-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSpirala dobanzilor la depozite ii afecteaza pe cei cu credite in lei

Spirala dobanzilor la depozite ii afecteaza pe cei cu credite in lei

»  Chidesciuc: "Sunt banci care atrag lei pentru a-si finanta creditele in valuta acordate."

Livia S. si-a luat in timp trei credite de la banci pentru pentru nevoi personale, din care si-a platit si studiile universitare. In vara anului trecut a discutat cu o singura banca si a strans toate cele trei imprumuturi intr-unul singur, de refinantare, contractat in lei. Banca a anuntat-o acum ca s-a dublat rata dobanzii si i-a marit cu mai bine de doua milioane suma pe care trebuie sa o ramburseze. Livia a studiat contractul si a vazut ca dobanda creditului sau este legata de dobanda pietei interbancare, Robor, care a urcat de la 11 la 15%.

Batalia dusa de banci pentru atragerea resurselor romanilor, prin oferirea unor "dobanzi de vis", se rasfrange acum asupra celor care au urmat sfatul guvernatorului BNR si s-au imprumutat in lei. Acestia trebuie sa plateasca in prezent rate mai mari cu circa o treime fata de cat achitau in vara, din cauza majorarii cu 4-5 puncte a dobanzilor interbancare (Robor), de care sunt legate creditele in lei si care reflecta situatia lichiditatii din sistemul bancar.

Competitia pentru leii romanilor a inceput in luna octombrie, odata ce bancile-mama si-au redus consistent fluxurile catre filialele locale, iar dobanzile de pe piata interbancara au sarit brusc dupa atacul asupra leului.
Dobanzile oferite de banci pentru atragerea banilor romanilor au sarit brusc in octombrie si s-au mentinut pe o tendinta ascendenta, in contrast cu inflatia anuala, care a urmat o evolutie descendenta. S-a ajuns ca in prezent randamentele oferite de economisirea prin banci sa fie de peste doua ori mai mari decat nivelul inflatiei anuale (6,7% in ianuarie), ajungand in anumite cazuri la niveluri de 20-25%. Pe de alta parte, cu cat banii sunt atrasi mai scump de catre banci, cu cat mai scump sunt plasati in creditare, iar in contextul restrangerii activitatii in multe ramuri ale economiei, putine mai sunt afacerile care genereaza randamente atat de mari incat sa poata acoperi nivelul dobanzilor la credite. Chiar guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a avertizat saptamana trecuta ca dobanzile prea mari la depozite sunt periculoase. "Avem nevoie de dobanzi rezonabile. Este o cursa exagerata a dobanzilor la depozite. Sa nu se transforme in reversul tendintei si sa intram intr-o zona de risc", a atras atentia Isarescu.

"Dobanzile mari din piata reflecta nevoile mari de lichiditate ale bancilor. In contextul in care piata interbancara e aproape moarta (bancile nu se mai imprumuta intre ele), se incearca atragerea de bani de la populatie. Unele banci incearca abia acum sa-si faca o baza de deponenti, iar altele incearca sa-si mentina deponentii. S-a intrat intr-o spirala a dobanzilor, pentru ca daca o banca ramanea in urma pietei, risca sa-si piarda deponentii", spune Nicolaie-Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Potrivit acestuia, banii atrasi de banci sunt folositi pentru finantarea creditelor deja acordate si partial pentru credite noi. "Bancile care nu mai primesc finantare de la bancile-mama sunt nevoite chiar sa atraga lei din piata, cu care sa cumpere valuta necesara finantarii creditelor deja acordate. La fel s-a intamplat si in Polonia sau Cehia. Bancile straine ar vrea sa-si mentina liniile de finantare catre filialele lor, dar totul implica fonduri care sunt foarte greu de obtinut", explica economistul-sef al ING.

Conform datelor BNR, sistemul bancar romanesc are un deficit urias pe partea de valuta (credite raportate la depozite), de circa 72,4%, tinand cont ca 40% din depozite in valuta sunt pastrate la BNR. Chiar si pe partea de lei, sistemul prezinta deficit, ce-i drept mult mai redus, de 3,2%.
Potrivit lui Chidesciuc, mult nu mai are cum sa dureze aceasta lupta pentru depozite, mai ales ca pun presiune pe dobanzile la credite, atat asupra celor acordate cat si a celor noi. S-ar putea ca unii imprumutati sa nu-si mai poata rambursa ratele sau ca nimeni sa nu-si mai doreasca sa acceseze credite noi din cauza costurilor ridicate.

"Totul depinde de BNR, care ar trebui sa mai elibereze lichiditate in sistemul bancar. Vor aparea presiuni de depreciere a leului, dar nu ai cum sa le eviti. Probabil majoritatea leilor ce vor fi eliberati de BNR nu or sa mearga in creditare, dar daca nu dai drumul la lichiditate lucrurile se inrautatesc si dobanzile vor urca si mai mult. Daca banii nu circula, economia se gripeaza, iar bancile risca sa nu mai incaseze de la cei pe care i-a imprumutat", e de parere Chidesciuc.
"Inca avem mare noroc ca bancile-mama isi mentin in cea mai mare parte liniile de finantare catre bancile locale. O taiere a finantarilor ar fi dramatica pentru Romania", a conchis economistul-sef al ING.  

OPTIUNI

» Raul cel mai mic

"BNR incearca sa asigure lichiditatea corespunzatoare, astfel incat sa nu afecteze cursul de schimb. In conditiile in care majoritatea creditelor sunt in valuta, deprecierea leului ar fi mai periculoasa decat cresterea dobanzilor la lei. BNR a dat un semnal o data cu reducerea dobanzii-cheie. Eu vad dobanzile reducandu-se treptat in urmatoarele sase luni", considera Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Cele mai citite

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Ford va rechema 20.000 de SUV-uri hibrid, din cauza problemelor legate de baterie

Rechemarea include anumite vehicule Ford Escape și de lux Lincoln Corsair, modele din 2020 până în 2024 Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă