Institutiile financiare nebancare (IFN) vor putea acorda credite ipotecare, credite imobiliare, credite de consum si microcredite, prevede un proiect de lege elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor si Banca Nationala a Romaniei. Actul normativ elimina restrictiile privind obiectul de activitate al IFN si permite institutiilor financiare nebancare autorizate in UE sa functioneze in Romania, pe baza "pasaportului unic".
Acordarea de credite nu trebuie insa conditionata de acceptarea de catre client a unor servicii care nu au legatura cu operatiunea de creditare respectiva. IFN sunt obligate sa pastreze confidentialitatea asupra tuturor informatiilor aflate la dispozitia lor, care privesc persoana, patrimoniul, activitatea, relatiile personale sau de afaceri ale clientilor, contractele incheiate cu clientii sau serviciile prestate pentru acestia.
Totodata, institutiilor financiare nebancare le vor fi permise si alte activitati, dupa intrarea in vigoare a legii: finantarea tranzactiilor comerciale, operatiuni de factoring, scontare, forfetare; leasing financiar; emitere de garantii, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finantare; acordare de credite cu primire de bunuri in gaj, respectiv amanetare prin case de amanet; acordare de credite catre membrii asociatiilor fara scop patrimonial organizate sub forma caselor de ajutor reciproc ale salariatilor sau pensionarilor; administrarea fondurilor publice acordate drept fonduri pentru microcredite de catre agentiile guvernamentale. In plus, in cadrul derularii operatiunilor de creditare, IFN pot emite si administra carduri de credit pentru clienti si pot desfasura activitati legate de procesarea tranzactiilor cu acestea; totodata, pot efectua operatiuni de schimb valutar aferente activitatilor permise.
Potrivit proiectului de act normativ, IFN le sunt interzise in continuare atat atragerea de depozite ori de alte fonduri rambursabile de la public, cat si emiterea de obligatiuni, cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati (in intelesul legii privind piata de capital).
Potrivit actualei legislatii care guverneaza activitatea IFN, o institutie care include in obiectul de activitate acordarea de credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite, finantarea tranzactiilor comerciale, operatiuni de factoring, scontare, forfetare, toate privite ca o activitate unitara, nu are voie sa deruleze oricare din celelalte tipuri de creditare definite de lege. IFN trebuie sa opteze, de pilda, intre acordarea creditelor ipotecare si efectuarea operatiunilor de leasing financiar.