Romania trebuie sa tina cont, in abordarea problemei taxei de prima inmatriculare, ca eventualele prejudicii actioneaza retroactiv, a atras atentia, astazi, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).
Daca cineva dintre cei care au platit deja taxa de prima inmatriculare si-ar exprima nemultumirea, chiar si dupa ce Romania, cel mai probabil, va reajusta aceasta taxa, Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu va fi absolvit de returnarea ei, a explicat seful DAE.
Potrivit estimarilor sale, este foarte posibil ca Romania sa rezolve aceasta chestiune in termen de sase luni.
In opinia lui Ciocanea, intarzierea inregistrata de tara noastra in rezolvarea acestei probleme, in pofida semnalelor venite pana acum din partea Comisiei Europene, se datoreaza faptului ca s-a cautat, impreuna cu Ministerul Mediului, o justificare pentru invocarea unei taxe de mediu si a uneia comerciale.
Comisia Europeana a fost in principiu de acord sa fie invocata o taxa de mediu, insa nu s-a gasit forma sub care aceasta taxa de mediu sa fie invocata, a afirmat Adrian Ciocanea, adaugand ca solutia pe care MFP trebuie sa o gaseasca va face trimitere la componenta de mediu.
In Uniunea Europeana exista la ora actuala 16 tari care aplica o astfel de taxa, insa forma este diferita. Potrivit sefului DAE, in cazul Romaniei problema este dubla: pe de o parte, se doreste protectia parcului auto, pe de alta parte, nu exista puterea de cumparare necesara pentru innoirea parcului auto.
Comisia Europeana va avertiza public, maine, autoritatile de la Bucuresti ca taxa de prima inmatriculare auto in vigoare in Romania incalca acquis-ul comunitar, a anuntat, ieri, la Bruxelles, comisarul european pentru fiscalitate si uniune vamala, Laszlo Kovacs.