17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPilonul II va consuma, anual, de 0,3 la suta din PIB

Pilonul II va consuma, anual, de 0,3 la suta din PIB

Introducerea sistemului de pensii obligatorii (Pilonul II) presupune costuri anuale de pana la 0,3 la suta din Produsul Intern Brut, in perioada 2007-2013.

Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, introducerea pensiilor obligatorii presupune, in primul an, transferul unui procent de doi la suta din contributii dinspre sistemul public, valoare care va creste treptat cu 0,5 la suta anual, urmand sa ajunga in 2016 la sase la suta.
Cresterea valorii contributiilor care vor fi transferate va determina majorarea costurilor. Potrivit institutiei financiare internationale, aceste costuri vor ajunge la un nivel mediu anual de 0,7 la suta din PIB, in perioada 2012-2017.
Sistemul de pensii cu trei piloni a fost conceput de Banca Mondiala pentru a veni in sprijinul statelor din Europa Centrala si de Est si altor state in curs de dezvoltare.
In Europa de Vest sistemul public de pensii reprezinta inca o componenta dominanta in state precum Franta, Italia, Spania si Germania, de altfel si tarile cele mai afectate de greve si miscari sociale in ultima perioada, in timp ce in Olanda, Elvetia sau Islanda sistemul pensiilor private facultative este foarte dezvoltat.

Conform reglementarilor in vigoare, toti angajatii cu varsta de pana in 35 de ani sunt obligati sa aleaga un fond de pensii privat, unde angajatorul le va transfera doi la suta din salariul brut, in primul an, procentajul urmand sa creasca cu 0,5 la suta pe an, bani care merg acum la fondul public de pensii. In acest moment, contributia la fondul de pensii este de 9,5 la suta.
si salariatii cu varsta intre 35 si 45 de ani le vor putea cere angajatorilor sa le plateasca doi la suta din salariul lor brut intr-un fond de pensii privat. Cei peste 45 de ani nu o pot face.

Specialistii din piata estimeaza ca un fond de pensii obligatorii administrate privat va avea nevoie de cel putin 400.000 de participanti pentru a ramane in piata. Numarul potentialilor participanti in sistem este de circa doua milioane de persoane cu varsta sub 35 de ani, la care se adauga 1,7 milioane persoane cu varsta intre 35 si 45 de ani care pot opta pentru intrarea in sistem.
Tinand cont de salariul mediu brut, contributiile pe Pilonul II ar putea totaliza 320 milioane de euro pe an in primul an de functionare, la o contributie de doi la suta, respectiv 960 milioane de euro pe an cand se va ajunge la un nivel de sase la suta.
In Ungaria, fondurile de pensii private au obtinut in primii sapte ani de functionare un randament in termeni reali de numai unu la suta.

Cele mai citite

INS: Câştigul salarial mediu brut în 2022 a fost de 77.416 lei

Salariaţii cu studii superioare au avut o pondere de 36,5%, iar femeile au reprezentat majoritatea, cu 58,5% La nivelul anului 2022, câştigul salarial mediu brut...

Ucraina roagă România să doboare drone rusești

Ministrul ucrainean de Externe a spus că este "recunoscător" pentru decizia "istorică" a ţării noastre de a dona un sistem Patriot Ucrainei Ministrul Afacerilor Externe,...

Bazin de înot într-o comună cu doar 1.500 de suflete de unde tinerii au plecat

Un bazin de înot, în valoare de 9 milioane de lei, a fost construit într-o comună cu puțin peste 1.500 de locuitori, în condițiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă