe partea de CASCO va continua competiţia agresivă în 2012. De asemenea, el spune că au evoluat mult criteriile de segmentare a clientelei, iar acest fapt se va vedea mai bine în 2012.

„Pe CASCO văd reduceri doar în condiţiile unei vânzări la pachet cu RCA. În toată Europa, CASCO şi RCA se vând la pachet”, arată şeful UNSICAR. Totodată, Andriescu nu exclude o eventuală vânzare a unei companii de asigurări. „O vânzare nu ar fi rău să se întâmple, în condiţiile în care compania nu ar mai avea suficiente resurse pentru a acoperi pierderile şi a îndeplini criteriile impuse de CSA”, spune Andriescu.

8% este creşterea valorii medii a daunei faţă de 2010.

Cele mai citite

Haos în NBA! Houston Rockets – Miami Heat 100-104, meci cu 7 eliminări!

Houston Rockets și Miami Heat au oferit un spectacol tensionat, culminând cu un final dramatic și un total de 7 eliminări. Miami s-a impus...

Vânzările de locuințe în așteptare din SUA au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 21 de luni

Vânzările de locuințe din Statele Unite au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 21 de luni. Numărul contractelor de cumpărare a locuințelor deja...

Curtea de Apel București a amânat pronunțarea în dosarul contestațiilor lui Călin Georgescu

Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea în cazul în care Călin Georgescu contestă trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC), emise după anularea...
Ultima oră
Pe aceeași temă