-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPensiile facultative au nevoie de stimulent fiscal

Pensiile facultative au nevoie de stimulent fiscal

» Deductibilitatea fiscala a pensiilor private facultative ar trebui sa creasca la 1.000 euro pe an, de la 200 de euro, pentru a deveni atractive.
» Cinci jucatori gestioneaza o piata a pensiilor facultative de numai 0,004% din PIB.


Sistemul de pensii private
facultative are nevoie de un stimulent fiscal pentru a atrage interesul aderentilor si mai ales al companiilor, pentru a urca dincolo de cota actuala, infima, de 0,004% din produsul intern brut (PIB). In opinia reprezentantilor industriei, deducerea fiscala actuala, care se limiteaza la echivalentul anual de 200 de euro, este insuficienta si ar trebui marita de cel putin cinci ori pentru a impulsiona aderentii. In alte state, deductibilitatea aferenta pensiilor facultative ajunge la 2.000-3.000 de euro pe an. De exemplu, in Bulgaria deductibilitatea fiscala a jucatorilor din piata ajunge la 200 de euro pe luna (2.400 de euro pe an).

Asa se explica dezvoltarea lenta a pietei pensiilor private facultative, unde cinci companii gestioneaza active totale de numai 17,87 milioane lei (4,86 milioane euro).  
In consecinta, nivelul actual al deductibilitatii fiscale aferent pensiilor facultative ar trebui sa creasca de cel putin cinci ori, la 1.000 de euro pe an, pentru ca suma sa fie relevanta pentru participanti,  considera Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.

"Guvernatorul bancii centrale s-a aratat ingrijorat de cresterea salariilor, de aceea angajatorii ar trebui sa utilizeze pensia facultativa ca un mijloc de marire a salariilor", a spus presedintele ING Asigurari de Viata, Bram Boon. Pensia facultativa nu este un factor inflationist – spune Boon – deoarece nu intra in consum, insa are avantajul de a fi mai ieftina si mai atractiva pentru angajatori. El a sugerat ca un contract de pensii facultativ are capacitatea de a compensa o crestere salariala. Pachetul de legi care reglementeaza piata pensiilor private facultative ar trebui modificat in asa fel incat sa permita relaxarea limitelor investitionale, precum si introducerea altor tipuri de instrumente financiare, cum ar fi obligatiunile ipotecare, recomanda reprezentantii ING.

"In pachetul legislativ actual sunt inca elemente care trebuie puse la punct", considera si Mihai seitan, fost presedinte al Casei Nationale de Pensii.
Desi exista voci in piata care estimeaza numarul aderentilor la Pilonul III al pensiilor facultative intre 200.000 si 600.000 de persoane pentru anul 2008, seitan isi mentine scepticismul cu privire la  "explozia" sistemului pensiilor facultative, in actuala situatie economica a Romaniei, marcata de un deficit bugetar ridicat si o rata a inflatiei mare. "As spune ca 2008 va fi mai degraba un an al informarii si asezarii lucrurilor in piata. Dupa lansarea Pilonului II, al pensiilor obligatorii, urmeaza un an al consolidarii pietei si o perioada de pregatire a companiilor pentru a aseza bazele Pilonului III", a precizat seitan.

Cele mai citite

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă