5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvern-FMI:Deficit de 1,9%-2,1%,ridicat ulterior până la 2,5% dacă firmele de stat taie...

Guvern-FMI:Deficit de 1,9%-2,1%,ridicat ulterior până la 2,5% dacă firmele de stat taie din pierderi

 Guvernul şi FMI discută pentru anul viitor despre o ţintă de deficit bugetar între 1,9% şi 2,1% din PIB, nivel care să poată fi majorat în semestrul II până la maxim 2,5% dacă firmele de stat vor fi restructurate, astfel încât deficitul final incluzând pierderile acestor companii să nu depăşească 3%, scrie Mediafax.

Deficitul bugetar de 1,9%-2,1% din PIB este calculat în termeni cash.

Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 3% în sistemul european de calcul ESA 95 (care include şi pierderile companiilor de stat – n.r.), iar un deficit de 1,9% în termeni cash echivalează cu 2,3-2,4% din PIB în sistem ESA.

Discuţiile dintre Guvern şi FMI pentru stabilirea ţintei de deficit pe 2012 vor continua în următoarele zile, iar concluziile vor fi prezentate, duminică, preşedintelui Traian Băsescu, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale prezente la discuţiile de miercuri seara dintre liderii coaliţiei şi oficialii Fondului.

„Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit pe o creştere economică în jurul a 2%. Pentru deficitul bugetar sunt încă discuţii, dar cifrele sunt cuprinse la acest moment între 1,9% şi 2,1% din PIB, cu menţiunea că în semestrul II al anului viitor, pe fondul unei evoluţii economice încurajatoare şi dacă restructurarea companiilor de stat va conduce la diminuarea pierderilor, deficitul bugetar să poată fi majorat până la maximum 2,5%, astfel încât incluzând şi pierderile acestor companii să nu depăşească limita de 3% din PIB”, au arătat sursele.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor, incluzând şi pierderile unor companii de stat, este asumată de Guvern în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii de deficit excesiv începută de Comisia Europeană împotriva României în 2009.

Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie să treacă de 4,4% din PIB.

În ultima scrisoare de intenţie convenită cu FMI, Guvernul a redus lista companiilor de stat ale căror pierderi trebuie avute în vedere la calculul deficitului bugetar de anul viitor, de la 30 la doar 10 societăţi, prin scoaterea din evidenţă a aeroporturilor şi CET-urilor locale.

Un studiu recent al Băncii Mondiale relevă că un sfert din cele 154 companii de stat monitorizate au acumulat pierderi care ajung şi la sute de mii lei/angajat şi doar 14 dintre unităţile de stat au avut profit peste media sectorului privat, societăţi pentru care Guvernul a amânat mulţi ani restructurarea şi le-a susţinut puternic cu subvenţii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că în discuţiile cu premierul, miniştrii şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a stabilit ca linie comună o abordare prudentă a bugetului, cu o creştere economică de 1,5-2% în 2012 şi un deficit deficit bugetar de aproximativ 1,9% din PIB în termeni cash.

Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a declarat recent agenţiei MEDIAFAX că proiectul de buget pentru anul viitor se bazează pe o creştere economică în jurul a 2,1%.

Cele mai citite

Românii își schimbă obiceiurile culturale: preferă festivalurile și obiectivele turistice, arată noul barometru de consum

Cel mai recent Barometru de Consum Cultural relevă o schimbare semnificativă în obiceiurile culturale ale românilor în 2023, aceștia preferând experiențele culturale în aer...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

Protest la Fabrica de Arme Cugir: Angajații cer contracte clare pentru viitorul companiei

Membrii sindicatului „Apărarea” de la Fabrica de Arme Cugir au protestat, joi dimineață, în fața întreprinderii, solicitând stabilitate și transparență, în privința contractelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă