Agenţia de rating Moody’s a retrogradat trei bănci austriece prezente în România şi care deţin o treime din activele bancare. Economiştii se aşteaptă la o majorare a dobânzilor la depozite, însă consideră că cele la credite nu îşi vor continua scăderea.
Agenţia de rating Moody’s a anunţat ieri retrogradarea unor ratinguri ale şapte bănci din Germania şi trei din Austria – Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria.
În cazul băncilor austriece, argumentul Moody’s a fost că acestea sunt vulnerabile la condiţiile dificile de pe unele pieţe din Europa Centrală şi de Est şi la noi şocuri provocate de criza din zona euro.
Ratingul Erste Group Bank a fost coborât cu două trepte, în timp ce calificativele Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria au fost reduse cu câte o treaptă, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Moody’s.
Erste deţine în România grupul BCR, în timp ce Raiffeisen este prezentă prin Raiffeisen Bank, iar Bank Austria controlează subsidiara românească a UniCredit.
Agenţia a atribuit perspectivă negativă noilor ratinguri ale Erste şi UniCredit Bank Austria, în timp ce calificativul Raiffeisen are perspectivă stabilă.
Perspectiva negativă atribuită Erste reflectă portofoliul mai puţin diversificat al băncii în Europa Centrală şi de Est, grupul fiind mai vulnerabil la evoluţiile negative la nivel de piaţă individuală şi la condiţiile operaţionale „adverse şi incerte” din România şi Ungaria, unde grupul are operaţiuni semnificative, se spune în comunicat.
Retrogradarea celor trei bănci austriece reflectă vulnerabilitatea acestora la condiţiile operaţionale dificile de pe unele pieţe cheie din Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente, precum şi riscul ridicat de noi şocuri provocate de criza datoriilor de stat din zona euro, precizează Moody’s.
Agenţia notează că băncile au rezerve de capital limitate pentru absorbţia unor eventuale pierderi într-o situaţie de stres, fiind astfel vulnerabile la o deteriorare mai severă a calităţii activelor şi alte potenţiale şocuri.
Care vor fi efectele posibile?
Odată scăzut ratingul acestor bănci, ele se vor împrumuta mai greu. „Efectul imediat este că finanţarea va fi mai scumpă. Pe cale de consecinţă costurile vor fi transferate fie către noi, fie îşi vor limita expunerea către această regiune”, spune Florin Cîţu, fost economist-şef al unei importante bănci din România.
În căutare de finanţare băncile retrogradate, care sunt dealtfel într-o situaţie mult mai solidă decât cea a băncilor greceşti, ar putea să crească dobânzile acordate la depozite. „Reversul ar fi că preţul creditelor nu va scădea, deoarece băncile trebuie să-şi menţină marja de proft”, mai afirmă economistul.