Valoarea primelor brute subscrise de către companiile de asigurări anul trecut a scăzut cu 4,3% faţă de 2010. Singurul segment cu creşteri substanţiale este cel al poliţelor de locuinţă.
Asigurările de viaţă şi cele pentru locuinţe au fost cele mai dinamice segmente ale pieţei de asigurări, în anul 2011, şi au contribuit semnificativ la atenuarea ritmului de scădere a volumului total de prime brute subscrise la nivelul întregii industrii de asigurări, arată un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Potrivit cifrelor preliminare, centralizate de CSA, volumul total al primelor brute subscrise s-a situat, anul trecut, la peste 7,9 miliarde lei, nivel care arată o scădere nominală de 4,30% comparativ cu subscrierile de 8,3 miliarde lei aferente anului 2010. La sfârşitul anului 2010, piaţa de asigurări a înregistrat o scădere nominală a subscrierilor de 6,36% comparativ cu 2009.
Poliţele de locuinţă, marea surpriză
Vânzările de poliţe auto, care ocupă în continuare ponderea majoritară în totalul afacerilor, au scăzut în medie cu aproximativ 18%, influenţate mai ales de declinul vânzărilor de automobile noi. Singura zonă unde au fost creşteri substanţiale este piaţa asigurărilor de locuinţă. Pe acest segment creşterea a fost de peste 22%, însă motivul acestei explozii este unul de conjunctură. În timp ce clasele de asigurări auto au pierdut din cota deţinută în 2010, de la 74,51% la 65,72% în 2011, cea a asigurărilor de incendiu şi alte calamităţi naturale reprezenta, la sfârşitul lui 2011, peste 19% din totalul pieţei de asigurări generale.
Această evoluţie a subscrierilor pe clasa asigurărilor de incendiu şi calamităţi a fost susţinută de dinamica primelor brute subscrise pentru asigurările de locuinţe. La sfârşitul anului trecut, erau în vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurări facultative pentru locuinţe şi mai mult de 574.000 de poliţe obligatorii. Volumul de prime brute subscrise pentru asigurările de locuinţe, facultative şi obligatorii, se ridica la aproape 676,6 milioane lei, în creştere cu 66,8% faţă de nivelul de 405,7 milioane de lei înregistrat în 2010. Asigurările facultative pentru locuinţe au generat un volum de prime brute subscrise de 641,2 milioane de lei, nivel în creştere cu 70,5% faţă de 2010. Subscrierile aferente poliţelor obligatorii pentru locuinţe s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% faţă de anul precedent. Anul trecut a fost introdusă Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Actul normativ ar putea fi însă modificat anul acesta pentru a sprijini vânzările de poliţe obligatorii (emise de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor) în detrimentul poliţelor facultative.
Creştere şi pe life, declin pe generale
Primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor de viaţă au totalizat peste 1,74 miliarde lei, în creştere nominală cu 4,6% comparativ cu nivelul de 1,66 miliarde lei înregistrat în anul 2010.
Pe acest segment de piaţă, asigurările de viaţă tradiţionale şi cele cu componentă investiţională de tip unit-linked deţin, cumulat, 96,82% din totalul subscrierilor.
Primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor generale au depăşit 6,2 miliarde lei, în scădere nominală cu 6,53% faţă de totalul de 6,6 miliarde lei aferent anului 2010. Asigurările de tip Casco, cele de răspundere civilă auto (RCA şi CMR) şi asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale deţin, împreună, 84,8% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurări generale.
Cât au plătit companiile
Societăţile de asigurări au plătit, în 2011, indemnizaţii brute totale de aproape 4,5 miliarde lei, nivel în scădere nominală cu 11,78% faţă de anul anterior, când volumul acestora depăşea 5 miliarde lei.
Indemnizaţiile brute plătite în baza contractelor de asigurări generale s-au ridicat la aproximativ 4,2 miliarde lei, valoare în scădere cu 12,78% comparativ cu 2010.
Nivelul indemnizaţiilor brute şi al maturităţilor aferente asigurărilor de viaţă a totalizat peste 288 milioane lei, înregistrând o creştere cu 5,95% faţă de anul anterior (271,9 milioane lei).