10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăInca doua banci vor relaxa creditarea

Inca doua banci vor relaxa creditarea

» BNR ar putea elibera la inceputul acestei saptamani doua avize pentru credite fara avans.

» Totusi, un imprumut mai mare si cu avans mai mic inseamna o dobanda mai impovaratoare.

» Unele banci au scazut ratele dobanzilor la lei sub 10%, astfel ca imprumuturile in lei au costuri apropiate de cele in valuta.

La inceputul acestei saptamani, doua banci vor primi din partea BNR avizul pentru "relaxarea" creditarii. Pentru obtinerea OK-ului, de la Banca centrala, institutiile bancare sunt obligate sa-si realizeze profilul de risc si strategia administrarii acestuia, in concordanta cu Norma 17 a BNR din 2003.
BNR a avizat pana in prezent doar normele de creditare ale Alpha Bank Romania, care a anuntat ca va acorda imprumuturi fara avans si va putea accepta si un grad de indatorare mai ridicat.

Avertismentul guvernatorului BNR
Banca centrala a primit proiecte de norme de la 18 din cele 29 de institutii de credit eligibile, dar a returnat unele pentru modificari.
Noile norme, stabilite individual de catre fiecare banca, vor inlocui prevederile celor impuse de BNR pentru tot sistemul bancar, care includ obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.
BNR a eliminat obligativitatea aplicarii acestor norme la inceputul lunii martie, insa bancile le vor aplica in continuare pana cand propunerile lor vor fi avizate de catre Directia de Supraveghere a bancii centrale.
Oricum, guvernatorul Bancii Nationale a declarat saptamana trecuta ca nu este de acord cu ideea ca noua formula inseamna relaxarea creditului, intrucat un imprumut mai mare si cu avans mai mic inseamna o dobanda mai impovaratoare. "Un credit are doua parti. Una frumoasa, cand iei banii, si alta foarte dureroasa, cand incepi sa platesti. Din acest motiv, nu sunt de acord cu ideea de relaxare si trebuie sa explicam acest lucru", a adaugat seful bancii centrale.

Dobanzi sub 10%

Ratele dobanzilor la lei au coborat in majoritatea cazurilor sub 10%, astfel ca imprumuturile in moneda nationala au costuri apropiate de cele in valuta.
Cand iei un credit in moneda nationala, nu esti expus la riscul valutar. Acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb. In plus, ratele dobanzilor la lei au scazut foarte mult, iar pe viitor tendinta are sanse mari sa continue, cred specialistii de la conso.ro.
Dobanzile la lei se vor alinia treptat cu cele practicate de bancile din Uniunea Europeana, unde creditele ipotecare se acorda in prezent la dobanzi de 5%. si, cum imprumuturile imobiliare se dau pe termene de 20-30 de ani, clientii de acum vor putea resimti pe viitor efectele favorabile ale aderarii.
In acest moment, dobanda anuala efectiva pentru creditele imobiliare a scazut la cateva banci sub 10%. Sa luam, spre exemplu, un credit imobiliar in valoare de 230.000 de lei, adica aproximativ 70.000 de euro. Perioada aleasa de creditare este de 30 de ani. Putem obtine astfel, de la Volksbank, o dobanda anuala efectiva de 9,10% si o rata lunara de aproximativ 1.800 de lei. Aceasta este o oferta a bancii valabila pana la sfarsitul lunii septembrie a acestui an.
Pentru acelasi imprumut, obtinem de la OTP Bank o dobanda anuala efectiva de 9,55% si o rata lunara de 1.768 de lei. Suma totala de rambursat este de 660.000 de lei.
Sare deja peste 10% dobanda anuala efectiva pe care o obtinem de la Raiffesein Bank, unde creditul Casa Ta se poate obtine cu o rata lunara de 1.750 de lei. Aproximativ aceeasi rata lunara se plateste si pentru imprumutul obtinut de la CEC. In cazul acestei banci, avem o oferta valabila pana la 15 iunie, cu o dobanda fixa timp de trei luni si o rata de 1.781 de lei.
Creditul Avantaj Plus de la ING Bank are o dobanda anuala efectiva de 10,8% si o rata lunara de 1.850 de lei.

Cele mai citite

Răzvan Marin, aproape de un transfer în Anglia după un an remarcabil în Nations League!

Internaționalul român, golgheterul României în Liga Națiunilor, este în atenția cluburilor din Anglia, iar Cagliari pare pregătită să renunțe la mijlocașul său în această...

România, în lupta cu sărăcia: decalajele sociale rămân ridicate

În perioada 2016-2021, România a înregistrat o scădere semnificativă a ratei sărăciei, care s-a redus cu 14,7 puncte procentuale, ajungând la 7,1%. Progresul a...

Guangzhou FC, exclusă din fotbalul profesionist din cauza datoriilor istorice!

Cel mai titrat club din China și fostă forță în Asia, Guangzhou FC, nu va participa în campionatul profesionist din 2025, ca urmare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă