7.2 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRăzvan Murgeanu: PDL respinge acuzaţiile PNL privind absorbţia fondurilor europene

Răzvan Murgeanu: PDL respinge acuzaţiile PNL privind absorbţia fondurilor europene

PDL respinge acuzaţiile PNL privitoare la absorbţia fondurilor europene şi precizează că acordarea finanţării pe proiectele regionale în cadrul Programului Operaţional Regional nu ţine cont de culoarea politică a primăriilor sau consiliilor judeţene, a declarat duminică Răzvan Murgeanu, lider PDL Bucureşti şi secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, informează Agerpres.

”Trebuie să dau un răspuns la conferinţa pe care PNL a susţinut-o cu privire la fondurile europene. Nu pot să las o minciună care este spusă de prea multe ori să devină adevăr. Programul Operaţional Regional (POR) manageriază 4,3 miliarde de euro prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Din 2009, de când am venit aici, lucrurile au luat o cu totul altă turnură. Între 2007 şi finele lui 2008 se semnaseră patru contracte în valoare de 42 milioane de euro. Acum avem 1.210 contracte în valoare de 3,32 miliarde de euro. Cât despre chestiuni legate de câţi bani s-ar fi dus la primării sau consilii judeţene portocalii în detrimentul altor partide, lucrurile nu au nicio legătură cu adevărul”, a declarat Răzvan Murgeanu.

El a susţinut că la MDRT nu s-a pus niciodată problema realizării unei situaţii a contractelor pe criterii de culoare politică.

„Nu ne-am gândit niciodată să facem o situaţie pe cum s-au luat banii ăştia. În această dimineaţă, după ce am ascultat declaraţia respectivă, am făcut o situaţie pe o Axă care a fost închisă cel mai devreme, Axa II – Axa drumurilor judeţene. Şi, împărţind cumva pe culori politice, situaţia stă aşa: PDL beneficiază de 491 de milioane de euro, PNL – 155 de milioane de euro, PSD de 538 de milioane de euro şi UDMR de 81 de milioane de euro. (…) Pe Axa II alocaţia totală era de 848 de milioane de euro, dar noi aveam contracte de peste 2,2 miliarde de euro pe care să putem să le derulăm. (…) Era păcat să nu facem ceva cu aceste proiecte, aveau indicatorii tehnico-economici aprobaţi, indiferent de cine făcuse proiectul. (…) Nu ne-a interesat că erau portocalii, roşii, galbeni sau de alte culori”, a spus Murgeanu.

Murgeanu a subliniat că în legătură cu astfel de proiecte au fost consultaţi şi preşedinţi de consilii judeţene, nu neapărat de la PDL. Ca exemplu, el l-a menţionat pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa.

Despre acuzele europarlamentarului Ramona Mănescu potrivit cărora România a accesat doar 3% din fondurile europene, Murgeanu a spus că acest lucru nu este adevărat. ‘Doamna Mănescu, în primul rând, se referea per global. Şi nu este 3%, este 10%, dar se referea per global, pe ţară”, a precizat Răzvan Murgeanu.

Cât despre standardizarea procedurilor de achiziţii publice, o altă chestiune abordată de Ramona Mănescu într-o conferinţă de presă susţinută duminică, secretarul de stat Răzvan Murgeanu a afirmat că acest lucru nu ţine de MDRT.

”Nu este treaba Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Avem ANRMAP, UCVAP, organisme care pot să discute această chestiune”, a spus el.

Europarlamentarul liberal Ramona Mănescu, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (PE), a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că va propune în PE un set de măsuri prin care România să fie obligată să treacă de urgenţă la soluţionarea problemei legate de slaba absorbţie a fondurilor europene.

Eurodeputatul PNL a subliniat că, din cei aproximativ 20 de miliarde de euro care ne stau la dispoziţie, au fost accesaţi doar 3%, „România reprezentând principalul argument ca banii alocaţi politicilor de coeziune de la bugetul UE în perioada 2014-2020 să fie mai puţini”.

Cele mai citite

Doi morți în urma unui accident rutier de pe Bulevardul Independenței din Ploiești

Doi bărbaţi au decedat, marţi seară, într-un grav accident rutier care a avut loc pe bulevardul Independenţei din municipiul Ploieşti. Din primele verificări a reieşit...

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...

Bursa de Valori București explorează înființarea unei burse la Chișinău, alături de statul moldovenesc

Acest demers ar putea marca un moment crucial pentru integrarea economică regională și pentru atragerea de investiții în Republica Moldova Bursa de Valori București (BVB)...
Ultima oră
Pe aceeași temă