-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăScumpirea creditarii franeaza imprumuturile

Scumpirea creditarii franeaza imprumuturile

» Populatia a continuat sa prefere imprumuturile in valuta, dar politicile Bancii Centrale si-au atins scopul: viteza creditarii s-a redus.

Intarirea politicii monetare a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), prin majorarea succesiva pana la 10% a dobanzii-cheie, si-a atins scopul, deoarece a avut ca efect o temperare a creditarii in lei, ca urmare a scumpirii imprumuturilor, dar a mutat presiunea exercitata de excesul de cerere pe creditele in valuta, considerate pe moment mai ieftine, spun analistii. Prin urmare, singurele metode de temperare, pe viitor, a creditarii in valuta ar putea fi cele administrative, intrucat nivelul banilor blocati de BNR pentru imprumuturile in valuta (rezervele minime obligatorii) este deja destul de ridicat.

Desi in iunie creditarea in valuta (exprimata in euro) catre populatie a crescut cu 5,7% fata de mai, peste estimarile analistilor, ritmul de crestere anuala s-a temperat la 98,9%. La sfarsitul primului semestru din acest an, creditele in valuta acordate populatiei au ajuns la un echivalent de 48,87 miliarde lei, in crestere cu 6,5% fata de mai si cu 131,5% fata de nivelul din iunie 2007. "E adevarat ca daca exprimam in lei imprumuturile in valuta, acestea si-au amplificat viteza de crestere anuala, explicatia fiind deprecierea anuala a leului. Daca exprimam in euro creditele in valuta, cum e si normal, vom observa insa o temperare a cresterii anuale, de la 108,5% in mai la 98,9% in iunie. si pe totalul creditarii in valuta – catre firme si catre populatie – viteza a incetinit cu 2,3%, pana la 62,7%", a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. La finalul lunii iunie, totalul creditelor in lei acordate populatiei a ajuns la 38 miliarde lei, temperandu-si la 36,4% ritmul de crestere anuala (fata de iunie 2007), comparativ cu luna mai, cand cresterea anuala a fost de 38,6%. Fata de luna mai 2008, nivelul creditelor in lei a urcat cu 2,11%.

Per total, la sfarsitul lunii iunie, creditele in lei si valuta ale populatiei au ajuns la 86,92 miliarde lei, in crestere cu 21,55% fata de nivelul de la inceputul anului.
"Acestea sunt efectele intaririi politicii monetare a BNR, iar temperarea creditarii va continua consistent pana in prima parte a lui 2009. Totusi, masurile BNR au avut ca efect si mutarea presiunii pe creditul in valuta. Scumpindu-se creditele in lei, populatia s-a reorientat catre imprumuturile in valuta. Aici BNR nu are control decat prin masuri administrative", a spus economistul-sef al ING. Cererea mare de credite pentru populatie se finanteaza din surse externe, care sunt din ce in ce mai greu de atras, si, prin scumpirea acestora, se tempereaza ritmul de crestere.
Depozitele in lei ale populatiei la finalul primului semestru din acest an se ridicau la 49,66 miliarde lei, in crestere cu 3,2% fata de luna mai si cu 17% fata de inceputul anului. De asemenea, depozitele in valuta ale populatiei erau de 28,27 miliarde lei, in urcare cu 1,% fata de luna mai si cu 13,6% fata de decembrie 2007.

"Chiar daca depozitele in lei sunt atractive, partea de bani care ii ramane populatiei pentru economisire este mai mica, pe fondul cresterii consumului. Excesul de cerere din partea populatiei a fost satisfacut de creditele de consum. Accelerarea creditarii, in special a celei de consum, a pus presiune atat pe preturile de consum (inflatie), cat si pe importuri. De aici, deficitul comercial creste, deficitul de cont curent creste, iar daca in prezent acestea sunt in limite rezonabile, situatia s-ar putea inrautati spre finalul anului. Deja multe firme se asteapta la o depreciere a leului si si-au transformat depozitele in lei in depozite in valuta", a explicat Chidesciuc.

» BNR vrea o piata fara riscuri
Noul regulament al BNR, al carui scop este temperarea creditarii in valuta, nu va pune o presiune suplimentara, pe ultimii metri, pe acest segment. "Dupa ce anul trecut bancile si-au stabilit singure normele de creditare, in iunie, iulie si august 2007 creditarea in valuta, practic, a explodat, crescand lunar cu peste 10%. Nu cred ca se mai pot atinge asemenea ritmuri de crestere. Principalul efect al acestui regulament va fi de constientizare de catre clienti a riscului atat valutar, cat si de dobanda", a conchis Chidesciuc.

Cele mai citite

Polonia preia ștafeta UE, în timp ce Tusk se pregătește pentru alegerile prezidențiale

Donald Tusk încearcă să îndeplinească promisiunile făcute în timpul campaniei din 2023, cum ar fi facilitarea accesului la avort sau acceptarea parteneriatelor civile indiferent...

Polonia preia ștafeta UE, în timp ce Tusk se pregătește pentru alegerile prezidențiale

Donald Tusk încearcă să îndeplinească promisiunile făcute în timpul campaniei din 2023, cum ar fi facilitarea accesului la avort sau acceptarea parteneriatelor civile indiferent...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă