» Bancile acorda credite imobiliare patronilor cu un istoric bun de plata.
» Cu ajutorul acestor credite, patronii pot cumpara sedii, magazine, laboratoare sau terenuri pentru constructii.
» Firmele profitabile, cu o activitate de cel putin un an, isi pot sustine nevoile de extindere cu finantare bancara.
Firmele mici si mijlocii au posibilitatea de a-si extinde afacerile cumparandu-si sedii sau spatii de birouri prin credite imobiliare. Oferta de pe piata este variata, dar, spre deosebire de persoanele fizice, patronii au termene mai scurte de rambursare a banilor. Deja numeroase firme de constructii si de transporturi, cu sediile sociale in orasele mari, au cumparat apartamente prin credite, pentru a-si caza in ele muncitorii sau soferii adusi din provincie. Alte companii au investit in birouri sau in terenuri. Pentru a putea contracta astfel de credite, companiile trebuie sa aiba o evolutie pozitiva a cifrei de afaceri si profit din exploatare (probat cu bilanturi contabile). Sunt acceptate firmele fara datorii catre bugetul de stat si bugetele speciale (de asigurari, de sanatate etc.) si fara incidente de plati in Centrala Riscurilor Bancare.
Bun-platnicii la stat, eligibili
BRD ofera creditul Investissimo, in lei si in euro, pentru firmele aflate in plina dezvoltare, prin care se finanteaza 100% din proiectul de investitii. Durata de acordare a creditului poate fi de pana la 15 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni. Un alt produs de creditare al BRD, Investissimo Plus, ofera finantari pentru dezvoltarea afacerilor de pana la 2 milioane de euro. Banca Transilvania dispune chiar de un produs special intitulat "Proprietati imobiliare pe firma. Credit fara avans", cu o perioada de rambursare de 15 ani. Suma maxima este de 250.000 de euro sau echivalentul in lei. Raiffeisen Bank are in portofoliu un credit asemanator. Potrivit paginii web a bancii, creditul imobiliar destinat achizitiei, renovarii, extinderii sau reconstructiei de imobile utilizate in activitatea de baza, se acorda in lei, euro sau dolari, pe o perioada maxima de 120 de luni. Contributia clientului la proiectul de investitii (cash sau in natura) este de minimum 20% din costul total, fara TVA. Bancpost ofera, la randul ei, un credit pentru imobile destinate desfasurarii afacerii – sedii, magazine, laboratoare sau terenuri. Prin credit se poate finanta pana la 100% din costul investitiei; in cazul achizitiilor, finantarea poate creste pana la 120% din valoarea contractului, incluzandu-se si taxele notariale. Beneficiarii unui asemenea credit sunt companiile mici si persoanele fizice autorizate, cu vechime in activitate de 1-3 ani, cu un istoric bun de creditare si fara restante mai vechi de 3 luni fata de bugetul consolidat. Unicredit Tiriac Bank are si ea in portofoliu produse de creditare de acest tip, pe termen mediu si lung, solutiile de finantare adaptate fiecarui proiect de investitii fiind stabilite de sucursalele bancii. CEC acorda credite pentru achizitia de spatii necesare desfasurarii activitatii, in lei, euro sau dolari, finantand 85% din valoarea totala a investitiei. Perioada maxima de rambursare este de 10 ani, cu o perioada de gratie de pana la 12 luni. Scadentele de plata pot fi stabilite lunar, trimestrial sau semestrial, in acord cu clientul.
Garantii si acte necesare
In toate cazurile de achizitie a unor imobile pe firma, bancile instituie garantii puternice in favoarea lor, precum ipoteca de rang I asupra proprietatilor cumparate. Actele necesare patronilor variaza de la o banca la alta, insa majoritatea bancilor solicita: acte si date juridice despre firma, situatiile financiar-contabile, fluxul de incasari si plati pentru perioada de creditare, informatii despre contractele aflate in derulare, contractul de vanzare-cumparare al imobilului care urmeaza a fi achizitionat. In prezent, circa 56,62% dintre firmele romanesti sunt datoare la banci, gradul de apelare la credite crescand semnificativ in ultimii 2 ani, se arata in Carta Alba a IMM-urilor pe 2007, realizata de Consiliul National al IMM-urilor din Romania.